Tarihi M.Ö. XII. yüzyıla kadar uzanan ve Hititler’den Osmanlıya kadar üzerinde nice uygarlık kurulmuş olan Amasra, Pers Prenses Amastris’ten, yalnızca adını değil güzelliğini de almış olmalı ki bugüne kadar her göreni kendine hayran bırakmış, birbiriyle yarışacak incelikte iltifatlarla anılmış. Bunlardan en bilineni ise “Çeşm-i Cihan” yani dünyanın gözü… Batı Karadeniz kıyılarında, etrafı yemyeşil ormanlarla çevrili Amasra, konumu itibarıyla özellikle Ankara ya da İstanbul’dan kolaylıkla ulaşıp keyifli bir hafta sonu geçirebileceğiniz, Türkiye’de görmeniz gereken önemli yerlerden biri. İstanbul’dan otobüslerin yanı sıra arabayla 4,5 5 saatte ulaşılan bu eski liman kasabasına, kış mevsimi dışında her mevsim rahatlıkla gelinebilir.
Doğal ve kültürel doku
Amasra’da sizi bekleyen güzellikler yalnızca tarihsel olanlarla sınırlı değil; Amasra’nın kendine özgü doğal ve kültürel mirası da fazlasıyla etkileyici. Bunlar arasında ise Amasra’ya yaklaşık 10 km uzaklıkta bulunan Gürcüoluk Mağarası, tabiatın ne kadar sanatkârane olabildiğinin kanıtı niteliğinde. Amasra’nın kültürel değerlerinin başında ise tel kırma ve çekicilik geliyor. Metalik renklere sahip sicimlerle kasnağa gerilmiş bezler üzerine işlenen çeşitli motifler, süslemelerle oluşturulan tel kırma çok yaygın olan bir el sanatı.Tarihî yarımadadaki Çekiciler Çarşısı’nı da gezmenizi tavsiye ederim.
Amasra denilince...
Tüm bunların dışında, aslında “Amasra” denilince akıllara gelecek meşhur bir ikili daha var: balık-salata. Deniz kenarında yer alan her şehirde, bu ikilinin meşhur olduğunu düşünebilirsiniz; ancak Amasra’da durum biraz daha farklı, biraz daha tutkulu. Örneğin Amasra’da salata, Karadeniz’in lezzetli balıklarının eşlikçisi birkaç ottan ibaret değil. En az 30 çeşitten oluşan, tarifi ve malzemelerin oranları pek de açıklanmayan ve Amasra salatası olarak anılan bu salataya, en az sunulan balıklar kadar özen gösteriliyor. Hem göze hem damağa hitap eden bu ikili, Amasra geziniz boyunca alternatif aramaya gerek duymayacağınız; bıkmadan yiyebileceğiniz bir lezzete sahip.