Gazete Vatan Logo

Bakan Bayraktar'dan ABD'nin Rus Gazprom'u yaptırımı ile ilgili açıklama: Muafiyet verilmezse hedef Türkiye

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD'nin Rusya'nın doğalgaz ihracatında yapılan ödemeler için kullanılan Gazprombank'ı yaptırım listesine alması kararının Türkiye'yi de etkilediğini belirterek "Para ödeyemeyiz, ödeyemezsek gaz alamayız. Türkiye'ye muafiyet verilmezse hedef Rusya değil Türkiye demektir" dedi.

Bakan Bayraktar'dan ABD'nin Rus Gazprom'u yaptırımı ile ilgili açıklama: Muafiyet verilmezse hedef Türkiye

Bayraktar, Kabine toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Milliyet'ten Aslıhan Altay Karataş'ın haberine göre, ABD'nin Gazprombank ile ilgili yaptırım kararının Türkiye'yi etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin soru üzerine Bayraktar, "Etkiler tabi. Para ödeyemeyiz, ödeyemezsek gaz alamayız. Dışişleri Bakanlığımız görüşmeleri sürdürüyor. Bizim arz güvenliği açısından gaza ihtiyacımız var. Sanayimizin gaz ihtiyacı var. Geçmişte İran'a yaptırım vardı ama doğalgazda muafiyet vardı biliyorsunuz. Biz de böyle bir muafiyet istiyoruz ABD'den Rus doğalgazı için" yanıtını verdi. Enerji ve gıdanın daha önce yaptırımların dışında olduğu hatırlatılınca Bayraktar, "Biden yönetimi giderayak, anlamıyoruz. Bir buçuk ay kaldı. Kötü tarafı bu ambargoların bir gecede kalkması zor. Türkiye'ye muafiyet verilmezse hedef Rusya değil Türkiye demektir. Öyle değil mi?" diye konuştu.

ÇAYIRHAN İŞÇİLERİ

Bayraktar Çayırhan Termik Santrali işçilerinin özelleştirme kararına karşı eylemleriyle ilgili de şunları söyledi:

Haberin Devamı

"İşçilerle değil, sendika ile görüştük. Endişelendikleri noktalar var. O yönüyle endişe ettikleri şeyleri izale ederek bir özelleştirme yapmamızın doğru olduğunu düşünüyoruz. Çalışanların bir çoğu kamu işçisi değil. Yani şu anda da kamusal bir çatı altında değiller. Endişe ettikleri hususları gidermemiz lazım. Burası 20 sene özel sektör tarafından işletildi. Biz istiyoruz ki yerli kömürden üretimi artıralım. Çayırhan çalışmalı, hatta daha çok çalışmalı. Benim kanaatim şu. Özel sektör eliyle çalıştığı zaman, şu anda 1249 kişi çalışıyor, bu sayının artması lazım. Son 4 yıl devlet eliyle çalıştı. İşçilerin buradaki haklarına halel gelmesin, haklı endişeleri olan konuları ortadan kaldıralım diye çalışıyoruz."