'Dünyanın ilk duble yolu' Adana'da bulundu
Adana'da bulunan Anavarza Antik Kenti, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı. "Dünyanın ilk planlanmış duble yolu"nun yer aldığı antik kentin ortasından geçen 34 metre genişliğindeki cadde "Bugüne kadar açığa çıkarılan en büyük ana cadde" olma özelliği taşıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in destekleriyle Adana'ya yapılan yatırımlar büyük bir hızla devam ediyor. Türkiye'nin en önemli antik kenti olma özelliğine sahip olan Anavarza'yı gün yüzüne çıkarmak ve restorasyon çalışmalarını gerçekleştirmek için yetkililer yoğun çaba harcıyor. 2013 Ağustos ayında başlanılan çalışmalarda inanılmaz yol katedilmiş durumda. 2 bin dönümlük antik kentte çalışmalar, 40 kişilik uzman ekip öncülüğünde gece-gündüz sürüyor.
DÜNYANIN İLK DUBLE YOLU
Kilikya ovasının önemli merkezlerinden olan Anavarza Antik Kenti, Roma, Bizans, Sasani, Ermeni ve Osmanlı Devleti gibi Anadolu'nun önemli medeniyetlerinin kültür izlerini taşıyor.
Antik kentin kronolojisi ve ön plana çıkan özellikleri konusunda bilgi veren Çukurova Üniversitesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Gülşen, dünyanın ilk planlanmış duble yolunun Anazarva'da yer aldığını belirtti. Antik kentin ortasından geçen 34 metre genişliğindeki yolun, "dünyanın bugüne kadar açığa çıkarılan en büyük ana caddesi" olma özelliği taşıdığını açıklayan Gülşen, şu ana kadar 200 metresi ortaya çıkarılan caddenin toplam uzunluğunun ise 2 bin 700 metre" olduğunu bildirdi. Gülşen, söz konusu caddenin hem sağ hem de sol tarafa yerleştirilecek sütunlarla onarılacağını söyledi.
Anadolu'nun en büyük stadyumunun Anavarza'da bulunduğunu açıklayan Gülşen, olimpiyat oyunlarının bu kentte düzenlendiğinin ise sikkelerin üzerine basılı figürlerle belgelendiğini bildirdi.
EFES'TEN 10 KAT DAHA BÜYÜK
Anavarza'nın Anadolu'nun bilinen en büyük antik kenti Efes'ten 10 kat daha büyük olduğunu vurgulayan Gülşen, "Burası Anadolu'nun yalnızca bilim ve kültürüne değil aynı zamanda tarihine de ışık tutacak" dedi.
Kazı çalışmaları öncesi yapılan yüzey araştırmalarında bin 360 sütun tespit edildiğini açıklayan Gülşen, "Bu inanılmaz bir rakam. 10 antik kentte bulunan sütun sayısı sadece yüzey araştırmalarında ortaya çıkarıldı. Kazı çalışmalarında 70 sütun tespit ettik. Çalışmalar devam ederse tahminen 10 yıl sonra 3-4 bin sütün ortaya çıkarılacak. Bunlar tekrar ayağa kaldırılma çalışmalarıyla birlikte dünyanın en görkemli antik kentini yeniden oluşturacak" açıklamasında bulundu.
Gülşen, Anavarza'da 2 hamam, 3 kilise, meclis binası ile Anadolu'daki en büyük amfitiyatronun yer aldığını belirtti.