En eski başkent ve kültür mozaiği: Şam

Arap dünyasının en modern şehri Şam

Haberin Devamı

Bu hafta dünyanın en eski başkentlerinden olan Şam’a gitmeye karar verdim. Şam, Suriye ile aramızda karşılıklı olarak vizenin kaldırılması sayesinde ziyaretçi akınına uğruyor. Özellikle şimdi tavsiye etmemin nedeni ise sıcakların azalması ve gün içinde rahatlıkla gezilebilir olması. Akşamları bir kazak giymeden dışarı çıkmamalısınız diyorum çünkü, geceler serin oluyor. Güneydoğu komşumuz Suriye’nin başkenti Şam, dünyada hiç ara vermeden başkent olarak kalabilmiş “En Eski Başkent” olarak tarihe geçmiş. Arap dünyasının da en modern,
en gözde ve en kalabalık şehirlerinden biri.

Eski Şam çağı yakalamaya çalışıyor

Eski Şam, duvarlar, kuleler ve kapılarla çevrili; bu kapıların altısı antik çağlarda, ikisi ise İslam uygarlıkları döneminde yapılmış. Şam’a bir turist gözüyle bakıldığında; Batı dünyasına özgü konfordan uzak olsa da gerisinde kaldığı zamanı yakalamaya çalıştığını hemen gösteriyor. Şam bunu başarıyor da. Son yıllarda kentin sokakları her zamankinden daha özgür. Hatta yeni açılan kafeler, restoranlar, alışveriş merkezleriyle şehir özgüvenini yeniden kazanıyor diyebiliriz.



Hıristiyanlar ve Müslümanlar bir arada

Şam’da pek çok düşünür ve bilim adamının mezar ve türbesi de bulunuyor. Bu yapıların üzerinde ise islami figürler var. Şam’da 36 uygarlığa ait tam 4500 eser olduğunu söylemekte yarar görüyorum çünkü bu eserleri izlemek tarihi açıdan herkese pek çok ipucu verecektir. Üç din ve 21 mezhebin bir arada yaşadığı kentte, pazar günleri Hıristyanlar için, cuma günü de Müslümanlar için tatil. Şam’da haftanın yedi günü alışveriş keyfi yaşamak mümkün. Şam el yapımı altın ve gümüş işlemeli kumaşlar ve Damascus kılıçları ile ünlü. Şam’da yemek alışkanlıkları bizimkinden biraz farklı. Daha önce giden arkadaşlarımdan da bunu duyduğum için ben tüm öğünleri konakladığım Dedeman Oteli’nde yemeyi tercih ettim. 11 restoran bulunan Dedeman Oteli’nde bir de Türk restoranı mevcut. Kaldığım süre içinde otelde yediğim yemekler tatmin ediciydi. Dedeman Oteli’nde özellikle Türk olduğunuz için size ayrıcalıklı bir konukseverlik gösterileceğinden emin olabilirsiniz. Personel içinde Türkçe bilenler de bulunuyor.

Gezilecek yerler

* Maalula: Şam"a yaklaşık bir saat mesafedeki köy Hıristiyanlığın en önemli merkezlerinden. Köyde
Hz. İsa"nın dili Aramice’nin bir lehçesi bulunuyor.

* Eski Kent: Eski kent bölümüne El Merce Meydanı"ndan 10 dakikalık bir yürüyüşle ulaşılıyor. Eski kente Hamidiye Çarşısı"ndan giriliyor.

* Emeviye Camisi: Cami 705 yılında Halife Velid tarafından yaptırılmış. Caminin hemen dışında Selahaddin Eyyübi"nin türbesi de yer alıyor.

* Azem Sarayı: Şam evlerinin en ünlüsü olan Azem Sarayı’nın odalarında ahşap oyma, kalem işçiliği ve tavan işlemelerinin en güzel
örnekleri var.

* Ulusal Arkeoloji Müzesi: Bu müze kentin en önemli yapılarından biri.

* Takiye Medresesi: Yavuz Sultan Selim’in Mimar Sinan"a yaptırdığı medrese de gezilip görülecek yerler listesinde önemli yapılar içinde bulunuyor.

* Kale: Roma devrinde inşa edilen yapı mutlaka gezilmesi gereken bir yer.

* Hamidiye Çarşısı: Çarşının üzerinde yer aldığı cadde Roma devrine ait. Burada pek çok hediyelik eşya satın alabilirsiniz. Çarşı, adını Osmanlı Sultanı 2. Abdülhamid"ten almış.



Neler yapabilirsiniz?

Şam’da zamanınızın büyük bölümünü eski şehirin bulunduğu bölgede geçirmelisiniz. Açık ve kapalı pazar alanları, kafeler, restoranlar ve geleneksel kahveler bu büyük alanı gezerken dinlenme yerleriniz olacaktır. Özellikle Al Naffara adlı kahveye mutlaka gitmelisiniz. Dedeman Oteli’nin rehberinden aldığım bilgiye göre Al Naffara geleneksel mimarisini ve dekorasyonunu korumuş en eski kahve. Eski şehirin içinde yer alıyor ve kahvenizi yudumlarken gelip geçenleri izlemek fazlası ile keyifli. Bu arada hemen belirtmeliyim ki, eğer fotoğraf merakınız var ve portre çekmek istiyorsanız Şam bu iş için biçilmiş kaftan. Çünkü herkes çok sıcak ve samimi davranıyor. Şam’da herkes fotoğraf çektirmeyi seviyor desem yalan olmaz. Kahvelerde nargile içenlerle rahatlıkla diyalog kurulabiliyor. Bir akşam mutlaka şehrin sırtını dayadığı tepeye çıkarak oradaki salaş ve küçük kahvelerden birine oturmalı kahvenizi yudumlarken tarihi izlemelisiniz. Ama her şeyin ötesinde Şam’da insanları izlemekten keyif alacağınızı garanti ederim.

Nerede kalınır?

Şam’daki Dedeman Otel’i havaalanına 27 km,
tren istasyonuna ise 15 km uzaklıkta ve şehrin merkezinde.



Dedeman Damascus
Avenue Choukry Kouatly, P.O.Box: 5531,
Damascus - Syria
Tel: +963 11 373 8730 - +963 11 222 9200
damascus@dedeman.com
www.dedeman.com

DİĞER YENİ YAZILAR