İtalya''da bir müze kent: Floransa

Haberin Devamı

Kuzey İtalya’da Arno nehri kıyısına kurulmuş Rönesansın başkenti olan Floransa, kuzey İtalya''''''''''''''''daki Toskana bölgesinin de başkenti. Aynı zamanda bir dönem İtalya Krallığına başkentlik de yapmıştı. Floransa geçmişte olduğu gibi bugün de İtalya ve Avrupa''''''''''''''''nın önemli ticaret merkezlerinden biri. Floransa’yı İtalya ve Avrupa’nın en önemli kentlerinden biri yapan da aslında tam bir müzede dolaşıyorsunuz hissi yaratması. Floransa, kültürü ve yaşayan mimarisiyle dünyaca ünlü bir turizm kenti. Aynı zamanda pek çok sanatçının da yaşadığı bir kent. Örneğin, Leonardo da Vinci, Michelangelo ve şair Dante Alighieri Floransa’da yaşamış ünlü isimlerden bazıları...

Sezar’ın ordusundan emekli olanların şehri

Şehrin merkezi Piazza della Signoria yani Signoria Meydanı. Tam ortada ise bir sanat eseri olarak Neptün Havuzu var ve havuzun kenarları mermerden heykellerle süslü. 1500’lerde yapılmış olan havuz meydana ayrı bir güzellik katıyor. Signoria Meydanı’nındaki tek sanat eseri bu havuz değil elbette. Michelangelo''''''''''''''''nun David heykelinin bir kopyası da bulunuyor. Kenti iki bölüme ayıran Arno nehrinin üzerindeki köprüler arasında Ponte Vecchio köprüsü gerçekten çok önemli bir yapı çünkü ikinci dünya savaşından zarar görmeden çıkabilmiş. Köprülerin üzerinde daima keyifle gezen ve fotoğraf çeken insanlar rastlayabilirsiniz. Kentte ayrıca pek çok tarihi kilise ve müze yer alıyor. Örneğin Pitti Sarayı, Boboli Bahçeleri, Santa Maria Novella ve San Lorenzo kiliseleri, Bargello heykel müzesi, Accademia dell'''''''''''''''' Arte del Disegno müzesi gibi... Floransa aslında çok küçücük bir kent diyebilirim. Yürüyerek gezmek ve keşfetmek çok keyifli. Size vereceğim adresleri iki gün içinde rahatlıkla görebilirsiniz.
n Duomo ve Cupola del Duomo: Floransa Katedrali. Kubbesine tırmanırsanız kenti kuşbakışı izleyebiliyorsunuz. Ancak merdivenleri oldukça dik. Kendinize güveniyorsanız çıkın. Ve sabahın erken saatlerinde bile billet kuyruğu oluyor.

Campanile di Giotto: Floransa’nın Çan kulesi ve oldukça güzel.

Galleria degli Uffizi: Ünlü Uffizi Galerisi’ni görmek istiyorsanız buraya bir-iki gün ayırmanız gerekebilir.

Piazza della Signora ve Palazzo Vecchio: Medici ailesinin ilk sarayı. Meydanda kahve içerek geleni geçeni izlemek bile oldukça keyifli.

Ponte Vecchio: Floransa’nın meşur köprülerinden biri. Mutlaka gidin derim.

Piazza Michelangelo: Kentin en güzel yerlerinden biri. Şehri tepeden izleyebilirsiniz.

Senyörler Meydanı: Bu meydan ortaçağda şehrin kalbini oluşturuyormuş. Halen bu sahnenin içinde bir açık hava müzesi gibi birçok güzel heykel sergileniyor.

Tarihi: M.Ö. 59 yılında Jül Sezar ordusundan emekliye ayrılmış askerlere Arno Nehri vadisindeki bu verimli toprakları vererek Floransa''''''''''''''''nın kurulmasını sağladı. Kurulduğunda şehrin adı Florentia idi. Daha sonra M.S. 3. yüzyılda Roma İmparatoru Diokletian Floransa''''''''''''''''yı Toskana vilayetinin başkenti yaptı. 13’ncü yüzyıla kadar pek çok saldırıya uğradı. 1348 yılındaki veba salgını kentin çok sayıda sakinlerinin ölümüne neden oldu. 15. yüzyılın ilk yarısında kent ünlü Medici ailesinin eline geçti. Medici ailesi bankacılık mesleği dolayısıyla zengin olmuş nüfuzlu bir aileydi. Önceleri kenti perde arkasından yönettiler. Ailenin ilk önemli üyesi olan Cosimo büyük bir saray (Palazzo Medici) inşa ettirdi. Sonra yerine geçen oğlu Piero ve torunu Lorenzo çok gösterişli binalar inşa ettirdi ve dönemin mimarlarına, heykeltraşlarına maddi destek verdiler. 1469-1492 yılları arasında Floransa altın çağını yaşadı.

20’inci yüzyılda turizm ve endüstri kenti oldu

1865 ve 1895 yılları arasında Floransa, büyük bir kentsel yenileme ve yapılanma içerisine girdi. 19’uncu yüzyılın sonlarına doğru şehir nüfusu üç katına çıktı. Turizm ve endüstri gibi yeni sektörlerin oluşturulmasıyla 20’nci yüzyılda, artmış olan bu nüfustan olumlu şekilde yararlanıldı. II. Dünya Savaşı’nda şehir 1943 ve 1944 yılları arasında Alman ordusu tarafından işgal edildi.

Fransa gezisi için:

Setur Tel: 444 0 738 veya
0 (850) 210 0 738
www.setur.com.tr

DİĞER YENİ YAZILAR