Küçük ve şirin bir kasabada hafta sonu : Taormina

´Sicilya’nın doğu kesiminde bulunan Messina’ya bağlı kasaba, Taormina beni büyüledi´

Haberin Devamı

Eminim Sicilya denildiğinde aklınıza ilk olarak gelecek isim Taormina olmayacaktır. Benim için de Sicilya demek biraz Etna, biraz Sirakuza, biraz Catania’ydı; ama asla Taormina’yı hayal etmezdim. Ne var ki, Sicilya’nın doğu kesiminde bulunan Messina’ya bağlı kasaba, Taormina beni büyüledi. Deniz seviyesinden virajlı yollarla ulaşılan bu kasaba dünyaya kuşbakışı bakmanın nasıl bir şey olduğunu net olarak anlatıyor. En klasik anlatımıyla buraya kartal yuvası demek yanlış olmaz. Akdeniz’i kuşbakışı gören kasabanın başlangıcı İÖ 300’lü yıllara kadar uzanıyor. Hemen belirtmeliyim ki, Taormina’nın tarihi dokusu hemen hemen hiç bozulmadan günümüze kadar ulaşmış. Bu gerçekten önemli çünkü kafelerle çevrelenmiş meydanı, tarihi kapılardan girilen dar sokaklara açılan caddeleri ile Taormina kendisine gelen herkesi başka bir aleme sürüklüyor gibi. Kasabayı anlatmaya başlamadan evvel nasıl ulaşabileceğinize dair bilgi vermek isterim öncelikle.

Catania’dan bir saati bile bulmayan bir tren yolculuğuyla da gidebileceğiniz Taormina’ya aynı zamanda Etna ve çevresine düzenlenen günlük turlarla da ulaşabiliyorsunuz. Tren seçeneğinden bahsediyorum, ancak trenle vardığınız istasyon sizi yanıltmasın, çünkü aslında Taormina’ya oradan gitmek için de ayrıca bir otobüs yolculuğu yapmak şart. İstasyondan sizi kasabaya ulaştıracak yol da bir yarım saat kadar sürüyor. Ancak yolda sıkılmayacağınızı garanti ediyorum çünkü her virajın ardından karşınıza çıkacak birbirinden güzel bahçeleriyle yine aynı güzellikteki evler şahane manzaraya eşlik ediyor.

Dedim ya Taormina kasabası çok eski olmasına, Ortaçağ’dan kalmasına rağmen neredeyse hiç bozulmadan korunmuş. Ben bunu kasabaya ulaşımın zorluğuna bağladım ama gerçek nedinini bilmiyorum tabii ki. Bugün kasabada halen 7-8 bin kişi yaşıyor.

Kasabada gezintiye çıkacağınız zaman göreceksiniz ki iki kapısı var. Bunlardan biri Porta Messina diğeri ise Porta Catania. Yani iki büyük merkeze gidiş yönünü gösteren kapılar bunlar. Bu kapılardan birinden girdiğinizde tarihi kentin içinde adım atıyorsunuz. Kasabanın alışveriş, yemek ve eğlence mekanları çoğunlukla burada toplanmış durumda. Taormina’da da tüm Sicilya’da olduğu gibi çok güzel şaraplar eşliğinde pizza ya da makarna yiyebileceğiniz pek çok mekan var. Seçmekte zorlanmayacaksınız.
Taormina’da antik tiyatro Greco Romano da bulunur. Tarihi MÖ 3. yüzyıla kadar giden yarım daire şeklinde bir yapı. Burayı mutlaka gezmek gerek diye düşünüyorum. Tarihi yapıyı Yunanlılar inşa etmeye başlamış fakat Romalılar bitirmiş. Tiyatro aynı zamanda Etna Yanardağı’nın da karşısında, yani Etna manzaralı.

Taormina’da sadece tarihi yapıları gezip, kafelerde oturmayacaksınız elbette. Denize böylesine manzarası olan bir kasabada denize girmek isteyecekler de düşünülmüş. Bu nedenle denize inen teleferik var.

Denize kadar inmişken. Bu güzel şehrin eteklerinde, Sicilya’nın MÖ VIII. yy."da Grek Kolonileri tarafından kurulan ilk şehri olan Giardini Naxos var ve kentin arkalarında ise, muhteşem bir panaromik yolla gidilen Savoca ve Forza d’Agro kasabaları bulunuyor. Francis Ford Coppola’nın çevirdiği Baba filminin
birçok sahnesi bu kasabalarda çekilmiş.

Nasıl gidilir?

ProntoTour
Call Center: 444 91 92 www.prontotour.com.tr
veya deniz yolu ile gitmek isterseniz:
Royal Caribbean International Türkiye temsilciliği
Tel: 0212 219 19 81
E-mail: info@sunomag.com
www.facebook.com/royalcaribbeanturkiye

Etna turu

Hâlâ faaliyetine devam eden Etna Yanardağı aynı zamanda Avrupa’nın en büyük yanardağı ve buraya turlarla gidebiliyorsunuz. 1800 metreye kadar otobüslerle çıkılan noktada bir dinlenme mekanı var. Buradan küçük hediyelik eşyalar da alabiliyorsunuz ve tabii ki dağın en güvenli kabul edilen bölgesinde küçük yürüyüşler yapıyorsunuz.

Tarihi

Adını Tauro Dağı’ndan alan kasabada kurulduğu yıllarda eski bir Sicilya kabilesi olan Sikuller yaşıyormuş. İÖ. 358 yılında kente hemen güneydeki N·ksos Adası"ndan yeni göçmenler gelmiş. Taormina tarihçi Timaios"un babası Andromakhos"un yönetimi sırasında hızla gelişmiş. İÖ. 210"da Romalılara geçen kent daha sonra Bizans egemenliğine girmiş ve 902"de Araplar tarafından yıkılmış. Sonraki yıllarda ise Kuzey Sicilya"daki Demone Vadisinde yaşayan Hıristiyanlarca yeniden kurulmuş. 962"de El-Muiz komutasındaki Arapların eline geçince adı Muizziye olarak değiştirilen Taormina 1078"de Normanların yönetimine girdikten sonra yeniden gelişmeye başlamış.

Taormina’da kalmak isteyenler için ise iki otel önerebilirim. Bay Palace veya Hotel Carallo sizi memnun edecektir. Farklı zamanlarda ve iki kez gittiğim Taormina’ya tekrar gitmeyi düşünüyorum. Çünkü Taormina dört mevsim gidilebir bir yer. Gitmek için siz de benim gibi bu iki farklı yoldan birini izleyebilirsiniz. Ben ilk gidişimde Pronto Tour’un bir Sicilya turuna katılarak Taormina’ya gitmiştim. Diğerinde ise Royal Caribbean Cruise’un gemisi ile deniz yolundan Messina’ya ve oradan da Taormina’ya gecmiştim.

DİĞER YENİ YAZILAR