Telefon Pazar günü, sabahın köründe bu kadar ısrarla çalar mı? Baktım, arayan Barbiel. Yoksa kalayı basacaktım. Yine de galiba biraz hiddetle yanıtlamış olacağım ki, “Tamam ya! Sinirlenme. Hazırlan, seni almaya geliyoruz. Karşıya, Caddebostan’a gideceğiz. Sana bir sürprizim var” dedi. Hadi bakalım. İşin içinde Barbiel varsa, bu keyifli bir şeydir. Toparlanıp, kapıya gelen ekiple karşının yolunu tuttuk. Ekip ser veriyor sır vermiyor. Güle eğlene yolculuğun ardından, “İşte geldik” dediler. Bir “evden kaçış oyunu” mekanının karşısında buldum kendimi. Uzun zamandır Türkiye’de özelikle İstanbul’da sayıları gün ve gün artan bu oyun evlerine gitmek istiyordum. Meğer Barbiel bana sürpriz yapıp çok önceden rezervasyonu yaptırmış bile. Çok önceden diyorum, çünkü ünlülerin sayesinde neredeyse her gün bir haberi çıkıyor bu “evlerin”. Özellikle Cem Yılmaz’ın bu sektöre fazlaca kıyağı var. Basına yakalandıktan sonra.
Yoksa siz bu sene hızla yayılan bu oyun evi çılgınlığını hâlâ duymadınız mı? O zaman çok şey kaçırmışsınız demektir. Yurt dışında oldukça popüler olan Evden Kaçış Oyun’ları İstanbul’u ele geçirdi. Eskiden beri lunaparkların korku tünellerine bayılırdım. Daha sonra Evden Kaçış Oyunları’nı bilgisayarda oynamaya başladık. Bir odanın veya evin içine kilitlisinizdir. Etraftaki ipuçlarını toplayarak, bulmacaları çözerek sizi evden, odadan kurtaracak anahtara ulaşırsınız ve oyun biter. Bir süredir de bu oyunlar, sanal dünyadan gerçek dünyaya uyarlandı. Zekanızı kullandığınız, teknolojinin de zaman zaman kullanıldığı, sorulu, cevaplı, kimi üç odalı, kimi iki odalı yerlerin alıp başını gitmesi de hiç şaşırtıcı değil. Türkiye’de durum bu. Bir oluşum popüler olmaya görsün, ard arda benzerleri açılıveriyor. Hatırlayın atari ve bowling salonları nasıl her yerimizi sarmıştı bir dönem?
Temel mantığı zekanı kullanarak evlerde bulunan kilitli odaları açmak. Burada tek yapmanız gereken, odalar içinde sizler için konulan ipuçlarını bulmanız. Yapımcılar nasıl kaçırdı da bir televizyon programı haline getirmediler? Ben de buna şaşırdım. Amerika’da “Eyes Wild Shut” filminden esinlenerek, yüzünüze taktığınız maske ile tiyatro oyuncularının canlandırdığı sahnelerle çok popüler. Ardından Avrupa’yı sarıp savurdu bu evler. Her biri ayrı konseptte ve daha çok turistler akın ediyor. İstanbul’da bir yılda Taksim civarında 12, Kadiköy tarafında 6-7 adet olarak çoğalmaya başladı. Istrapped, evden firar, tuzak, escape, odadan kaçış, senin maceran, bunlardan en öne çıkanları… Katili aradığınız, ajan oyunları, terk edilmiş evin ip uçlarını çözmek, akıl hastanesi, otel odaları... Kısaca bolca zevkinize göre konseptler var. Şimdilerde Ortaköy’de bir yenisi daha hazırlanıyor. Bu İstanbul’da ilk defa üç katlı olarak hizmet verecek bir korku evi olacakmış. Mirror korku evi olarak bir iki haftaya açılacak mekan, bugüne kadar açılanların en iddialısı olacakmış. Üç boyutlu teknolojik efektlerin dışında, ilk defa denenen ip ucu isteme sistemi geliştirmişler. Oyunun içinden çıkamadığınızda telefonunuza iki adet ipucu şifresi istiyorsunuz, size gönderiliyor. 1 saat süren maceralarda rezervasyon şart. Genelde fiyatlar 2 ile 5 kişi arası 150 TL civarında. Çok heyecanlı bir macera. Hadi hepiniz rezervasyonlarınızı yaptırın. Bakınız: Google…