Bir moda evinin ve bir tasarımcının yolları kesiştiğinde, hikayede temiz bir sayfa açılır. Büyük umutlar, tarifsiz bir heyecan, yenilenmenin getirdiği enerji herkesi sarıp sarmalar. Ekiplere yeni isimler eklenir, bütçeler güncellenir, içeride yaşanan değişiklikler öyle veya böyle herkesin dilindedir. Ancak bazen bu değişiklikler sadece içeride kalmaz, markanın geleceğini etkileyecek ve milyonlarca hayranını konuşturacak hale gelir. Tıpkı Céline örneğinde olduğu gibi.
Geçtiğimiz aylarda ‘artistik, kreatif ve imaj direktörü’ titriyle markanın başına geçen Hedi Slimane, Céline için yeni bir yol çizmeye başladı bile. Slimane öncelikle logoda yer alan aksanla yollarını ayırdı. Söylentilere göre amacı, markanın Fransız esintisinin getireceği olası sınırlamalardan kurtulmaktı. Aksansız haliyle Celine’in çok daha küresel bir marka izlenimi yarattığı doğru. Ancak markanın özgün stilini takip eden modaseverler için bu değişiklik bir hayal kırıklığı oldu. Sosyal medyada paylaşılan yorumlar, marka adının ve logosunun adeta katledildiğine, son on yılda Phoebe Philo tarafından yaratılan dünyanın çöpe atıldığına işaret ediyordu.
Hedi Slimane marka adı ve logo değiştirme konusunda acemi değil. Hatırlarsanız kendisi yılların Yves Saint Laurent markasını bir gecede Saint Laurent Paris’e çevirmiş hatta ikonik logosunu da yok etmişti. Benzer şekilde protestolarla karşılaşan tasarımcının aynı cesareti bir kere daha göstermesi bir hayli şaşırtıcı.
Ben bu tür değişikliklere şüpheyle yaklaşanlardanım. Ufacık bir çizgi bile olsa aksanın markaya başka bir hava kattığını, hatta moda evleri arasında ayrı bir yere ulaşmasını sağladığını düşünüyorum. Evet, Hedi Slimane daha önce benzeri bir operasyonu başka bir markada kendince başarılı bir şekilde tamamlamış olabilir. Ancak sonuç her zaman garanti değil.
Örneğin erkek giyiminin klasikleşen markalarından Brioni, zarif logosunu çok daha sert bir logoyla değiştirmiş ve gelen olumsuz tepkiler nedeniyle birkaç ay içerisinde eski kimliğine dönmeyi tercih etmişti. Benzer şekilde Amerikan giyim markası Gap de ikonik logosunu daha güncel bir logoyla değiştirdikten kısa süre sonra yaklaşık yüz milyon dolara mal olan bu hatasından geri dönmüştü.