Mart ortasından bu yana milyonlarca çalışan kısa çalışma ödeneği nedir ne değildir diye öğrenmeye çalışıyor. Herkesin aklında ayrı bir soru işareti olunca ortaya yüzlerce farklı soru ve sorun çıkıyor…
Kısa çalışma ödeneği başvuru süresinin başlamasından sonra geçen 15 günde 70 binin üzerinde firma, yaklaşık 2 milyon çalışanı için bu ödeneğe başvurdu. Başvuran firmaların büyük bölümünü imalat, turizm, perakende sektörü oluşturuyor.
Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yapmış olduğu açıklamalara bakacak olursak;İmalat sektörü başvurusu yüzde 50 oranında. Konaklama ve yiyecek hizmetleri faaliyetlerinin başvuru oranı ise yüzde 63.Başvuran firmaların yüzde 67'si çalışan sayısı 10 sigortalıdan daha az çalışanı olanlar. 20 çalışandan azları eklediğimiz zaman bu rakam yüzde 80'lere çıkmış durumda.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDEN YARARLANMA ŞARTI NEDİR?
Meclis'te kabul edilen yasa ile 600 gün şartı 450 güne, 120 gün şartı da 60 güne indirildi. Buna göre 2 ay çalışan ve hizmet süresinin son 3 yılında 450 gün prim ödeyen çalışan ödeneğe hak sahibi olacak. Bu düzenleme 30 Haziran 2020'e kadar geçerli olacak.
Kısa çalışma ödeneği ile sigortalılara; son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60'ı ödenecek.
Buna göre;
• 2020 yılı için ödenecek bir günlük kısa çalışma ödeneği en az 58,86 TL
• En yüksek ödenecek tutar aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sini geçmediği için; 4.414.5 TL
• Damga vergisi düşüldükten sonra en düşük 1.752,40 TL ödenecek.
ÖDEMELER NASIL YAPILACAK?
Normal şartlar altında, kısa çalışma ödeneğinde ücret ödemeleri PTT hesapları üzerinden yapılıyor. Ancak PTT önlerinde maaş alabilmek için kuyrukların oluşturabileceği riskler dikkate alınarak, çalışanların IBAN numaraları İŞKUR tarafından toplanmaya başlandı.
Böylece ödemeler herkesin banka hesabına aktarılabilecek, banka atm’leri ve internet bankacılığı devreye girince PTT’lerde yoğunluk yaşanması engellenecek.
ÖDEMELER NE ZAMAN YAPILACAK?
İşte geldik en önemli soruya…Özellikle İçişleri Bakanlığının genelgeleriyle kapatılan işyerlerinin çalışanları başta olmak üzere milyonlarca sigortalı Mart ayının ortasından beri bir bilinmezliğin ortasında.
Yürürlükte olan İŞKUR mevzuatına göre, işsizlik sigortası fonundan veya kısa çalışma ödeneğinden ücret desteği alanlar her ayın 5’inde bu ödemeyi alıyorlar.
Ancak binlerce firmanın milyonları aşan çalışanı için yaptığı başvuru süreçlerinin ve incelemelerinin devam etmesi nedeniyle çalışanların 6 Nisan’da bu ödemeden yararlanabilmeleri teknik olarak imkânsız gözüküyor.
Bu nedenle nisan ayı içerisinde kısa çalışma ödemelerinin yetiştirilmesi için İŞKUR’un tüm personelleri ve müfettişlerimiz var güçleriyle çalışılıyorlar. Ancak yetkililerle yaptığım görüşmelerde, incelemelerin tamamlanmasıyla onay listelerinin hazırlanacak olması ve İŞKUR’un kendi muhasebe sisteminin Nisan ayı içerisinde başka bir tarihe ödeme imkânı veremeyeceği için ödemelerin “5 MAYIS” olarak programlandığı bilgisini aktardılar. Gözler bu noktada Sayın Cumhurbaşkanımıza ve bakanımıza çevrilmiş durumda