House müzik ile ilgilenen amatör ya da profesyonellerin müziğini geniş kitlelere duyurabilmesini sağlamak amacıyla düzenlenen Housekeeper Podcast Contest 2017 başvuruları başladı. 2011 yılından bu yana dünyaca ünlü isimlere ev sahipliği yaptığı partiler düzenleyen, podcast serileri yayınlayan, radyo programı hazırlayan ve sanatçılarla sergiler düzenleyen Housekeeper, bu kez yeni DJ’lere de kapılarını açıyor. Yarışmacıların house müzik ve türevlerini içeren setleri birbirinden önemli jüri üyeleri tarafından değerlendirecek ve birinciler için birbirinden önemli hediyeler verilecek. Housekeeper oluşumun kurucusu DJ İlker Aksungar ile yarışmanın detaylarını konuştuk.
Housekeeper’ın düzenlediği yarışmanın amacı nedir?
Yaklaşık 6 yıldır bir podcast serisi yayınlıyoruz ve sadece profesyonel isimlere yer verdik bu seride. Geçen sene bu serinin içerisinde yer almak için amatör DJ’lerden çok talep geldi. Tam da yenilik aramaya başladığımız bir dönemde bir yarışma düzenledik ve katılım beklediğimizden de çok fazla oldu. Bu sene daha donanımlı ve tecrübeli olarak ikincisini yapıyoruz.
Housekeeper oluşumunu tarif edebilir misin?
House müzik tabanlı bir oluşum, amacı house janrası ile ilgilenen kişilerle buluşmak. İstanbul’da bu kültürün öncüsü olarak global anlamda da adını duyurmak isteyen bir oluşum. İstanbul elektronik müzik hayatı son zamanlarda çok iç açıcı bir durum içerisinde değil. Ama bu işle ilgilenen çok önemli yetenekler var. Bu yüzden Türkiye’de de önemli DJ’lerin yetişmesinde yardımcı olmak istiyoruz.
DJ’liğin son dönemdeki yükselişi neye bağlıyorsun?
DJ’lik aslında benim aktif olarak başladığım 2000’lerin başında yükselişe geçti ve popülerleşti. Ancak bu fazla uzun sürmedi. O zaman başlayanların çoğu imkanların da zorluğundan kısa süre sonra mücadeleden vazgeçip başka mesleklere devam etti. Ancak yeni yani 90 jenerasyonu gençler müziğe karşı çok daha tutkulu. Tabii teknolojinin ilerlemesinde de etki var. Şu an DJ’lik yapmak her anlamda o zamanlardan daha kolay.
Bu yükseliş gençlerin yarattığı setlere yansıyor mu?
Müziğe gerçekten tutkuyla yaklaşan ve DJ’liğe emek harcayan bir kitle var. Bir de meşhur olmuş, eğlenmeyi de seven ve bunu paraya dönüştürmek isteyen bir kitle var. Yani yeni jenerasyonun iyisi çok iyi, kötüsü de çok kötü. Etrafta gördüğünüz biraz popülaritesi olan mankenler, oyuncular, fenomenler, bloggerlar DJ’lik yapmaya başladı. Daha müzik çalmayı bırakın hiç ekipman tanımayan insanlar DJ vasfıyla klipler çekiyor.
Derece alan birçok festivalde çalacak
Yarışmada değerlendirmeyi neyi baz alarak yapacaksınız?
Biz bu organizasyona yarışma demesek daha doğru olur. Çünkü en çok puan alanın yanında iyi müzik yapana da destek veriyoruz. Temelde katılımcıların iyi müzikler seçip seçmediğine dikkat ediyoruz. Seçtiği parçaları nasıl bir kompozisyonla sunmuş ve nasıl bir mix tekniği ile ortaya çıkarmış gibi kriterlere özen gösteriyoruz.
Derece alan isimlere nasıl avantajlar sağlayacaksınız?
Bu sene geçen seneden farklı olarak yarışmaya katılan herkese bir şeyler katmayı amaçladık. Kayıt imkanı olmayan kişilere destek verdik ve stüdyomuzda kayıt yapmalarını sağlıyoruz. Kazanan kişi Housekeeper’a katılma şansı kazanacak. Podcast serimizde yer alacak, Babylon Soundgarden, Klein, Housekeeper etkinlikleri ve FG’de Housekeeper Radio Show’da çalacak. Compel ve Jack&Jones’dan bin 500’er liralık hediye çeki, Unis Academy’den tam burslu Ableton eğitimi alacak. Housekeeper ve Wunder hediye paketleri de sürpriz. Maddi manevi birçok hediyesi var bu seneki yarışmanın...
Housekeeper oluşumunun uzun zamandır farklı projeler ortaya koymasını sağlayan nedir?
Housekeeper ilk kurulduğu günden bugüne kadar çok ilgi gördü ve farklı insanlar hatta house müzik’le ilgisi olmayan kişiler bile bizim yaptığımız işlerimizi sevdiler. Her şey çok organik ve kendiliğinden gelişiyor. Farklı disiplinlerden sanatçıların ilgisi ve desteği bizi onlarla beraber projeler yapmaya itiyor ve ortaya farklı projeler çıkıyor. Sevmediğimiz ve inanmadığımız hiçbir işin içine de dahil olmuyoruz, bence en önemlisi de bu.
Amaç bu kültüre bir şey bırakabilmek
Bu oluşumda yapılan elektronik müziğin belli sınırları oluyor mu? Yoksa oldukça özgür bir platform mu kurmaya çalışıyorsunuz?
Sınır koymak demek doğru olmaz ancak yapılan müziğin bir duruşu ve karakteri olması gerek. En önemlisi, sound olarak sadece house müzik ve türevlerine yer veren işler içindeyiz. Müzikal olarak da evet adımızın housekeeper olmasında buna bir gönderme.
Yaptığınız workshoplarda katılanların yüzde kaçı DJ’liğe devam ediyor?
Ben ilk workshop yaptığımız da bu kadar ilgi olacağını hiç düşünmüyordum. indigo’da bu sezon yaptığımız workshop neredeyse kulübün ortalama bir gecesi kadar kalabalık oldu. O zaman amacımıza yakınlaştığımızı anladım. Amacımız bizimle beraber zaman geçiren insanların DJ’liğe devam edip etmemesi değil, amaç bu kültüre bir şeyler bırakabilmek. Workshop’a gelen kişinin orada geçirdiği vakti çok değerli bir hale getirmek.
Bu seneki workshop’ların katılımcıları ve konuları neler?
Housekeeper Stüdyosu’nda, Babylon’da ve Compel Stüdyosu’nda üç farklı workshop düzenliyoruz. Bunların ikisi sadece yarışmaya katılanlar için diğeri ise herkese açık. Bir DJ’in sektöre dahil olduğunda kimlerle çalışması gerekiyorsa o kişilerle buluşup neyi nasıl yapmaları gerektiğini ilk ağızdan duymalarını sağlıyoruz. Murat Uncuoğlu, Birol Giray, Ahmet Şendil gibi önemli DJ’lerin yanı sıra organizatörler, kulüp ve festivallerin ses-ışık uzmanları, müzik yazarları, modacılar, sosyal medya uzmanlarıyla buluşturup bir DJ’in esasen neler yaptığını ve yapması gerektiğini yarışmacılara anlatmaya çalışacağız.