Tam bir kış kenti olan Erzurum’da yılın neredeyse dört-beş ayı çetin şartlarda geçiyor. Bu da Doğu Anadolu’nun en önemli kayak merkezi olarak Erzurum’un öne çıkmasını sağlıyor. Erzurum’u turizm açısından önemli hale getiren şey, sadece Palandöken’in pistleri değil elbette. 50 metre yükseklikten dökülen Tortum Şelalesi, Dünya Rafting Şampiyonası’na ev sahipliği yapan Çoruh Nehri gibi noktaları var.
Mutlaka oltu taşı alın
1514 yılında Osmanlı topraklarına katılan Erzurum’da tarihi yapılar oldukça iyi korunmuş durumda. Aralarında Çifte Minareli Medrese ve Yakudiye Medresesi‘nin olduğu Osmanlı anıtlarıyla öne çıkıyor. Kapalıçarşı‘da bulunan tezgâhlarda bölgeye has yerel madenlerden çıkarılan, dünya çapında ünlü oltu taşı ile işlenmiş çeşit çeşit takı ve dekoratif objeler satılıyor.
Palandöken Kayak Merkezi
Palandöken, kayakseverlerin Türkiye’deki en gözde mekânı diyebiliriz. Dedeman’ın Palandöken’de iki ayrı oteli bulunuyor. Ben, Erzurum Palandöken’de Dedeman Palandöken Ski Lodge’de kaldım. 2005 yılında kayakseverlerin hizmetinde olan otel yılın 12 ayı açık. Otelde toplam 66 oda var. Dedeman Palandöken Ski Lodge farklı uzunlukta liftler ve gondol, kayak pistleri, kayak kiralama, kayak dersleri, sağlık merkezi ve şömineli restoranları ile keyifli bir ortama sahip.
Görmeden dönmeyin
* Erzurum Müzesi
1942 yılında açılan müzede çevrede yapılan kazılardan elde edilen, Tunç Çağı, Roma, Bizans çağlarına ait eserler sergileniyor.
* Erzurum Kalesi
Erzurum’a 8 km uzaklıktaki kalenin 5. yüzyılda Bizanslılar tarafından yapıldığı sanılıyor. İç kale mescidine yaptırılan Saat Kulesi görülmeye değer.
* Palandöken
3 bin 185 metre zirveye sahip kayak merkezi, Uluslararası Kayak Federasyonu tarafından dünyanın ikinci büyük kayak merkezi olarak nitelendiriliyor. Havaalanına 15 dakikalık mesafedeki merkezde, yılın 150 günü kayak yapma imkanı var. Burası, Türkiye’deki en uzun kayak pistine sahip.
* Tortum Şelalesi
Erzurum’un 103 km kuzeyindeki Tortum Gölü’ne akan şelale, gerçek bir doğa harikası. 48,5 metreden dökülen çağlayanın heybeti görülmeye değer. Erzurumlular sıcak havalarda buraya akın ediyor. Tortum’a gelmişken, birçok restoranın yaptığı cağ kebabının mutlaka tadına bakmalısınız. Bölgede rafting ve kamp yapma imkanı da var.
* Çoruh Nehri
Erzurum’un İspir ilçesi sınırlarından geçip Artvin’e uzanan Çoruh Nehri, dünyanın her yerinden rafting meraklılarını ağırlıyor. Suyu en hızlı akan nehirlerimizden olan Çoruh, 1993 Dünya Rafting Şampiyonası’na ev sahipliği yapmıştı. Rafting yapamasanız bile doğal güzelliklerini görmek için mutlaka gidin. Çoruh’a kent merkezinden her gün otobüs var. Yol 3.5 saat sürüyor.
Akşam yemeği önerim
Şömine Restaurant: Türk ve dünya mutfaklarından lezzetlerin servis edildiği, 60 kişi kapasiteli A’la Carte Restoran’da, Pazar hariç her gün canlı müzik eşliğinde yemek yiyebilirsiniz.
Restoranın mönüsünde, çoban salatası a la chef, közde patlıcan ve nar ekşisi sos ile,
ılık keçi peynir salatası, Akdeniz yeşillikleri ve balsamic sirke sos ile, kakule aromalı kök trio’lu mantar soslu bonfile, röşti patates ile, ızgara piliç diskleri, buğday salatası yatağında tavuk diskleri ve sote sebzeler denemeye değer. Gondol Restoran’da ise panaromik Palandöken Dağı manzarasına nazır, kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinin açık büfe olarak servis ediliyor. Ayrıca burası aperatif ve digestive içeceklerin alınabileceği keyifli bir mekân.
Dedeman Palandöken
Hemen pistin başında yer alıyor ve bu anlamda çok cazip. Bölgedeki kış turizmi potansiyeli ve bu yılki kış oyunları doğrultusunda yenilenmiş. Amatör ve profesyonel kayakçıların özellikle tercih ettiği otelde farklı uzunlukta liftler ve gondol, kayak pistleri, kayak kiralama ve ders imkanları da var. Otelde bir restoran, 4 kafe, bar ve disco bulunuyor.
* Dedeman Plandöken
Ski Lodge
Telefon:+90 (442) 317 05 00
Faks:+90 (442) 317 05 04
E-Posta:skilodge@dedeman.com
* Dedeman Palandöken
Telefon:+90 (442) 316 24 14
Faks:+90 (442) 316 36 07
E-posta:palandoken@dedeman.com
Kar keyfi için Erzurum ve Dedeman Palandöken
Kış bitmeden kar tatili yapın
Haberin Devamı