Son zamanların en popüler başlığı haline geldi EYT, öyle ya buradan gelecek mutlu haberi bekleyen milyonlar var. Önceleri mitinglerde ses çıkarmaya çalışan bir grup, sonralarında ise muhalif partilerin vaadi, evet artık gelinen noktada ise hükümetin sözü! Hatırlayacaksınız 2021 sonunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı da dahil olmak üzere hükümet kanadından bazı yetkililer EYT sorunun çözüleceğini açıkladı. Sonlarda ise enflasyon, asgari ücret zammıydı, dolardı, kurdu derken arada kaynadı. 2022 Yılına geldiğimizde ise AK Parti Grup Başkanvekili bir televizyon programında EYT sorunun 2022 yılı içerisinde çözüleceğini belirtti. Ancak önceliklerinin 3600 ek gösterge olduğunu sonrasında ise EYT’ye ilişkin çalışmaların bakanlık tarafından açıklanacağını belirtti. Yıllardır bekleyen milyonlar bu defa haklarını alabilecek gibi. Hep birlikte yıl sonuna doğru göreceğiz.
DOĞUM BORÇLANMASINDA MÜJDE BEKLEYEN ANNELER!
Mağduriyetleri kişisel olarak sevmemekteyim, en çok da mağdur edilen kesim annelerimizse. Erkek sigortalılara tanınan askerlik borçlanması şeklinde, annelerimiz de sigortalılıkları öncesi yapmış oldukları doğumları borçlanmak istiyor. Bu borçlanma ayrımcılığı anayasamızın eşitlik ilkesine de aykırı duruyor. Gelelim çalışmaların durumuna, ne yazık ki 2023 yılına kadar borçlanma müjdesi bekleyen annelerimize bir müjde gelmeyecek gibi. Tabi burada yine ipler hükümetin elinde, umarız ki 2023 yılına kadar sürpriz bir şekilde bu imkanlar sağlanır. Şahsen seçimlere kadar birçok sürprizle karşılaşacağımıza inancım tam. Müjdeler yılı gelecek yıl olabilir.
STAJ MAĞDURLARI, MAĞDUR MU KALACAK?
2023 Seçimlerine kadar önümüze birçok müjde paketi gelecek, olmaz dediklerimiz olacak gibi görünüyor. Ancak EYT sorununun çözüleceğini vadeden bir hükümetten ayrıca staj mağdurlarının sorunlarının çözülmesini beklemek hayal kurmak olur. Zaten staj mağdurlarının da büyük bir kısmını EYT’liler oluşturuyor. Açıkçası EYT gelirse, staj gelmez diyebiliriz.
GEÇMİŞTE VERGİ KAYDI OLANLARA TESCİL HAKKI VERİLİR Mİ?
Geçtiğimiz 20 yıl içerisinde ticari faaliyetlerde bulunup Bağkur ödemesini yapmamış kişilere af kapsamında imkanlar tanındı. En son af 10 yıl önce getirildi ve ödemesini yapanlar karlı çıktı. 10 yıldır ticari faaliyeti bulunan ancak Bağkur kaydını yaptırmayan mağdurlar müjde beklemektedir. Bu konuda torba kanunla bile mağdurların hakları iade edilebilir ya da 2011 yılındaki gibi tek sefere mahsus yeniden bir hak verilebilir. Mağdur sayısı düşük olduğundan pek ilgi çekmiyor olsa gerek, tabi bazı muhalefet partilerinin de meclise yasa tekliflerinde bulundukları unutulmamalı. 2023 Yılına kadar gerçekleşmese de önümüzdeki yıllarda burada yeni bir düzenleme yapılacak gibi duruyor.
EYT’DEN SONRA PANDEMİ MAĞDURU ÇIKTI!
Emeklilik konusunda tek sorun EYT olarak görünse de pandemiyle birlikte yeni bir mağduriyet oluşmuş oldu. Ücretsiz izin ve Kısa Çalışma Ödeneği alanların günleri eksik kaldı. 2020 Yılında prim günü açısından 1 yılı kalmış kişilerin 2022 yılında yine 1 yılı kaldığı ortaya çıktı. Çünkü bu durumda olan kişiler ücretsiz izin ve KÇÖ’lü olarak bildirildiklerinden adlarına prim ödemesi yapılmadı. Meclis’e borçlanma hakkı tanınması ya da durumda olan kişilerin primleri işsizlik fonundan karşılanarak ödenmesi yönünde teklifler sunuldu. Hükümet kanadında ise bu yönde bir çalışma bulunmuyor, ancak mağduriyetin elbette farkındalar. 2023 Takvimine kadar bu alanda da hükümet tarafından sürpriz düzenleme yapılabilir, en az mağduriyeti olan çalışma hayatının sorunu diyebiliriz.