Pandemi dolayısıyla değişen dünya düzeninde çalışma hayatımızda nasibini almış durumda. Binlerce işletmenin kepenk indirdiği, milyonlarca kişinin evlere kapandığı bu dönemde yeni bir çalışma modeli ortaya çıkmış oldu.
Evlere kapandığımız dönemlerde birçok sektör uzaktan çalışma modeline geçti. Bu durum firmalar açısından daha karlı hale geldiğinden (servis,yemek,elektrik,su vb giderler) sürekli olarak uzaktan çalışma uygulamaları başlamış oldu.
Çalışma Bakanlığı Yönetmelikle Şartları Belirledi!
Uzaktan çalışma modeli 2016 yılında 4857 sayılı İş Kanununun 14.maddesine eklenen ek maddeyle ‘’İşçinin, işveren tarafından oluşturulan iş organizasyonu kapsamında iş görme edimini evinde ya da teknolojik iletişim araçları ile işyeri dışında yerine getirmesi esasına dayalı ve yazılı olarak kurulan iş ilişkisidir.’’ şeklinde tanımlanmıştır.
Pandemi dönemine kadar pek yaygın olmayan çalışma modeli, 2020 yılının sonlarına doğru genele yayılmaya başlamıştır. 2021 Yılının Mart ayında ise Çalışma Bakanlığı Uzaktan Çalışma Yönetmeliğini yayımlamıştır.
Denetim MUHSGK İle Sağlanacak!
Sosyal Güvenlik Kurumunun 02.06.2021 tarihinde yayımlamış olduğu genel yazı ile ay içerisinde uzaktan çalışan personellerin, uzaktan çalıştığı günleri MUHSGK sistemine girmeleri belirtilmiştir.
Uygulamanın herhangi bir cezai şartı bulunmamaktadır. Sadece açılan uzaktan çalışılan gün sayısı bölümüne personel kaç gün uzaktan çalıştıysa o kadar günü girmelidir. Bu durum sahte sigortalılığın önlenmesi amacıyla getirilmiştir. Kurumun denetimle görevli personelleri olası bir şüpheli hizmet bildiriminde uzaktan çalışan personelin günlerinin buraya girilip girilmediğini denetleyerek fiili çalışmalara karar verecek.