Çamuroğlu ‘şimdilik’ trende

Haberin Devamı

Erdoğan’ın danışmanlığından istifa eden Reha Çamuroğlu, “AKP’de kalıyorum” dedi. Çamuroğlu, Alevi açılımının rafa kaldırılmasından rahatsız

“AKP treninden kim neden iner?” başlıklı yazımın daha mürekkebi kurumadan, dün sabah Hürriyet’te Şükrü Küçükşahin’in köşesinden AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu’nun, Genel Başkan Danışmanlığı görevinden istifa etmiş olduğunu öğrendim. Alevi kimliğiyle öne çıkan Çamuroğlu’nun 22 Temmuz seçimleri öncesi AKP’ye transferi epey sansasyon yaratmıştı. Nitekim Çamuroğlu, Başbakan Erdoğan ve partisinin önde gelenlerini Muharrem ayında bazı Alevi şahsiyetlerle bir iftarda bir araya getirerek “AKP’nin Alevi açılımı” na da öncülük etmişti.

Açılım yerine engelleme

Çamuroğlu’nun bu açılımın tıkanması nedeniyle istifa ettiği açıktı. Ancak en çok merak edilen Çamuroğlu’nun AKP treninden atlayan ilk isim olup olmadığıydı. Örneğin Küçükşahin de, AKP liderinin Salı günü milletvekillerine “Bu trenden inen bir daha binemez” demiş olmasını ima edip haklı olarak yazısını şöyle bitirmişti: “Erdoğan, gruptaki mesajını Çamuroğlu ve onun gibi tutum alabilecek bazı isimlere yönelik mi verdi bilemiyorum; ama sonucu merakla bekleyeceğiz.”



Çamuroğlu ile yirmi yılı aşkın bir tanışıklık ve dostluğumuz var. Dolayısıyla hemen kendisini arayıp sorunun cevabını birinci elden almak istedim. Uzun aramalar sonrası kendisine ulaştığımda kısa bir açıklama yaptı: “Danışmanlıktan ayrılmamla ilgili yazılanlar doğru. Fakat trenden iniyor filan değilim. AK Parti’de kalıyorum.”

Reha ile öğleden sonra daha uzun bir telefon konuşması yaptık. Anlattıklarını aktarmadan önce edindiğim izlenimi söyleyeyim: Reha trenden inmemiş, bu yolculuğu sürdürmek istiyor, bu uğurda elinden geleni yapmaya kararlı, ancak elinden fazla bir şey gelemeyeceğini ve bir aşamada bu yolculuğu yarım bırakacağını tahmin ediyorum.

Öncelikle Reha’nın AKP’nin “Alevi açılımı” konusunda artık hiçbir beklentisinin kalmadığını vurgulamak lazım. Şöyle diyor: “Üzerimde sadece Alevilik misyonu kalmasını istemezdim. Ama oldu. Başlangıçta önemli bir çıkış da yaptık, fakat zamanla bu misyonda hiçbir ilerleme, gelişme kaydedemedik.” Reha, Sivas’taki eski Madımak Oteli’nin kebapçı olmaktan çıkarılması gibi “kozmetik düzenlemeler” e bile bir dizi engel çıkartıldığından, öte yandan parti, hükümet ve bürokrasiden (Örneğin Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, AKP Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek ve İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı’nın bazı söylem ve davranışları) açılım aleyhine sürekli çatlak sesler çıkmasından şikayet ediyor.

Reha’ya “Niye Erdoğan’ın danışmanlığını bıraktın? Kalsan o kişilerle daha iyi mücadele edemez miydin?” diye sorduğumda “Sayın Başbakan’la bu konuları defalarca konuştum. Ama bir sonuç alamayacağımı gördüm” cevabı verdi.

Çamuroğlu “Alevi açılım” ın daha baştan engellenmek istendiğini, Başbakan Erdoğan’ın pek çok muhalefete göğüs gererek iftara geldiğini, ama arkasını getiremediğini belirtiyor. Ona göre açılım muhalifleri inisiyatifi ele aldı ve iktidar partisi sanki hiç böyle bir adım atmamış gibi bir duruma gelindi.

Ya giderse?

Çamuroğlu’nun çıkışı neden önemli diye sorulacak olursa hızla birkaç gerekçe sıralayabiliriz:

* Her ne kadar Aleviler bölük pörçük olsa da Çamuroğlu’nun Aleviler arasında belli bir yeri ve güçlü ilişkileri var. Bu noktada onun varlığı AKP’nin “merkez partisi” imajına hayli katkı sağlıyor;

* Çamuroğlu gibi isimlerin varlığı, AKP’nin takiyye yaptığı, bir gün şeriat düzeni getirmek istediği iddialarına iyi bir cevap oluşturuyor;

* Alevi açılımı, türban düzenlemesiyle birlikte yeniden alevlenen “AKP sadece kendi tabanının taleplerini dinliyor” suçlamalarını pekala savuşturabilirdi;

* AKP’nin kapatılmasının tek başına bu hareketi durduramayacağını, hatta belki de daha da güçlendireceğini düşünen bazı çevreler bu partiyi bölme hesapları yapıyorlar. AKP yönetimi de ayrılmalardan endişe duyduğunu gizlemiyor. Bu nedenle Çamuroğlu gibi belli bir popülaritesi olan bir ismin ayrılması AKP’yi sarsacaktır.

Uzun yolculuk

Çamuroğlu, istifasının kapatma davasıyla örtüşmesinden rahatsız. “Benimki kesinlikle statükocu bir çıkış değil” diye vurguluyor. “Alevi açılımı” nı ara vermeksizin her ortamda savunduğunu, zamanlamayı kendisinin belirlemediğini söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Bazı arkadaşlarım ’Hele şu kapatma sorununu bir atlatalım’diyor. Ben de onlara tam da kapatma davası sürerken çok güzel bir açılım yapıp TRT’nin bir kanalında sürekli olarak Kürtçe yayın yapılmasını yasalaştırdığımızı hatırlatıyorum ve ’Neden Alevi açılımını erteleyelim ki!’ diye soruyorum.”

Reha ile sohbetimde, tam Alevilere yönelik açılım beklenirken türban düzenlemesinin gündeme gelmesine şaşırıp şüphelendiğini; hükümetin 1 Mayıs konusundaki tutumundan da memnun olmadığını öğrendim.

Peki bütün bunlar onun AKP’den kopması için yeterli olur mu? Emin değilim, ancak Reha’nın radikal soldan Aleviciliğe, oradan DYP Genel Başkan Yardımcılığı’na geçmiş olduğunu bildiğim için gerekli gördüğü anda trenden inmeye çekinmeyeceğini düşünüyorum.

Son bİr not: Çamuroğlu’nun AKP serüveni 22 Temmuz seçimleri öncesi başlamamıştı. Partinin kuruluş hazırlıklarında yer alan (ve kısa sürede terk eden) Meral Akşener’in girişimiyle AKP’nin kurucuları arasında yer alacaktı. Fakat son dakikada onun da bilmediği bir şeyler oldu ve bu gerçekleşmedi.

İKİ OLAYDAN RAHATSIZ

Çamuroğlu, İstanbul Müftüsü’nün cemevlerini “Aleviler tarafından bazı kültürel etkinliklerin yapıldığı yer” olarak tanımlamasından ve Karakoçan Kaymakamı’nın “Alevilerin devlete bakışını biliyorsunuz” sözünden rahatsız oldu.



Ruşen Çakır

DİĞER YENİ YAZILAR