Başbakan Yıldırım e-ticaret konferansında konuştu
Başbakan Binali Yıldırım, "Bilişimde küresel bir farkındalık, küresel bir hukuk alanında da BM konvansiyonları gibi birtakım konvansiyonların ihdas edilmesi lazım. Avrupa Konseyi Parlamentosu'nun böyle bir şeyi var ama yeterli değil. Daha geniş katılımlı, bilişim suçlarıyla mücadele, siber suçlarla mücadele başlığında küresel bir anlaşmaya ihtiyaç var. Aksi halde ülkeler arasındaki çatışmaların, anlaşmazlıkların da çok ciddi anlamda artma ihtimali mevcuttur." dedi
Başbakan Yıldırım, Belek turizm merkezindeki Maxx Royal Otel'de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile PTT'nin düzenlediği Uluslararası e-Ticaret Konferansı'nda bir konuşma yaptı.
Son 15 yılda Türkiye'deki alt yapı yatırımları sayesinde ulaşımın her alanında, karayolu, havayolu, deniz, demiryolu ve iletişim yatırımlarıyla ciddi anlamda bir ilerleme kaydettiklerini belirten Yıldırım, bugün Türkiye'de Genişbant İnternet Penetrasyonu'nun yüzde 60'ın üzerinde olduğunu ifade etti.
İnternet üzerinde gittikçe daha çok iş yapıldığını, başlangıçta interneti insanların sonra da makinelerin kullandığını anlatan Başbakan Yıldırım, şimdi ise eşyaların internetin gündemde bulunduğunu kaydetti.
Yıldırım, evin sıcaklığından, arabaya binmeden klimasının çalıştırılıp hazır edilmesine kadar her şeyin internetten yapılabileceğine işaret ederek, internetle birçok kolaylığın, rahatlığın yaşandığını, bunun da alt yapı olmadan mümkün olamayacağını bildirdi.
Mobil e-ticaretin dünyada baş döndürücü bir hızla geliştiğini belirten Yıldırım, "Son dört yılda dünya küresel ticaretindeki payı, dört kat arttı. Yıllık yüzde 100 artışlarla devam ediyor. Bugün ülkemizde mobil kullanıcı sayısı 70 milyonun üzerinde. Bu sayıya baktığımızda e-ticaret sektörünün de ülkemizin için çok önemli bir alan olduğunu söylemek mümkün." diye konuştu.
"Teknolojik dönüşüme ilk olarak kendimizden başladık. e-dönüşüm projelerini hayata geçirdik." diyen Başbakan Yıldırım, devlette verilen hizmetlerin normal bürokrasiyle yapılması değil, internet kullanılarak yapılması için e-devlet portalını 2009'un başında devreye aldıklarını aktardı.
Yıldırım, bugün, aşağı yukarı birçok hizmetin sorgulama, işlem yapma bakımından e-devlet üzerinden gerçekleştirilebildiğini ifade etti.
"Ulaşımda hız felaket, iletişimde hız berekete dönüşüyor"
10 yıl gibi kısa bir süre içerisinde 5G teknolojisine doğru hızlı bir şekilde gidildiğini anlatan Başbakan Yıldırım, "Bugün 4.5G LTE teknolojisini kullanıyoruz. Bu da hızdır. Eskiden bilgisayar alırken hızına bakarlardı. Ben de düşünüyordum 'Ya kardeşim ne olacak, ne kadar fark ediyor bu?' 'Birisi bir saniyede açılıyor diğeri bir saniyeden biraz fazla sürüyor.' 'Ne biçim adamsınız ya varsın 2 saniyede açılsın ne olur?' Ama işin içine girince gördük ki ulaşımda hız felaket, iletişimde hız berekete dönüşüyor. Ne kadar hızlı giderseniz o kadar büyük bir fark oluşturuyorsunuz." diye konuştu.
1991'de Londra'da bilgisayar almak için girdiği mağazada tezgahtar ile yaşadığı anıyı paylaşan Yıldırım, tezgahtara, "En iyi bilgisayarı ver." demesine karşılık, kendisine önerilen bilgisayarın ardından, "Sen bunu al. Bu dükkandan dışarı çıkmadan zaten modası geçmiş hale gelecek. En iyisi bu." diye tezgahtarın yanıt verdiğini anlattı. Yıldırım, bu alandaki değişimin, gelişimin hızla arttığına işaret etti.
Yapay zekanın, endüstri 4.0'ın konuşulduğunu aktaran Başbakan Yıldırım, "Bütün bunlar insanlığın geleceğini değiştirecek gelişmeler. Bu değişim iyi yönde de kötü yönde de olabilir. Bu öyle bir şey ki ilaca benziyor. Kararında kullandığınız zaman şifa, yanlış kullandığınız zaman zehirler, yok eder." dedi.
İnternet üzerinden işlenen suçlara işaret eden Yıldırım, şunları söyledi:
"Bugün gerçek alemde işlenen suçlardan daha ağır, sanal alemde suçlar işleniyor. Buna yönelik de takibi, tespiti ve cezalandırmasında da muazzam zorluklar var. Buradan size suç teşkil edecek bir eylem yapıyor. Adama bakıyorsunuz bilmem ne adasında hesap açıyor, oradan yapıyor. Nasıl yargılayacaksın? Herkesin hukuk, hükümranlık alanı ayrı. Ara bul. Arayıp bulduğun zaman da iş işten geçmiş oluyor. Yaptığı tahribat, telafisi imkansız duruma dönüşüyor. Bu bilişimde küresel bir farkındalık, küresel bir hukuk alanında da BM konvansiyonları gibi birtakım konvansiyonların ihdas edilmesi lazım. Avrupa Konseyi Parlamentosu'nun böyle bir şeyi var ama yeterli değil. Daha geniş katılımlı, bilişim suçlarıyla mücadele, siber suçlarla mücadele başlığında küresel bir anlaşmaya ihtiyaç var. Aksi halde ülkeler arasındaki çatışmaların, anlaşmazlıkların da çok ciddi anlamda artma ihtimali mevcuttur."