Kalbin yeni korucuyuları; çiğ sarımsak yemek, düzenli seks yapmak, yeteri kadar uyumak

Kardiyolog Johannes Hinrich von Borstel’in, ‘En önemli organımızın bilinmeyen hikâyesi’ isimli kitabında sağlıklı bir kalbe sahip olmanın sırları anlatılıyor...

Almanya’da Marburg Philipps Üniversitesi’nde çalışan kardiyolog Johannes Hinrich von Borstel’in, ‘En önemli organımızın bilinmeyen hikâyesi’ isimli kitabı piyasaya çıkar çıkmaz en çok satan kitaplar arasına yerleşti. Borstel kitabında dünyanın birçok ülkesinde bir numaralı ölüm sebebi olan kalp hastalıklarından uzak kalmak için doktora ve ilaca gerek olmadığını vurgulayarak doğru hayat tarzı ile sağlıklı bir kalbe sahip olmanın sırlarını anlatıyor. İşte, kitaptan herkesin faydalanabileceği bir çoğuna benim de katıldığım tavsiye ve uyarılar…

Orgazm sırasında 50 çeşit kimyasal salgılanıyor

Cinsel ilişki sırasında salgılanan hormonların kalp-damar sağlığını koruyucu etkileri var. Orgazm sırasında 50 farklı kimyasal madde salgılanıyor. Bunlardan biri sevecen fiziki temasla tetiklendiği için sarılma hormonu olarak da bilinen “oksitosin”. Oksitosin, kan basıncını düşürüyor, yaraların iyileşmesini hızlandırıyor ve stresi de azaltıyor. Yabancı biriyle değil sevilen biriyle olan münasebet kalp için daha iyi çünkü gerçek sevgi daha fazla oksitosin salgılanmasına sebep oluyor.

Haberin Devamı

Michigan State Üniversitesi tarafından 2 bin 200 kişi üzerinde yapılan araştırmada düzenli cinsel hayatları olan ve ilişkilerinde tam doygunluğa ulaşan ve zevk alan 50 yaşın üzerindeki kadınların tansiyonlarının ve kalp hastalıkları risklerinin daha düşük olduğu belirlendi. Cinsel münasebet sırasında salgılanan faydalı hormonlardan biri de kalp hızı ve kan basıncını düşürücü etkileri olan endorfin. İltihap giderici etkisi olan östrojen ve kolesterol seviyelerini düşüren testosteron da seks sırasında artış gösteriyor.

Kalp hastalığı olanların seks yapması doğru mu?

Koroner damarların daralmasına bağlı ağrıları bulunan, yeni kalp krizi geçiren veya kalp ameliyatı olanlar cinsel aktiviteden huzursuzluk duyabilirler ama bunların gerekli tedavilerden 4-6 hafta sonra normal cinsel hayatlarına dönmelerinde bir sakınca yoktur. Ulm Üniversitesi tarafından 500’den fazla kalp krizi geçiren kişi üzerinde yürütülen çalışmada cinsel temasın sıklığı ve gelecekteki kalp problemleri arasında bir münasebet tespit edilmedi. Bu bilgilere göre seksin kalp için iyi bir egzersiz olduğu söylenebilir.

Haberin Devamı

Sevilen biriyle olan ilişki daha iyi çünkü fazla oksitosin salgılanmasına sebep oluyor.

Her gün çiğ sarımsak yiyin

“Sebze ve meyvelerde bulunan fitokimyasalların hem kalbi koruyucu etkilerinin olduğunu hem de bunların ilaçlar gibi yüksek dozlarda alınmasının mümkün olmadığını” vurgulayan Borstel, özellikle zencefili soğan ve sarımsağı tavsiye ediyor.

Bu yiyecekler kanı incelterek kan akımının daha iyi olmasını, kalbe ve diğer dokuların daha iyi kan gitmesini sağlıyor.Her gün bir bardak suyla içilen bir çay kaşığı zencefil veya 2-3 çay kaşığı rendelenmiş sarımsağın kan basıncını azaltıcı tesiri var. Araştırmalara göre, günde 100-200 gram yani bir iki baş soğan yenmesi enflamasyonu baskılıyor. Soğan ve sarımsağın kötü kokusu karşı cinsi etkileyebileceği için bu yiyecekleri her iki tarafın da tüketmesi doğru olur.

Haberin Devamı

Yeteri kadar uyuyun ama aşırıya kaçmayın

Uykusuz geceler kalp hızını ve kan basıncını ve enflamasyonla ilgili kimyasalları artırarak kalbi zorluyor. Warwick Üniversitesi uzmanları tarafından gerçekleştirilen araştırmada gece 6 saatten az uyuyanlarda ve uyku düzeni bozuk olanlarda kalp krizi riskinin yüzde 48 ve felç riskini ise yüzde 15 fazla olduğu ortaya çıktı.

Uykusuzluk stres kaynağıdır ve kalbi hızlandıran ve uzun vadede kalp ağrısı ve kalp yetersizliğine yol açan adrenalin salgısını artırır. Bununla beraber çok fazla uyumak da iyi değildir. Günde 9 saatten fazla uyuyanlarda kalp krizi riski yüzde 50 daha fazla. Uyku düzensizlikleri vücut iç saatini etkileyerek tip 2 diyabet riskini artırıyor. İdeal uyku süresi 7 saattir.

Kolesterol hapından daha etkili ve emniyetli uygulamalar

Tüm dünyada kalp krizi ve felçlerin önlenmesi için kullanılan ama hem etkinliği hem de emniyeti çok tartışmalı olan kolesterol hapları (statinler) yerine çok basit uygulamalar var. Mesela Florida Atlantik Üniversitesinin bir araştırmasında dişleri düzenli olarak fırçalamanın enflamasyonu, kalp krizi ve felç riskini statinler kadar azaltabileceği gösterildi. Zeytinyağı, kuruyemiş ve balıktan zengin Akdeniz Diyeti de kalp hastalıklarından koruyor.

Haberin Devamı

Gelelim neticeye

Ben de kalp krizi ve felç, kanserler, obezite, diyabet, astım-alerji, egzama, depresyon, Alzheimer, osteoporoz ve diğer tüm kronik hastalıkların önemli ölçüde yanlış hayat tarzından kaynaklandığına inanıyorum. Hasta olmamak için doktora, hastaneye, ilaca aşıya ihtiyacınız olmadığını, tüm meselenin “adam gibi yaşamak” olduğunu unutmayın, keyfinize bakın.

DİĞER YENİ YAZILAR