Gazete Vatan Logo

Dünya ticaretinde Adana'yı öne çıkaracak proje onaylandı! Sanayi ve ticaretin gelişimine katkı sağlayacak

Adana'yı Türkiye'nin yatırım merkezlerinden biri haline getirecek olan Adana Ana Konteyner Limanı'nın tahsisine onay verildi. Yeni Sanayi Kampüsü ve Adana Ana Konteyner Limanı ile birlikte bölgenin ekonomik gücünde çok önemli değişiklikler olacak. Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç konuyla ilgili bilgi vererek önemli açıklamalarda bulundu.

Dünya ticaretinde Adana'yı öne çıkaracak proje onaylandı! Sanayi ve ticaretin gelişimine katkı sağlayacak

Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Adana’nın sanayi ve ticaret potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için yürüttükleri projeleri ve geleceğe yönelik planlarını açıkladı. Adana, Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nden sonra en büyük yatırım havzası olma yolunda ilerlerken, Sanayi Kampüsü ve Adana Ana Konteyner Limanı gibi projelerle bölgenin stratejik önemini artırmayı hedefliyor.

"ADANA, MARMARA'DAN SONRA EN BÜYÜK YATIRIM HAVZASI OLMA YOLUNDA İLERLİYOR"

Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, oda olarak gerçekleştirdikleri projelerden bahsederek, "Adana’mız Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nden sonra ikinci büyük yatırım havzası olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bizlerde Adana Sanayi Odası olarak bu yatırımların bir an önce hayata dönmesi için elimizden gelenin en iyisini yapmak için. Gerek meclisimiz gerek yönetim kurulu olarak Adana’nın tüm paydaşları ile iş birliğinde çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle ikiz dönüşüm olarak adlandırılan iklim ve teknoloji kaynaklı önemli bir değişim ve dönüşümün içinde olduğumuz bu dönemde gelişen Adana sanayisi için kalıcı bir eser olan Sanayi Kampüsü’müzü faaliyete aldık. 

Haberin Devamı

Dünya ticaretinde Adanayı öne çıkaracak proje onaylandı Sanayi ve ticaretin gelişimine katkı sağlayacak

Sanayi Kampüsü'müz, bünyesinde Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi (Adana Model Fabrika), Adana Yenilik Merkezi, Çukurova Enerji Verimliliği Merkezi, ADASO Belgelendirme Kuruluşu, Sürdürülebilirlik Merkezi gibi önemli kuruluşları bir araya getirerek, sanayicilere çeşitli destekler sağlıyoruz. Ayrıca, kurduğumuz karbon ayak izi ölçebilme yetkinliğiyle bu alanda önemli adımlar atıyoruz. KOSGEB ve TÜBİTAK'ın aracılığı, Dünya Bankası'nın finansman desteğiyle hayata geçirilen Türkiye Yeşil Sanayi Projesi'ne katılmayı hak eden 25 kuruluş arasında yer aldık. Bu projede yer almak, hem yetkinliğimizi artırmak hem de KOBİ'lerimize yeşil dönüşüm desteği sağlamamız açısından çok faydalı olacak. Üyelerimizin rekabet gücünü artırmak ve bölgemizin gücüne güç katmak için geleceği şekillendirmeye yönelik çalışmaya devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"İHRACATIMIZ KATLANARAK ARTACAK"

Haberin Devamı

Adana sanayisinin ihracattaki mevcut durumu hakkında bilgi veren Başkan Kıvanç, son yıllarda gerçekleşen olumlu gelişmelerden bahsetti. Kıvanç, "Adana olarak Ocak-Haziran 2024 döneminde ise 2023 yılının aynı dönemine göre ihracatın yüzde 3.3 artış ile 1 milyar 441 milyon dolara ulaştı. Geçtiğimiz yıl 3 milyar dolara yakın bir ihracat gerçekleştirmiştik. Bu yıl bu rakamın biraz üstünde ihracat gerçekleştirmeyi hedeflemekteyiz. Adana, 2024 yılı itibariyle giderek artan stratejik önemiyle öne çıkıyor. İhracattaki bu olumlu gelişmeler bizi memnun etse de, hedeflerimize ulaşmak için daha fazla çaba sarf etmemiz gerektiğinin farkındayız. Şehrimiz, yeni yatırım alanları ve genişleyen üretim kapasitesiyle Türkiye ekonomisinin gelişimine daha fazla katkı sağlayabilecek imkan ve olanaklara sahiptir. Gelecek dönemlerde ihracatımızın katlanarak artacağına olan inancımız tam." dedi.

Dünya ticaretinde Adanayı öne çıkaracak proje onaylandı Sanayi ve ticaretin gelişimine katkı sağlayacak

"BÖLGEMİZ İÇİN BÜYÜK KAZANIMDIR"

Son olarak Adana için önemli bir proje olan Adana Ana Konteyner Limanı'nın tahsisinin onaylanması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kıvanç, "Uzun zamandır hayalini kurduğumuz, yapılması için mücadelesini verdiğimiz Adana'mızı dünya ticaretinde ve uluslararası ulaştırma koridorlarında öne çıkaracak olan Adana Ana Konteyner Limanı'nın tahsisinin onaylanması, bölgemiz ve ülkemiz için büyük bir kazanımdır. Adana Ana Konteyner Limanı ile Basra Körfezi'nin Irak ve Türkiye üzerinden Akdeniz'e bağlanmasının yanı sıra doğu-batı, güney-kuzey koridorlarında demir ve kara yollarından taşınan yüklerin Akdeniz'e Türkiye üzerinden geçmesine olanak sağlanacak.

Haberin Devamı

Dünya ticaretinde Adanayı öne çıkaracak proje onaylandı Sanayi ve ticaretin gelişimine katkı sağlayacak

"SANAYİ VE TİCARETİN GELİŞİMİNE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK"

Adana Ana Konteyner Limanı, Adana'mızın ve bölgemizin ticari potansiyelini maksimum düzeyde değerlendiren stratejik bir aktör olacak. Bu büyük projeyi Adana'mıza ve bölgemize kazandıran başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere ilgili bakanlarımıza, Adana Valilerimize, milletvekillerimize, belediye başkanlarımıza ve bürokratlarımıza teşekkür ediyoruz.

Haberin Devamı

Bu proje, Adana ve çevresindeki sanayi ve ticaretin gelişimine büyük katkı sağlayacak, yeni iş olanakları yaratacaktır. Ceyhan ve Yumurtalık bölgeleri, Türkiye’miz ve Adana'nın ekonomik dinamiklerini değiştirecek, geleceğe dair umut vadeden bölgeleridir. Bu bölgelerin önemi her geçen gün artmaktadır. Kimya OSB, Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi, başta olmak üzere Ceyhan OSB, SASA özel endüstri bölgesi, Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi gibi birçok önemli yatırım burada. Bunun dışında bu Adana’nın diğer bölgelerinde Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi, Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi, AOSB 4. Etap Genişleme Alanı, Tekstilkent, Ayakkabıcılar Sitesi, Mahrukatçılar Sitesi, Mobilyacılar Sitesi, Sarıçam ve Yüreğir Küçük Sanayi Sitesi, Gıda Toptancıları, Matbaacılar, Geri Dönüşümcüler, Mermerciler ve Hurdacılar Sitesi gibi birbirinden önemli yatırımlarda mevcut. Yapımı tamamlanmak üzere olan Çukurova Bölgesel Havalimanı ve yeni yapılacak olan Adana Ana Konteyner Limanı bir arada düşündüğümüzde; Adana, Türkiye yüzyılında yeni bir ekonomik güç merkezi olacaktır." şeklinde konuştu.