Meslek kodlarının bildirilmesiyle ilgili zorunluluk 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle çalışma hayatımıza girdi.Meslek kodlarının zorunlu kılınması takip ve denetim mekanizmasının sağlanması amacıyla SGK için oldukça önem arz eden bir durum haline geldi. Bildirilen meslek kodları ile prime esas kazançlar karşılaştırılarak işyerlerine bildirimler gönderiliyor. Özellikle doktor, mühendis, avukat, öğretmen, futbolcu, basketbolcu ve antrenör gibi meslek kodlarıyla bildirilmiş kişilerin ücretlerinin düşük gösterilmesi durumunda anında bildirim gönderiliyor.
Bildirim sonrası ne olacak?
Öncelikle bu bildirim sonrası kurum size asgari ücretle doktor, mühendis, futbolcu ya da antrenör çalıştıramayacağınızı hatırlatıyor. Daha sonrasında bildirmiş olduğunuz asgari ücretli aylara ilişkin ek belge talebinde bulunuyor. Siz de bu kişiler için ek belge düzenliyor, asgari ücretin sekizde biri oranında İPC ile bildiriminizi yapıyorsunuz.
Düzeltme bildirimi yapmamanız durumunda kurum denetmenlerince belirtilen meslek gruplarının düşük ücretten gösterilmesi tespit edilirse her ay için iki asgari ücret tutarında İPC uygulanmasının yanında 1 yıllık teşvikleriniz de kapatılıyor.
Tüm meslek gruplarına uygulanacak
2018 Yılında zorunlu meslek kodu uygulamasına geçilmiş olup, 2019 yılında da yüksek gelire sahip mesleklerin denetimlerine başlanılmıştı. Bu denetimler her geçen yıl daha da genişleyecek olup ücret getirisi yüksekten düşüğe doğru sıralanacaktır.
Kurulu olan tüm meslek ve sanat odalarından yürütmekte oldukları işlere ilişkin ücretlerin bildirilmesi istenecek böylelikle tüm mesleklerin ücretleri tespit edilecek. Bir otobüs şoförünün en düşük ne kadar ücrete çalıştığı şoförler odasına sorularak tespit edilebilecek. Bu şoförün ücretinin düşük bildirilmesi halinde denetim gerçekleşecektir.
15 yıllık personelin asgari ücrete çalışmadığını kurum biliyor!
Tüm mesleklerin meslek kodlarına göre belirlenen ücretleri ile denetimler kolaylıkla çözülecek, sadece personel ya da işveren beyanı değil piyasa ve o mesleğin aldığı ücrette denetimde etkili olacaktır.
Meslek koduna uygulanan asgari ücretin yanında nitelik gerektirmeyen asgari ücret uygulanan sektörlerde ise kıdem yılı esas alınacak. Örnek olarak yeni işe başlamış bir konfeksiyon işçisi ile 5 yıldır orda çalışan konfeksiyon işçisinin aynı ücretle gösterilmesi durumunda da işyerine denetim uygulanacaktır. Asgari ücret gerektiren bir sektör de olsa 10 yılı aşkın kıdeme bağlı ücret artışının olmaması, hayatın olağan akışına aykırı durum olarak kabul edilecektir.
Sosyal Güvenlik Kurumu tüm işverenleri uyaran bir yazı yolladı. SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı imzalı bu yazıda şirketler uyarıldı ve cezalar hatırlatıldı. SGK tarafından gönderilen yazıda, prime esas kazançlardaki eksik bildirimin de tıpkı sigortasız çalıştırma gibi kayıtdışılık olarak değerlendirildiği belirtildi. Doktor, mühendis, öğretmen, avukat ve futbolcu gibi mesleki grupların daha yüksek ücret aldıklarının ifade edildiği SGK yazısında, bunlarla ilgili tespitlerin ve denetimlerin yapıldığı kaydedildi. SGK'nın işverenlere gönderdiği yazıda, eksik bildirim konusunda gerekli denetimlerin her zaman yapılacağı vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:"Kurumumuza iletilen ihbar ve şikayetler, kurumumuzca ve diğer kamu kurumlarınca yapılan denetimler ile bankalar, kamu kurum ve kuruluşlarından alınan bilgi ve belgeler neticesinde prime esas kazançların çalışana ödenen gerçek ücret seviyesinin altında bildirildiğinin tespit edilmesi durumunda işyerlerine idari para cezası uygulanmakta, geriye yönelik primler gecikme cezası ve faiziyle birlikte tahsil edilmekte ve bu işverenlerin yararlanmakta olduğu sigorta primi teşvikleri durdurulmaktadır."