BDP’nin Karadeniz turu Hopa’dan başlasaydı...

Haberin Devamı

‘Solun kalesi’ Hopa’daki sosyalistlerin İmralı süreci konusunda kafaları karışık. AKP’lilerin ise Başbakan’a dolayısıyla bu sürece de güvenleri tam

ildiğimiz gibi, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) heyetinin Karadeniz turu Çorum’da çiçeklerle başladı, fakat Sinop ve Samsun’daki şoven saldırılarla devam etti. Bunun üzerine heyetteki BDP’li milletvekilleri Trabzon gezisini iptal ederek turu sonlandırdı. Artvin’in Hopa ilçesindeki ÖDP binasında geziyi tartışırken İlçe Başkanı Nefise Yenigül şöyle konuştu: “Bu gezi Karadeniz ile ilgili imajı değiştirmek için önemliydi. Keşke geziye burdan, Hopa’dan başlasalardı. Çünkü burada kendilerine tepki olmazdı, olsaydı bile bizler engellerdik. Böylece Karadeniz halkının tümünün barışa karşıymış gibi gösterilmesini de engellemiş olurduk.”

Sosyalist solun vahası

Yenigül’ün sözlerini gerçekçi bulmayanlar yanılır. Çünkü Hopa’nın, her geçen gün etkisi azalan sosyalist sol için bir tür “vaha” özelliği taşıdığını söyleyebiliriz. Dün de böyleydi, bugün de öyle. 1960’lı, 70’li yıllarda sol hareketlere bol miktarda kadro ve sempatizan yetişitiren Hopa’da bugün de farklı sol gruplar etkili bir şekilde varlık gösteriyorlar.

Genel kamuoyu Hopa’nın bu özelliğini 2004 yerel seçimlerinde ÖDP adayı Yılmaz Topaloğlu’nun belediye başkanı seçilmesiyle fark etti. 5 yıl sonraki seçimleri CHP’li Turhan Kasımoğlu kazandı ancak Hopa’daki sol potansiyel, 31 Mayıs 2011 günü Başbakan Erdoğan’ın gezisi sırasında çıkan olaylar ve ÖDP’li emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun polisin attığı biber gazı sonucu hayatını kaybetmesiyle bir kez daha ülkenin gündemine geldi.

Erdoğan’ın Hopa ilgisi

Ben de bir Hopalıyım. Memleketimin adının sol ile birlikte anılmasından hiçbir şekilde rahatsız olmuyorum, tam tersine bundan dolayı mutluyum. Ancak her efsanenin de bir sınırı var. Örneğin Hopa için çizilmek istenen “kurtarılmış bölge” imajının gerçekle hiçbir ilgisi yok. Hopa’yı biraz bilenler, belediye seçimlerinden 2004’te ÖDP’nin 2009’da da CHP’nin zaferle çıkmasının tek nedeninin “ideolojik” olmadığının, hatta bazı ekonomik, toplumsal ve kültürel dengelerin öne çıktığının farkındadır.

Yine Hopa’yı bilenler için AKP’nin önümüzdeki yerel seçimlere ciddi bir şekilde hazırlandığı da bir sır değil. AKP İlçe Başkanı İlyas Güven, son olaylar nedeniyle Hopa belediyesinin Başbakan Erdoğan’ın öncelikleri arasına girmiş olduğunu doğruluyor.

Güven ve AKP’nin Hopa’daki önde gelen isimleriyle yeni İmralı sürecini tartışma imkanı bulduk ve hepsinin Erdoğan’a sonsuz güvendiğini gözledik. İlçe Başkanı Güven şöyle konuşuyor: “Başbakanımız bu işe kendini adamış durumda. Demek ki bu iş olacak. Zaten bazı şeylerin daha mantıklı yürüdüğünü, söylemlerin daha oturaklı olduğunu görüyoruz. Her iki taraf için de iyiye doğru bir gidiş var.”

Kafalar karışık

Tekrar ÖDP’nin Hopa’daki merkezinde yaptığımız söyleşiye dönecek olursak, HDK/BDP’ye Karadeniz gezisi bağlamında verilen desteğin yeni İmralı süreci için aynı şekilde geçerli olduğunu söylememiz mümkün değil. Zaten ÖDP Artvin İl Başkanı Mahmut Zeytinci de artık dengelerin değiştiğini, din ve ırk gibi konulardan kaynaklanan sorunlara nasıl bakılması gerektiği konusunda farklı görüşlerin olduğunu, aydınların nereye gideceklerini, ne yapacaklarını şaşırdıklarını vurguluyor. Şu sözler de onun: “Kürt sorunu ülkemizde sınıfsal meselelerin, buna bağlı olarak barış görüşmeleri de örneğin HES’lere, işten çıkarmalara karşı direnişlerin üzerini örtüyor. Savaşan güçler olayı sınıfsal temele oturtmadan barış olamaz. İşte PKK’nın Türkiye’deki sosyalistlerle ilişkisi bu yüzden sorunludur.”

Başarısız olursa...

ÖDP’den sonra eski belediye başkanı Yılmaz Topaloğlu ile buluşuyoruz. Bir süredir Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ile birlikte hareket eden Topaloğlu ise İmralı sürecini çekincesiz destekliyor: “Çok doğru bir süreç bu. Her yere taşınmalı. Tüm ülke olarak bir demokrasi sınavından geçiyoruz. BDP Türkiyelileşmeli. HDK çok daha iyi işlemeli. Eğer bu süreç başarısız olursa feci gelişmelere hazırlıklı olmalıyız.”

Topaloğlu Türk solunun Kürt sorununa bakışı hakkındaysa kendi belediye başkanlığı döneminden bir örnek veriyor: “Diyarbakır’ın alt belediyelerinden Kayapınar ile ‘Kültürler Buluşuyor’ adında AB destekli bir proje yapmak istedik. Konu Hopa’da günlerce gündem oldu. Özellikle CHP’liler engel çıkarttı. Hatta bazı arkadaşlarımız da ‘zaman uygun değil’ deyince 3 kişiyle yalnız kaldım ve proje rafa kalktı.”

Yazı dizimizi burada noktalıyoruz. Önümüzdeki günlerde, ülkenin başka bölgelerinde yeni İmralı sürecine nasıl bakıldığı üzerine hazırlayacağımız yeni dizilerde buluşmak üzere...

BDP’nin Karadeniz turu Hopa’dan başlasaydı...



Che, Çayan ve Koyuncu yan yana...

Artvin’in Hopa ilçesi, sosyalist solun en güçlü olduğu yerlerden biri. ÖDP İlçe Merkezi’nin duvarında Kübalı devrimci Ernesto Che Quevara, Mahir Çayan ve müzisyon Kazım Koyuncu’nun fotoğrafları asılı...

BDP’nin Karadeniz turu Hopa’dan başlasaydı...



Hopa’dan Karadeniz başka görünür...

Özgürlük ve Dayanışma Partisi Hopa İlçe Başkanı Nefise Yenigün’e göre Karadenizlilerin tümünün barışa karşı olduğu algısı yanlış.

BDP’nin Karadeniz turu Hopa’dan başlasaydı...



Metin Lokumcu’ya ziyaret

Başbakan Erdoğan’ın Hopa’ya gidişi sırasında çıkan olaylarda emekli öğretmen Metin Lokumcu hayatını kaybetmişti. Hopa’ya gidince Metin Lokumcu’nun yakınlarıyla konuştuk ve mezarını ziyaret ettik.

DİĞER YENİ YAZILAR