7 Haziran seçimlerinden sonra, 13 yıllık tek partili iktidarın son bulması ile halkın beklentisi olan koalisyon umutlarının sona ermesi gözleri 1 Kasım’daki erken seçime yöneltti. Erken seçimin yaklaşmasıyla da parti liderlerinin vaatleri bir yarış misali hızlanmaya başladı.
76 milyonun beklentilerinin içerisinde; asgari ücret, emeklilikte yaşa takılanlar, emekli maaşları, banka promosyonları, GSS prim borçluları, taşeron düzenlemeleri gibi konular önemli yer tutmakta. Hal böyle olunca 1 Kasım seçim vaatleri yine çalışma hayatı üzerinden prim yapacak gibi gözüküyor.
Ateşten gömlek giyecek
1 Kasım seçimlerinden sonra vatandaşın gözü, kulağı iktidar olacak parti liderinde ve yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nda olacak. Bakalım bol keseden verilen vaatler yerini bulacak mı?
2015 seçimleri diğer seçimlerden farklı kılan nedir? Belki de 2015 seçimleri için sorulacak en doğru soru bu olsa gerek, neden mi? Önceki seçimlerde siyasi partiler bireysel özgürlükler, yoksulluk fonu, güvenlik yasalarının değişmesi, ticari ve ekonomik büyüme gibi alanlarda vaatlerde bulunurken uzun bir dönemin ardından ilk defa asgari ücret, emekli maaşları ve sağlık güvencesi gibi nüfusun büyük bir kesimine doğrudan hitap eden vaatlerde bulundular. Genel değil özel vaatler verilmiştir. Ve bu vaatlere istinaden de seçimin galibi siyasi partiler değil “çalışma ilişkilerinin düzenlenmesi gereği” olmuştur.
7 Haziran seçimlerinin sonunda tek partili iktidarın olmaması, koalisyon beklentisinin oluşturulamaması, 1 Kasım erken seçimlerinde parti beyannamelerini daha önemli hale getirdi. Partilerin beyannamesini incelediğimizde asgari ücret, emeklilere zam, taşeron çalışanlar için yeni düzenleme vaatlerin en başında gelmekte. Durum böyle olunca yeni dönem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın ateşten gömlek giyeceği yadsınamaz bir gerçek. Gerek verilen seçim vaatleri olsun gerekse çalışmalara başlanmış ancak sonuçlanmamış projeler olsun devletin ve halkın yeni bakandan beklentisini en üst düzeyde tutmaktadır.
Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2015 yılı Eylül ayında 1.705 lira 3 kuruş olarak tahmin edildi. Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Eylül 2015 verilerine göre günlük 34 lira 946 kuruş oldu. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise bin 48 lira 38 kuruş şeklinde hesaplandı. Eylül 2015 itibarıyla ortalama 2 bin 407 lira 22 kuruş ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması maaşının yüzde 43.55’ini oluşturdu.
İcraatları belirleyici olacak
Memurun alım gücü 18 lira azaldı. Eylül ayında karşımıza çıkan bu rakamlardan sonra, halen net 1.000 TL’ye çalışan milyonlarca asgari ücretli çalışanımızın, alım gücü sürekli azalan emeklilerimizin ve özlük hakları bir türlü korunamayan taşeron işçi olarak çalışan vatandaşlarımızın bu seçimlerden sonra bir nebze olsun yüzlerinin gülmesi bizlerinde tek beklentisi. Siyaset bilimci ağzıyla konuşmamak gerekir bazen ancak 2015 seçimlerinde galibiyete giden yolda Çalışma Bakanlığı icraatlarının belirleyici olduğu aşikâr… Bu yazımız burada duruversin, seçimlerden sonra iktidar olacak parti veya partilerin verdikleri vaatleri hayata geçirmesini biz de sizler gibi bekleyip görelim.
Siyasi partiler, uzun bir dönemin ardından ilk defa asgari ücret, emekli maaşları ve sağlık güvencesi gibi nüfusun büyük bir kesimine doğrudan hitap eden vaatlerde bulundular.
İŞTE SEÇİM VAATLERİ
YENİ DÖNEMDE ÇALIŞMA BAKANI’NI BEKLEYEN KONULAR
- Asgari Ücret: Tüm partilerin seçim vaadi olarak kullanılan asgari ücretin yeni dönemde arttırılması bekleniyor.
- Emekli Maaşları: Emekli maaşında bir değişiklik olmasa bile tüm partilerin ortak görüşü “ikramiye”.
- Emeklilik Yaşı: Şu anki Sosyal Güvenlik Sistemine göre 2035 yılından önce yaş konusunda herhangi bir değişiklik yapılması sistemsel olarak imkânsızken bu konuda nasıl bir çalışma yapılacağı merak konusu.
- Taşeron Düzenlemeleri: Kamuda taşeron olarak çalışan personellere kadro verilip verilmeyeceği seçimin bir başka heyecan verici sonucu.
- 2000 sonrası emekli maaşlarında intibak: 2000 sonrası emekli olanlar için intibak düzenlemesi yeni çalışma bakanını bir hayli meşgul edecek gibi duruyor.
- Emeklilikte yaşa takılanlar: Bir şey çıkacağı yok ama bekliyor insan… Eğer maliye bakanı ile uzlaşma sağlanabilirse emeklilikte yaşa takılanları mutlu edecek haberler duyabiliriz yakınlarda.
- Kıdem tazminatı fonu: Belki de en çok konuşulan konu kıdem tazminatı fonu. Eski bakan Faruk Çelik, fonun sinyallerini vermeye başlamıştı. Tamamlamak ise yeni bakana düşüyor.