Adana'da deprem ve doğal afet çalıştayı: Vatandaşların bilinçlenmesi çok önemli
Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından deprem eylem planı çalışmaları kapsamında "Adana'da Fay Hatları ve Deprem Paneli" düzenlendi.
Panelde açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, deprem riskine karşı alınabilecek önlemler konusunda çalıştıklarını ifade etti.
Bu konuda yapılan toplantılarla olası depremlerde koordinasyonun sağlanması için görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Karalar, "Afet Koordinasyon Merkezi'ni oluşturduğumuzda hangi sokakların zarar gördüğünü ve hangi arama kurtarma ekibinin nereye gideceğini anında söyleyelim. Ne kadar hızlı müdahale ederseniz o kadar can kurtarma şansınız yüksek oluyor." dedi.
DEPREM RİSKİNE KARŞI ÇEŞİTLİ ÖNLEMLER ALINMAYA DEVAM EDİLİYOR
Panelin açılış konuşmasını yapan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, belediyenin deprem riskine karşı çeşitli tedbirler aldığını belirtti.
Medya Yenigün'de yer alan habere göre, Afet Koordinasyon Merkezi’nin kurulduğunu vurgulayan Karalar, bu merkez sayesinde deprem sonrası hızlı bir şekilde koordinasyon sağlanacağını, hangi bölgelerin etkilendiğinin ve arama-kurtarma ekiplerinin nereye yönlendirileceğinin anında belirlenebileceğini söyledi.
Karalar, "Unutulmamalıdır ki, ne kadar hızlı müdahale ederseniz, o kadar fazla can kurtarabilirsiniz" dedi.
'SAVRUN FAYI KIRILACAK, YENİDEN BÜYÜK DEPREM OLACAK' TAMAMEN KOMPLO TEORİSİ
Karalar'ın konuşmasının ardından Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Adana ve çevresindeki fay hatlarıyla ilgili sunum yaptı.
Pampal, "Objektif olarak söyleyeyim, 'Savrun fayı kırılacak, Adana yıkılacak, yeniden büyük deprem olacak.' deniliyor. Böyle bir şey yok. Savrun fayı benim 2 yıldır tekrar çalışmaya başladığım bir fay. Aktif değil, parçalı. Kırılsa bile tek parçada kırılmaz."
değerlendirmesinde bulundu.
VATANDAŞLARIN BİLİNÇLENMESİ ÇOK ÖNEMLİ
İnsanların zaman zaman deprem riskini unuttuğunu belirten Pampal, toplumun bilinç düzeyini yükselterek tedbir alınması gerektiğini ifade etti.
Adana'nın büyük bir kısmının zemininin alüvyon olduğunu dile getiren Pampal, şu ifadeleri kaydetti:
"Kuzey Adana'nın zeminleri oldukça iyi. Genç olmakla beraber kaya zeminler. Oralara doğru gelişmeyi yönlendirmek ve eldeki stoku da bir şekilde depreme dayanıklı hale getirmek için çalışmalar yapmak gerekiyor. Akçalıuşağı fayı henüz kırılmamış. O nedenle özellikle Kuzey Adana'daki yerleşim alanlarında yavaş yavaş çalışmaları hızlandırmak, hazırlıklarımızı yapmak ve vatandaşlarımızı bilinçlendirmek gerekiyor."