Tatilde yenen ve içilen birçok şey bir şekilde size geri dönüyor... Kilodan ve yağlanmadan korunmanız için yürüyüş yapıp sebze-meyve tüketmek şart.
Yaz tatili ister bütün bir yazı kaplasın ister bir-iki haftalık bir süreci kapsasın kilo durumu sıklıkla etkileniyor. Bütün yılın stresini attığınız tatillerde ufak tefek kaçamaklar yaparsanız yürüyüşünüzü biraz artırarak, biraz daha fazla yüzerek, sahilde, dağda ya da yaylada biraz daha yürüyerek dengenizi korursunuz.
Yürüyüşün her türünü desteklediğimiz gibi siz de kendinize destek olmak için yürüyüş batonlarından edinebilirsiniz. Bu batonların boyları ayarlanabildiğinden valize rahatlıkla sığıyor ve yürüyüş konforunuzu artırıyor.
Her şey dahil diyet mümkün!
- Açık büfe tatiller ülkemizde çok yaygın. Öncelikle açık büfe tatillerde yemek alırken bedeninize saygılı olmayı ihmal etmeyin.
- Yemek almadan önce büyük bir tabağa salatanızı alın.
- Açık büfede yemek almak için küçük tabakları tercih edin.
- Aynı öğünde tek çeşit protein yiyin. Örneğin, kırmızı etle yumurtayı, tavukla balığı ya da mercimekle yoğurdu aynı öğünde tüketmeyin. Hepsinin sindirilmesi farklı sürelerdedir.
- Ekmek, pilav gibi yiyecekleri en çok bir yumruğunuz kadar alın.
Akşam az tüketmeye bakın
Karbonhidratları tüketmek için sabah ve öğlen en uygun zamandır. Akşam ne kadar az tüketirseniz o kadar iyidir. Sabah saatlerin de yerseniz ihtiyacınız olan günlük enerjinin çoğunu doğru oranda karşılamış olursunuz.
Pratik olarak tabağınızın dörtte birine protein, dörtte birine karbonhidrat, yarısına da salata veya sebze almalısınız. Karbonhidrat aldığınız için yanına ekmek almayın.
Daha sağlıklı bir tabakta ise 1/4 oranında protein, 3/4 oranında salata - sebze olmalı.
Sebze ve meyveleri mevsiminde yemelisiniz.
Salatanızı zenginleştirin
Salatanıza peynir, et çeşitleri gibi proteinler ya da karabuğday, kinoa, mercimek, buğday gibi tahıllar da ilave edebilirsiniz. Ancak ya protein, ya da karbonhidrat türlerini tercih edin.
Arpa, buğday, esmer kabuklu pirinç, karabuğday en sağlıklı tahıllardır. Bol lif içerirler. Yeterince sebzeyle tüketilirlerse sindirim sisteminizin iyi çalışmasını sağlarlar. Gluten duyarlılığınız yoksa yiyeceklerinizin dörtte birini tahıllar oluşturmalıdır.
En sağlıklı kahve: Türk kahvesi
Selanik usulü buzlu frappe ya da light süte karıştıracağınız Türk kahvesi ve içine ekleyeceğiniz buzla lezzetli, serinletici bir içecek yapabilirsiniz. Türk kahvesi en sağlıklı kahvedir, hazır kahve ise birçok kimyasal işlemden geçirilmiştir. Şekersiz olunca kalori açısından çok fark etmese de tercihinizi sağlıklı olandan yana kullanmalısınız.
Bol bol meyve!
En sağlıklı kahvaltı meyvelerle yaptığınız kahvaltıdır. Yazın kiraz, çilek, dut, karpuz, üzüm tercih edebilirsiniz. Meyveler vücudunuza hem enerji verirler hem de sindirim için sizin enerjinizi neredeyse hiç harcamazlar. İçerdikleri enzimler nedeniyle neredeyse kendi kendilerini sindirirler. Ayrıca mineral ve vitamin deposudurlar. Ancak miktarını abartmamak gerekir!
En az 30 kere çiğneyin
Sebzelerden çiğ olarak tüketebilecekleriniz varsa çiğ yemeyi tercih edin. Ancak bütün yiyeceklerde olduğu gibi bunları da ağızda 30 kereye dek çiğnemeniz gerekir. Sebzelerin çoğunun sindirimi daha ağızda başladığı için yeterince çiğnemezseniz hazımsızlık, gaz, şişkinlik gibi problemler sizi bekliyor olacaktır.
Meyveleri öğle ve akşam yemeklerinizden yarım saat önce yiyin. Böylece kan şekeriniz geçici olarak yükselse bile, arkadan yediğiniz şeker içermeyen yemek onu dengeleyecektir.
Hareket edin..
Haftada en az 5 gün 30-45 dakika açık havada yürüyün.
Güneşin yoğun olduğu saatlerde herhangi bir spor, yürüyüş yapmayın.