Güzel, genç ve sağlıklı bir cilt, renk ve ışıltısı ile kendini belli ediyor. Bu renk ve ışıltının birincil kaynağını ise beslenme alışkanlıklarımız oluşturuyor...
Güzel bir cilt için yapabileceğimiz çok şey var. Profesyonel bakımlar cilt üzerinde harikalar yaratıyor. Ancak bazı noktalar var ki bu konuda gerekeni ancak siz yapabilirsiniz; yeterli su içmek, dengeli beslenmek, cildi temiz tutmak, güneşe fazla maruz kalmamak gibi.
Önce su: Günde 6-8 bardak su içmek cildin nem dengesini sağlıyor ve esnekliğini koruyor. Su cildimizdeki hücrelerin beslenmesi ve hücresel attıkların da toplanması için önemli. Yeterli miktarda su içilirse kan dolaşımı daha iyi oluyor, renk ve görünüm de düzgünleşiyor. Su içeriği yüksek sebzeler de cilt hücrelerine daha iyi nüfuz ediyor. Yeterli nem ince ve kırışık çizgileri de düzeltebiliyor.
Yüzünüze yerçekiminin tersi yönünde hafif bir masaj yapmak da yüzünüzdeki kasları ve cildinizi destekleyecektir. Günlük kremlerinizi sürerken 1- 2 dakika bu masajı da yaparsanız kan dolaşımınız daha iyi olacağı için tüm cildinize etkisini kısa zamanda göreceksiniz.
Cildi düzgün ve elastik görünmesi için yeterli protein, kollagen, omega 3, A, E, C vitamini, co-enzim, bakır, çinko gibi maddeleri içeren yiyeceklerden tüketmek gerekiyor. Her gün bir avuç ceviz hem omega 3 hem bakır içeriği nedeniyle yenebilir.
Nar antioksidan özelliği ile cildi korur parlaklık verir, nemlendirir. Fasülye çinko içeriği nedeni ile cilt için önemlidir. Çinko cilt hasarlarının tamirinde ve akneleri karşı aktiftir.
A vitamini de cildi, mukozayı, saçları, tırnakları destekleyen bir vitamindir. Havuç, süt gibi ürünlerde bol miktarda bulunuyor. Ancak sigara kullananların preparat olarak A vitamini alması akciğer kanserine zemin hazırlayabilir, bu konuda dikkatli olunmalı.
Yeşil yapraklı sebzeler de cildin nem dengesini içerdikleri yüksek elektron sayesinde koruyor.
Cildi besleyen yiyecekler
Başta su olmak üzere cildinize iyi gelen yiyecek ve içecekler şöyle sıralanabilir:
Ahududu, çilek, erik, portakal, greyfurt, nar, kivi, elma gibi meyveler,
Domates,salatalık, lahana, karalahana, semizotu, pancar, kırmızı dolmalık biber, pazı, dereotu, ıspanak, tarhun, kekik, maydanoz, karnıbahar, turp gibi sebzeler,
Kuru fasülye, nohut gibi bakliyatlar,
Balık, tavuk, yoğurt, az yağlı peynir gibi hayvansal gıdalar,
Keten tohumu, susam, çörekotu, sert kabuklu yemişler, ayçiçeği, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar,
Beyaz, yeşil, siyah çaylar, havuç, domates, nar, greyfurt suları.
Tüketilmemesi gerekenler
Alkol, tuzlanmış et, şarküteri ürünleri, şekerleme, kek, çikolata, kurabiye, mısır şurubu, hamur tatlıları, her türlü hazır paketli, son kullanma tarihi uzun ürünler, mayonez, pizza, yağlı etler, makarna, salamura, hazır turşu, patlamış mısır, şerbet, tam yağlı süt ve süt ürünleri, günlük 200 mg’ın üzerindeki kafein.
Sebze kokteyli
- 1 adet salatalık
- 2 adet brokoli
- 3 adet kereviz saplarıyla birlikte
Bütün malzemelerini katı meyve sıkacağından geçirir karıştırıp içebilirsiniz.
Bu sebzeler vücudunuz için çok güçlü bir arındırıcıdır. Salatalıkta bulunan askorbik asit ödemi önler. Aynı zamanda içinde bulunan çok miktardaki su, hücrelerin su ihtiyacını karşılar. Çiğ kereviz ödemi, şişkinliği azaltır ve vücuttaki alkolün fermente olmasını da engeller. Brokoli de bağırsaklarınızı temizler ve karaciğeri destekler.
Yaz vücut bakımınız
Yazın saat 10:00-15:00 arası direkt güneş ışığından kaçınmalısınız. Yetişkinler 30- 50 SPF arası, çocuklar 50 SPF güneş koruyucu kulanmalı.
Cilt tipinize göre beslenmek
Cildinizi içeriden beslemek kuşkusuz çok önemli. Ancak her ciddi ihtiyacını farklı olduğunu gözününde bulundurmalısınız.
Kuru ciltler
Bol su içmelisiniz.
Yüksek miktarda su içeren taze sebze meyve tüketmelisiniz.
A vitamini ve beta- karoten cildinizi dengeleyecektir. Portakal, mandalina, havuç gibi yiyecekler tüketin.
Omega 3 içeren balık, ceviz ve yağ oranını dengelemek için avokado, hindistan cevizi, keten tohumu, fındık gibi besinleri tüketebilirsiniz.
Alkol, kafein ve şeker ciltte nem kaybına sebep olacağından mümkün mertebe daha az tüketmelisiniz.
Yağlı ciltler
Özellikle B6 vitamini yağ oluşumunu dengeleyeceğinden tam tahıllı gıdalar, ayrıca ton balığı, somon, kırmızı biber, kabak, ıspanak, brokoli, lahana, sarımsak gibi taze sebzeleri tüketmelisiniz.
Probiyotikler vücutta sağlıklı flora oluşturarak enfeksiyonla savaşacağı için makul ölçülerde yoğurt ve kefir tüketebilirsiniz. Floranızın iyi olması akneleri azaltacaktır.
A vitamini ve çinko içeren besinler de yağ oluşumunu dengeler. ve cildi sakinleştirir.
Hassas ciltler
Doğal besinler tüketmelisiniz.
Antioksidanlar ve aminoasitler(proteinin yapıtaşı) hücre yenilenmesi için özel öneme sahip olduklarından bol tüketmelisiniz.
Badem, nohut ve kabuklu deniz hayvanları çinko yönünden zengin olduğu için iyileşmeyi hızlandırır.
Çikolata, çilek, alkol ve yumurta cildinizde hassasiyet yaratıyorsa tüketmeyiniz.
Kırmızı et ve kafeinli de mümkün olduğunca az tüketmelisiniz.