2018’in başından itibaren mesleki kod uygulaması zorunlu hale getirilecek ve tüm çalışanların meslek kodu olacak. Devlet vatandaşın ne iş yaptığını bilecek. Kod; doktor, mühendis, avukat olarak çalıştığı halde asgari ücretten sigortalananları yakalayacak
6728 Sayılı Kanun’un 51’inci maddesinde belirtilen Meslek Kodu Uygulaması 2016 yılında Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Ancak kanunun 51’inci maddesinde yürürlük tarihi 01.01.2018 olarak kayıtlara geçmiş ve o tarih itibarıyla uygulanacağı belirtilmişti. 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girecek ‘Meslek Kodu Bildirimi’ uygulaması ile devlet hangi vatandaşın ne iş yaptığını bilecek. Ayrıca bu uygulama kapsamında, orta vadede kim hangi işten ne kadar kazanıyor gibi soruların da yanıtlarını alabilecek. Bu tarih itibarıyla açıklamasını yaptığım kanuna istinaden meslek kodlarını bildirmeyen ya da yanlış bildirenler için asgari ücreti geçmemek üzere her bir personel için asgari ücretin 10’da biri tutarında idari para cezası uygulanacak. Şu ana kadar ki uygulamada meslek kodunu bildirmeyen işverene herhangi bir ceza uygulanmıyordu.
Kod ne işe yarayacak?
SGK sisteminde 6.5 milyon asgari ücretli çalışan mevcut. Gerçekten asgari ücret maaşıyla çalışanları biliyoruz ama doktorlar mühendisler hatta futbolcular bile asgari ücretten bildirilmeye devam ediliyor. İşte tüm bunlara bir son vermenin yolu meslek kodu uygulaması olacak. Artık Bilgisayar Mühendisi olarak çalıyorsanız ve sigorta priminiz asgari ücretten ödeniyorsa SGK burada ‘Dur bakalım! Bu kişi mühendis ve bir mühendise en düşük şu kadar ödeme yapabilirsin’ diyerek ortalama mühendis maaşına ek olarak sigorta primlerini tamamlattıracak.
Tabi bu sistemin oturmasının birkaç yılı bulacağı önümüzde duran ayrı bir gerçek. Mevcut sistemde alacak davalarının uzun sürmesi kişilerin ücret tespitlerinin yapılamamasından ya da yapılan tespitin düşük veya fazla bulunduğundan kaynaklanmakta. Önümüzdeki yıllarda asgari ücretin tek bir tip halinde değil, mesleklere göre açıklanacağı şimdiki yapılan hazırlıklardan belli olmaktadır. Artık bir bahçıvan mahkemeye gittiğinde onun ücret tespiti bir yıl sürmeyecek, ÇSGB’nin ücret skalasına göre net bir sonuca gidilecek.
2017 İstihdam Şurası’nda çalışma ve iş hayatına dair açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan milyonları ilgilendiren müjdeler verdi. Bu müjdeler tam olarak ne ifade ediyor. Biraz açalım:
2017 yılında çalışan başına düşen prim ve vergi desteği her sigortalı için 12 ay olacak şekilde önümüzdeki yılda devam edecek. Kadınlar 18-25 yaş arası gençler ve engelliler bu sistemden 1.5 yıl süreyle yararlanabilecek.
Geleceğin meslekleri olarak görülen siber güvenlik gibi alanlarda iş başı programlarına katılan gençlerin eğitim ve günlük 75 lira cep harçlığı almaları sağlanacak.
İş başı eğitim programlarında kadınlara ayrı bir yer verilecek. Kadınlara
2 ila 5 yaş arasındaki çocukları için aylık 400 TL bakım desteği verilecek.
Çalışmaya başlayan 18-25 yaş arası yetimlerimizin aylıkarı artık kesilmeyecek.
Engelli girişimcilere, İŞKUR tarafından 36 bin liraya kadar hibe desteği verilecek. Rakam önümüzdeki yıl 50 bin liraya çıkacak.
Yeşil pasaport sahipleri gençler, artık çalışmaya başlasalar da 25 yaşına kadar pasaportlarını kullanmayı sürdürebilecekler. (Mevcut uygulamada yeşil pasaport sahibi gençlerin çalışmaya başlamaları durumunda bu hakları kayboluyordu)
Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenecek kurslara katılan kadınların 2 ila 5 yaş arası çocukları için aylık 400 lira bakım masrafı verilecek.