Kadıköy için yeni bir yüz: Aykurt Nuhoğlu

Haberin Devamı

Geçtiğimiz akşam CHP Kadıköy Belediye Başkan adayı Aykurt Nuhoğlu, neredeyse bir ilke imza atarak, gelecekte yapmayı planladıklarını Kadıköylü sanatçı ve kültür insanlarıyla paylaştı. Kadıköy’le ilgili kültür-sanat projelerini aktararak görüş ve öneriler aldı.

Kadıköy Evlendirme Dairesi’nde gerçekleşen bu buluşmada Nuhoğlu’yla sohbet etme şansını da yakaladım. Nuhoğlu sanata, kültüre ve yaşama yakın bir insan. Dahası halkın katılımını esas alan sosyal belediyecilik anlayışını da kendine şiar edinmiş bir başkan adayı. Alçakgönüllülükle kendisinin sanat konularından pek anlamadığını, sonuçta bir inşaat mühendisi olduğunu ifade ediyor. Ancak özgeçmişine baktığınızda, ilk gençliğinden itibaren yaşamının sanat, edebiyat ve felsefeyle iç içe geçmiş olduğunu görüyorsunuz.

Zaten belediye olarak ortaya konacakların başında da sanatın harelediği bir söylem başı çekiyor, çünkü yaşamın yolunun kültür ve sanattan geçtiğine inanıyor Nuhoğlu. Kadıköy’ün yeni başkan adayı, toplumun 7’den 70’e, hiçbir ayrım gözetmeksizin, sanatla buluşturulmasına önem veriyor. Belki de bu yüzden bir sanatçılar meclisinin oluşturulması da ilk planlananlar arasında. Kadıköy’e özgü uluslararası bir sanat festivalinin hayata geçirileceğini de müjdeliyor bizlere. Gezici yazlık sinemaların kurulmasından, heykel sempozyumlarına, alternatif tiyatrolardan kültür ve sanat pazarlarına gerçekleşmesi hedeflenen birçok proje var.

Kent hakkı

Hemen herkesin artık farkına varması gereken o husus, Nuhoğlu ve ekibinin izleyeceği politikada esas: Kent hakkı. Yani, insan haklarının en önemli parçalarından biri olan insanların soluk alıp verdiği mekânlarında yapılacak değişiklikler konusunda söz sahibi olma hakları. Başka bir deyişle kentsel dönüşümün ranta dayalı dönüşüm olmadığının ispatı. Kısaca bugüne kadar pek de alışık olmadığımız bir yerden sesleniyor bize Nuhoğlu.

Sokağınız, mahalleniz sizindir ve bu konuda ilk söz size aittir diyor. En küçük birim olan mahalleden başlayarak genişleyen katılımcı bir kent parlamentosu fikri tam da burada söz konusu oluyor. Dahası, iş hayatına atılmayı isteyen kadınlar için mikro kredilerin sunulması, kadın-çocuk rehabilitasyon merkezlerinin açılması, kreş ve etüt evlerinin yoğun bir biçimde hizmete girmesi, engellilerin önündeki engellerin kaldırılması, yaşlılara 24 saat hizmet sunulacak birimlerin oluşturulması, sokak hayvanlarının bakımı ve yaşam hakları vb. birçok konu da gündemde.

Dilerim, Nuhoğlu’nun verdiği bu sözlerin doğru insanlar ve doğru zamanlamayla hayata geçmesi mümkün olur. Elbette belediyecilik anlayışının siyaset üstü olması ve bu anlayışın hangi görüşten ve sınıftan olursa olsun insanı, yaşamı, kültürü, doğayı ve doğal mirasları baz alma gerçeğinin Türkiye’ye yayılması da...

DİĞER YENİ YAZILAR