Seçim gecesi sonuçları takip kılavuzu

Haberin Devamı

Öncekilere kıyasla hiç ama hiç heyecanlı geçmeyen, üstelik BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu ve yanındakilerin trajik bir şekilde hayatlarını kaybetmeleriyle sonlanan bir seçim kampanyasının ardından yarın oylarımızı kullanacağız. Muhsin Yazıcıoğlu ile Yüksel Yancı, Murat Çetinkaya, Erhan Üstündağ, Kaya İstektepe ve meslektaşımız İsmail Güneş’e Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dilerim.

Önümüzde “Seçim sonuçları ne olur?” sorusu duruyor. Şu ana kadar yayınlanan anketlerden farklı sonuçlar çıktı, ortalığı daha fazla bulandırmanın hiçbir hayrı olmaz. Bu nedenle oy oranları hakkındaki tahminlerimi kendime saklamak istiyorum. Şu kadarını söyleyeyim,

22 Temmuz 2007 seçim sonuçlarından çok çok farklı bir durumla karşılaşacağımızı sanmıyorum. Fakat o seçimde az da olsa belli bir varlık göstermiş olan bazı partilerin iyice silineceğini, onlardan gelecek 6-7 puanınsa AKP, CHP, MHP ve bir ölçüde DTP ve SP tarafından paylaşılacağını düşünüyorum. Bu nedenle “mağlubu olmayan bir seçim” ile karşı karşıya kalabiliriz.

29 Mart gecesi şahsen şu noktalara dikkat edeceğim:

AKP açısından:

1... 22 Temmuz’un (yüzde 46.5) üstüne çıkabilecek mi? Altında kalırsa 2004 yerel seçimlerinin (yüzde 41.6) üstüne çıkabilecek mi? Erdoğan 2004 sonuçlarını kendi çıtaları olarak gösteriyor ki Adil Gür’ün araştırmasının AKP’ye yüzde 39-40 arası bir oy verdiğini düşünürsek, bunun gerçekleşmesi iktidar partisi için tam bir başarısızlık olur.

2... Elindeki büyükşehirlerin tümünü (İstanbul, Ankara, Samsun, Gaziantep, Erzurum, Kayseri, Sakarya, Antalya, Adana ki her ne kadar Aytaç Durak MHP’ye geçmiş olsa da AKP tarafından kazanılmıştı) koruyabilecek mi? Bunlardan herhangi birinin, hele birden fazlasının kaybı, oy oranı ne olursa olsun AKP için bir yıkım olur. Hele İstanbul veya Ankara’dan birinin gitmesinin yol açacağı depremi tasavvur etmek bile zor.

3.. CHP’nin elindeki İzmir ve Mersin, DSP’nin elindeki Eskişehir, DTP’nin elindeki Diyarbakır büyükşehir belediyelerinden birini veya birden fazlasını alabilecek mi? Alamaması da AKP’nin başarısızlığı olarak yorumlanacak.

4 <.../b>Başka partilerin elindeki il belediyelerinden (özellkike Trabzon, Ordu, Batman) ve İstanbul’da Bakırköy, Kadıköy, Beşiktaş, Avcılar; Ankara’da Çankaya, İzmir’de Konak, Karşıyaka gibi merkezi ilçelerden kazanacağı olacak mı?

5 Elindeki illerden ve İstanbul ile Ankara’nın ilçelerinden kaybı olacak mı? Bu noktada çok rivayet dolaşıyor. Şanlıurfa, Van, Siirt, Malatya, Bingöl, Aydın gibi bazı illerde değişik partilerden ya da bağımsız adayların AKP’yi epey zorladığı ileri sürülüyor.

CHP açısından:

1 Oyunu 22 Temmuz’a göre ne kadar artırabilecek?

2İzmir ve Mersin’i koruyup yanına bir başka büyükşehir, mesela İstanbul, Ankara veya Gaziantep’i katabilecek mi?

3 Kemal Kılıçdaroğlu nasıl bir performans gösterecek? Elde edeceği sonuç CHP içi dengeleri değiştirecek mi?

MHP açısından:

1 Oyunu 22 Temmuz’a göre artırabilecek mi? Ne kadar?

2 Adana’da Durak ile potaya giren MHP, Mersin, Erzurum ve en önemlisi Ankara büyükşehir seçimlerinde nasıl bir performans gösterecek? Mansur Yavaş’ın Ankara’da seçilmesi halinde MHP’nin seçimin en büyük galibi olacağı kesin. Kazanamasa bile, bu seçimin tartışmasız kare ası arasında yer alan Yavaş MHP içinde nasıl bir konuma sahip olacak?

DTP açısından:

1 Bu seçim AKP için olduğu kadar DTP için de bir tür referandum olacak. Bu nedenle ilk soru şu: DTP Diyarbakır’da iddia edildiği gibi yüzde 60’ı yakalayabilecek mi?

2 Batman’ı ve bunun yanında Şırnak, Hakkari ve Tunceli’yi koruyabilecek mi?

3En önemlisi AKP’nin elindeki Van, Siirt, Mardin, Bingöl, Muş, Ağrı gibi illerden bir ya da birden fazlasını alabilecek mi?

SP açısından:

Numan Kurtulmuş’la belli bir dinamizm yakalamış olan SP için eşiğin yüzde 5 olduğunu düşünüyorum. Bunun üstü başarı, altı başarısızlık olur. Bununla birlikte, oy oranı ne olursa olsun kazanılacak herhangi bir il (Bingöl, Malatya, Tokat, Çorum) veya İstanbul’da ilçe (Üsküdar, Sultanbeyli...) belediyesi SP’nin geleceğe umutla bakmasına neden olabilir.

Yarışın en heyecanlı geçmesini beklediğim illeriyse şöyle sıralayabilirim:

Ankara (AKP-CHP-MHP), Adana (MHP-AKP-CHP), Mersin (CHP-MHP-AKP), Erzurum (AKP-MHP), Gaziantep (AKP-CHP), Trabzon (CHP-AKP), Ordu (DSP-AKP), Şanlıurfa (Bağımsız-AKP-DTP), Batman (DTP-AKP), Bingöl (AKP-SP-DTP), Van (AKP-DTP), Siirt (AKP-DTP), Malatya (AKP-SP-MHP), Aydın (DP-MHP-AKP), Çorum (AKP-SP)

DİĞER YENİ YAZILAR