Kaçak ocaklar ölüm saçıyor!
Maden kenti Zonguldak’ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu ile özel kömür işletmelerinin yanında, ruhsatsız kömür ocaklarında üretim yapılıyor. Son 4 yılda tespit edilen 599 kaçak ocak hakkında işlem yapıldı. Dinamitle patlatılarak mühürlenen bu ocaklardan bir çoğu daha sonra tekrar üretime açıldı. Son 4 yılda, iş güvenliğinden yoksun denetimsiz üretim yapılan kaçak ocaklarda meydana gelen iş kazalarında 28 maden işçisi yaşamını yitirdi.
Yevmiyesi 30 - 40 lira
İş güvenliği tedbirlerinin ’sıfır’ olduğu ocaklarda günlük 30-40 lira yevmiye karşılığında üretim sürüyor. Bölge insanı, kaçak ocaklardan çıkardıkları kömürü piyasa fiyatının altında satarak geçimlerini sağlıyor.
Kaçak ocakların en yoğun olduğu bölge, tek geçim kaynağı madencilik olan ve neredeyse her aileden en az 1 kişinin madende can verdiği Kilimli İlçesi’ne bağlı 5 bin nüfuslu Gelik Beldesi. Amcası ve kuzenini kaçak ocakta göçükte kaybeden 36 yaşındaki Fehmi Çavuşoğlu şunları anlatıyor: “Askerden önce madende çalışıyordum. 2 maden şehidi verince bıraktım. Sonu olmadığını gördüm. İnşaatlarda çalışıyorum. Burada yapaılcak başka bir işi yok.” Gelik Belediye Başkanı Burhan Sezgin ise “Torba Yasa işletmeleri memnun etmedi. 2 bin işçi işsiz kaldı. İşsiz kalan madenciler kaçak ocaklara yöneldi” dedi.