Çalışma hayatı top 10 listesinde 40 günden fazladır liderliği hiç kimseye kaptırmayan konu;
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ…
Haftalardır mücadele ettiğimiz görünmeyen düşmanın ekonomik etkilerini atlatmak için 300 bine yakın firma yaklaşık 3 milyon 200 bin çalışanı için Kısa Çalışma Ödeneğine başvuru yaptı.
Kısa çalışma, genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlanmasıdır.
Bakanlık tarafından güncellenen genelgeyle, kısa çalışmaya başvuru tarihinden önceki 60 gün hizmet akdine tabi olan çalışanlardan son 3 yılda 450 gün süreyle prim ödemiş olanlar ödenekten yararlanıyor.
Burada amaç, işçinin işsiz kalmaması, işine devamının sağlanması, salgın sona erip hayat normale döndüğünde işçi ve işverenin kaldıkları yerden devam etmelerinin sağlanmasıdır.
Kısa çalışma ödeneğine başvuran işyerlerinde ödenek alma şartlarını sağlayan çalışanlar, İŞKUR tarafından değerlendiriliyor ve olumlu olarak sonuçlanan kişilere, İŞKUR tarafından 3 ay boyunca ve son 12 aylık brüt ücreti ortalamasının %60’ı kadar kısa çalışma ödeneği bağlanıyor.
Bakanlıktan erken ödeme talimatı gelir gelmez kısa çalışma ödenekleri hesaplara yatırılmaya başlandı. 5 Mayıs tarihine kadar tüm başvuruların sonuçlanarak ödemelerin çıkması için yoğun bir mesai harcanıyor.
Tüm bu süreçte geceyi gündüze katarak özveriyle çalışan tüm İŞKUR ve SGK personellerine de teşekkür etmeden geçmemek gerekiyor.
KÇÖ’DE HANGİ ÖDEMELER VAR?
Kısa Çalışmadan yararlanan sigortalılara;
- Kısa çalışma ödeneği ödenmesi,
- Genel Sağlık Sigortası primleri ödenmesi,
Hizmetleri sağlanmaktadır.
EMEKLİLİK PRİMİ YATACAK MI?
Kısa çalışma ödeneği süresince (3 ay) emeklilik primleri yatırılmayacaktır. Yani, kısa çalışma süresince işyerinde haftalık 45 saat olarak kısa çalışmadan yararlanıldı ise bu durumda (ilk hafta yarım ücret hariç) emeklilik primi yatmayacaktır.
Eğer 15 saat veya 30 saat gibi eksik sürelerde çalışma yapılıyorsa bu durumda çalışılan süreler için emeklilik dâhil sigorta primleri yatırılacak, ancak çalışılmayan (kısa çalışma kapsamındaki) süreler için emeklilik primi İŞKUR tarafından yatırılmayacaktır.
KÇÖ’DE BORÇLANMA HAKKI VAR MI?
5510 Kanuna göre sigortalı sayılanların adlarına sigorta primi yatmayan bazı dönemleri borçlanma hakkı var. Mevzuatımızda kısa çalışma sürelerinin borçlanması yönünde bir hüküm bulunmamaktadır.