'Sahte emeklilik' skandalı! 20 milyon liralık vurgun ortaya çıktı
Sahte doktor olayı hala konuşulurken, emniyet birimleri yeni bir sahtecilik olayını daha deşifre etti. Tunceli’de yeni yıl öncesi gerçekleştirilen tefecilik operasyonunda sahte emeklilik skandalı ortaya çıktı. Emekli olduğu tespit edilenlerin 300 civarında vatandaş belirlenirken, tutuklanan şahsın ifadeleri şoke etti.
Türkiye'deki sahtecilik olaylarına bir yenisi daha eklendi. Bu kez de sahte emekliler ortaya çıktı. Onlarca kişiyi usulsüz şekilde emekli eden çeteye dair detaylar okuyanları hayrete düşürdü. Tunceli Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü Cumhuriyet Başsavcılığından alınan soruşturma izninin ardından tefecilere yönelik 6 gün süren çalışma gerçekleştirdi. KOM ekipleri, Tunceli, Elazığ ve İstanbul’da 20 şüpheli daha tespit etti. 18 şüpheli eş zamanlı yapılan operasyonla gözaltına alınarak Tunceli’ye getirildi. Şüphelilerden 6’sı çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanırken, 4’ü ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Operasyonda ortaya çıkan emeklilik ve banka açıklaması detayları şaşkına çevirdi. İşte detaylar...
USULSÜZ EMEKLİLİKTEN 20 MİLYON LİRALIK VURGUN
Tunceli Emniyet Müdürlüğü KOM Şubesi tarafından gerçekleştirilen çalışmada, 2018-2021 yılları arasında ilde ve yurt dışında bulunan bazı vatandaşların SGK’da çalışan bir memur tarafından usulsüz şekilde emekli edildiği tespit edildi. Emekli edilenlerin 300 civarında olduğu belirlenirken çete üyesinin alınan ifadesinde bu suçu 2010 yılından bu yana devam ettirdiği, belli bir süre içinde elde ettiği haksız kazancı bahis gibi ortamlarda kaybedip birçok kişiye borçlandığını söylediği belirtildi. Dolandırıcının, borçlanmayı kapatmak amacıyla tefecilerin eline düştüğünü ve yaklaşık 20 milyon liralık vurgun gerçekleştirdiğini de itiraf ettiği öğrenildi.
BANKA TRANSFERLERİNDE İLGİNÇ AÇIKLAMA
KOM ekipleri, çalışmalarını derinleştirerek Tunceli, Elazığ ve İstanbul’da olayla ilgili 20 şüpheliyi tespit etti. Düzenlenen eş zamanlı operasyonla 18 şüpheli yakalanarak Tunceli’ye getirildi. Çete üyelerinin alınan ifadesinde tefecilik olaylarını gizlemek için ilde meşhur olan fasulye, nohut, bal, tulum peyniri şeklinde banka transferi açıklama kısmında şifreleme yapmaya çalıştıkları tespit edildi. Şüphelilerin uzun süre gerçekleşen bu eylemleri sonucunda etraflarına korku salarak bazı işyerlerinin sahipleri ile ortak oldukları, hiçbir işleri olmamasına rağmen aylık gelirlerinin 30 bin lira civarında olduğunu belirttikleri, yurtdışında yaşayıp Türkiye’de çalışmamasına rağmen usulsüz emeklilik işlemleri için para gönderen kişilerin olduğu da belirlendi.
İKAMET VE İŞYERİNE BASKIN
Gözaltına alınanların ikamet ve iş yerinde yapılan aramalarda ruhsatsız tabanca ve fişekler, çok sayıda dolu ve boş senet, borçlandırdıkları vatandaşlara ait evraklar, banka dekontları, usulsüz yollarla kesilmiş faturalar ve yaklaşık 2 milyon lira para ele geçirildi. Tunceli Emniyet Müdürlüğü KOM Şubesi’nde ifadeleri alınan şüphelilerden 7’si buradaki ifadelerinin ardından serbest bırakılırken 11 şüpheli adliyeye çıkarıldı. İfadesi alınan 1 kişi serbest bırakılırken 6 kişi de çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. 4 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.