Karadeniz’de toplu yunus ölümü!
Karadeniz’de son 8 ayda bin 500’den fazla yunusun ölümü endişe yarattı. Uzmanlar son 12 yılda en fazla toplu yunus ölümlerinin bu yıl meydana geldiğine dikkat çekti.
Karadeniz’deki canlı türlerini kontrol altına almak ve bölgede yaşayan insanları bu konuda bilinçlendirmek amacıyla Türk Deniz Araştırmaları Vakfı, ‘Gözüm Sende Karadeniz’ adlı projeyi hayata geçirdi. Projenin tanıtım toplantısında Karadeniz’deki yunus ölümlerinin artışına dikkat çekildi. 2003 yılından bu yana kumsallarda inceleme yaparak yunus ölümlerini gözlemleyen İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Arda Tonay, 2016 yılı verilerini açıkladı. Tonay, yunus ölümlerinin en fazla bu yıl görüldüğünü kaydederek şunları söyledi:
Normali 20-30 ölüm
“Son 2 aydır Batı Karadeniz’de, Türkiye ve Bulgaristan kıyılarında toplu yunus ölümleri görülüyor. Karaya vuranların çoğu yeni doğan. Temmuz ayında, 20 km içinde 160 ölü yunus bulundu. Ölümler en çok mayıs, haziran aylarında görülüyor. Bizim kıyılarımızda 400 yunus bulduk. Bunların yüzde 97’si mutur cinsi yunus. Anneler kalkan avcılığı sırasında öldüğü için yavrular da açlıktan ölüyor ve karaya vuruyor. Tahminlerimize göre sadece Batı Karadeniz’de minimum ölüm sayısı bin 500. Bu mevsimde normal kabul ettiğimiz sayı ise 20-30.”
Yeşil deniz kaplumbağaları denizle buluştu
HATAY’ın Samandağ İlçesi’nde nesli tükenme tehlikesi altında olan caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağası yavruları denizle buluştu. Samandağ sahillerinde sabahın ilk ışıklarıyla yuvalardan çıkan yavru kaplumbağalar, kısa sürede kendine gelerek denize doğru hareket etti. Bu heyecanlı anlara çok sayıda doğasever de tanıklık etti. Yrd. Doç. Dr. Bektaş Sönmez, Samandağ sahillerinde bu yıl bin kadar yuva tespit ettiklerini açıkladı.