Önce 5.5 sonra 5.3
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde sabah ve öğlen peş peşe yaşanan 5.5 ve 5.3 büyüklüğündeki depremler paniğe neden oldu, 5 kişi yaralandı
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi dün depremle güne uyandı. 06.51’de meydana gelen ve merkez üssü Ege Denizi olan, Richter ölçeğine göre 5.5 büyüklüğündeki deprem ve peşi sıra yaşanan 58 sarsıntı, korku ve paniğe yol açtı. Depremin yıkıcı etki yaptığı Ayvacık’ın Yukarıköy Köyü’nde bazı evler ve ahırlar yıkılırken, 5 kişi hafif yaralandı. Bu depremin etkisi geçmeden bu kez öğlen saatlerinde 5,3 büyüklüğünde yeni bir sarsıntı yaşandı. Sarsıntının 7,01 kilometre derinlikte oluştuğu belirlendi. Depremin ardından çok sayıda artçı deprem de kaydedilirken, çevre illerde de etkisi hissedildi. Evlerin tek katlı olması sayesinde ciddi bir yaralanmanın olmadığı belirtilirken, ekipler başta Yukarıköy olmak üzere çevre yerleşimlerde çalışma başlattı.
‘6’nın üstüne çıkmaz’
Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, Ayvacık İlçesi’nde 15 Ocak’ta meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremi hatırlattı. Dün sabah aynı bölgede hissedilen 5.5 büyüklüğündeki depremle, 4.7 büyüklüğündeki önceki depremin 2 farklı fay hattında yaşandığını belirtti. Dünkü sarsıntının da bir ana deprem olduğunu ifade eden Prof. Dr. Perinçek, “Bu deprem geçen haftalarda Ayvacık-Gülpınar depreminin tetiklediği ve ondan bağımsız bir deprem olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki saat ve günlerde aynı alanda artçı depremler olması beklenmelidir. Artçı depremlerin en büyüğü 4 civarında olabilir. 5.5 büyüklüğündeki deprem olurken kuzeydoğuda Bandırma-Çan-Yenice-Bayramiç-Ezine-Edremit dolayında sessizlik devam ediyor. Geçen haftalarda olan Gülpınar depremi bölgedeki diğer fayların doğrultularından farklı bir doğrultuda gelişiyor. Bölgedeki faylar kuzeydoğu-güneybatı doğrultulu ana faylar. Gülpınar depremini yaratan fay, yeni gelişen bir fay ve doğrultusu kuzeybatı-güneydoğu. Ana fay sistemine dar açıyla yaklaşan bu tip tali fayların 6 büyüklük üstüne çıkabileceğini sanmıyorum” dedi.
Üç uzmandan rahatlatacak sözler
‘Eğim atımlı faylar...’
Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu (İstanbul Ü.): Çanakkale’de dün saat 06.50’deki hafif sarsıntının ardından 13.00’de 5.3 şiddetinde deprem oldu. 23 gün önce Çanakkale’de bir hareketlilik gözlemlemiştik. Çünkü Çanakkale’deki bu depreme eğim atımlı faylar yol açtı. Bu faylar çok kısa olduğu için şiddetini artırarak devam eder. Fakat sadece kendi içinde devamlılığı vardır. Marmara depremleriyle ilgisi yok.
‘Deprem habercisi değil’
Prof. Dr. Naci Görür (İTÜ): Çanakkale’de meydan gelen iki deprem için büyük depremlerin habercisidir diyemeyiz. Burada meydana gelen depremler bağımsız faylardan medyada geldi ve birbirlerini tetiklemeyecektir. Son depremler bölgenin tektonik hareketliliğinden meydana gelmiştir. Bu depremlerin Marmara’daki Kuzey Anadolu fay hattını etkilemesi söz konusu dahi olamaz. Diğer fay hatlarını etkilemeyecektir.
‘Tehlike arz etmez...’
Prof. Dr. Uğur Kaynak: Çanakkale’de meydana gelen iki deprem birbirinden bağımsız ve eğim atımlı fay olduğu için daha yüksek bir manyetik etkiye ulaşamaz. Bu sarsıntıların daha büyük depremin habercisidir demek yanlış olur. En fazla 6.0 şiddetine ulaşabilecek güce sahiptirler. Yani bir tehlike arz etmez. Bölgenin tektonik özelliklerinin sonucu olan depremler meydana gelmiştir ve bu da olağan bir durumdur.
Kızılay çadır kent kurdu
TÜRK Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde meydana gelen depremlere ilişkin, “Ayvacık’ta 12 köyümüzü etkileyen bu deprem sonrasında meydana gelen artçılar, maalesef 298 evin yıkılmasına ve hasar görmesine sebep oldu” dedi. Ayvacık’ta yıkım ve hasar oluşan 12 köyde inceleme yaptıklarını belirten Kınık, “Şu anda AFAD ve Kızılay ekiplerinin koordinesinde bir çadır kent kuruldu. Sabah itibarıyla da AFAD ile koordineli olarak konteyner kent kurulacak. Mobil mutfağımız burada. Büyük kapasiteli mutfaklarımız yola çıktı” dedi.
Burası yoksul bir bölge...
Depremden etkilenen 12 köye ekstra çadır ve battaniye vereceklerini ifade eden Kerem Kınık, sözlerine şöyle devam etti: Burası yoksul bir bölge. Emeğiyle geçinen yörük Türkmenlerinin bulundukları bir yer. Çok ihtiyaçları var. Dolayısıyla buradan vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyorum. İnsanımıza yardım elimizi uzatalım. Evleri yıkıldı, hayvanları telef oldu. Geçimlik malzemeleri hasar gördü. Dolayısıyla bu insanlarımıza biz Kızılay olarak elimizden gelen yardımı yapmaya devam edeceğiz. Öte yandan sabah 06.51’de meydana gelen ve toplamda 298 evin zarar gördüğü depremin ardından Çanakkale Valiliği koordinasyonunda zarar gören 12 köyde yapılacak çalışmaların takip edileceği kriz masası kuruldu. Depremin en çok hissedildiği Yukarıköy’de de Ayvacık Belediyesi aşevi açtı. İl Özel İdaresi de köyde ikram çadırı hizmete açtı.