Gazete Vatan Logo
Futbol'Fizik gücümü Almanya'ya borçluyum'

'Fizik gücümü Almanya'ya borçluyum'

Beşiktaş'ın Portekizli golcü futbolcusu Hugo Almeida, Türkiye Futbol Federasyonu'nun TamSaha dergisinin 112. sayısına konuştu.

'Fizik gücümü Almanya'ya borçluyum'

TamSaha dergisine konuşan Beşiktaş'ın Portekizli yıldızı Hugo Almeida, ilginç açıklamalarda bulundu.

AİLENDE FUTBOLLA İLGİLENEN BİRİLERİ VAR MIYDI?

Babam zamanında amatör olarak futbol oynamış. Ben de ilk başta basketbol oynadım ve atletizmle biraz ilgilendim. Babam bir gün bana "Futbol seçmeleri var, katılmak ister misin?" diye sordu. Ben de deneyebileceğimi söyledim ve seçmelere girdim. Orada kabiliyetimin olduğunu gördüler ve böylece futbola başladım.

FUTBOLA BAŞLADIĞINDA KAÇ YAŞINDAYDIN? İLK BAŞLADIĞIN DÖNEMDE DE ŞİMDİKİ GİBİ SANTRFOR MUYDUN?

Futbola başladığımda 6 yaşındaydım. İlk başladığım dönemde sol açık oynuyordum. Sonrasında uzun boylu olduğum için altyapılarda 1-2 yıl stoper olarak oynadım ama ondan sonra santrfor oynadım ve hep santrfor olarak kaldım.

NAVAL MAİO, PORTO VE UNİAO LEİRİA TAKIMLARINDAKİ DÖNEMİ BİRAZ ANLATIR MISIN?

Aslında futbola ilk başta doğduğum şehrin takımı olan Grupo Desportivo de Buarcos'ta başladım. Oradan Naval Maio'ya ve 14-15 yaşlarında da Porto'ya transfer oldum. Porto'da kaldığım 3 yıl boyunca her sezonun ilk yarılarını Porto'da, ikinci yarılarını ise Portekiz 1. Ligi'nin önemli takımları olan Uniao Leiria ve Boavista'da kiralık olarak oynadım. O dönemde çok gençtim ve oynamak istiyordum. Bir yandan da Porto beni tamamen bırakmak istemiyordu. Sonuç olarak Porto'da kaldığım 3 yıllık sürenin 1.5 yılını kiralık olarak başka takımlarda, 1.5 yılını da Porto'da oynayarak geçirdim.

PORTO KARİYERİNDEKİ İLK GOLÜNÜ FUTBOLA BAŞLADIĞIN NAVAL'A ATTIĞINI BİLİYORUZ. O GOL HAKKINDA NE SÖYLEMEK İSTERSİN?

O durum sonuçta her futbolcunun başına gelebilecek bir olay. Ben de o golü attıktan sonra bir futbolcu olarak içimde bir sevinç yaşamıştım ama elbette bir burukluk da vardı. O yüzden bir sevinç gösterisinde bulunmamıştım. Sonuçta bir zamanlar orada iyi günlerim geçmişti, para kazanmıştım. Ama futbolda gerçek olan tek şey bugündür. Çalıştığınız, size sahip çıkan ve bütünü ile imkânlarını sunan kulüptür asıl olan. Sonuçta hayat devam ediyor.

PORTO'DA 3 YIL BOYUNCA KİRALIK OLARAK GİDİP GELDİKTEN SONRA YURTDIŞI TRANSFERİ YAPARAK ALMANYA'NIN WERDER BREMEN TAKIMINA KİRALIK GİTTİN. WERDER BREMEN'E KİRALIK GİDİŞİNİ VE SONRASINDA BONSERVİSİNİN ALINMA SÜRECİNİ BİZE ANLATIR MISIN?

Aslında kiralık giderken ilk başta opsiyonlu bir sözleşme imzaladım. Eğer istedikleri şartlar yerine gelirse kontratım otomatik olarak Werder Bremen'e geçecekti. Yani beni satış opsiyonlu olarak kiralamışlardı. Kiralık oynadığım dönemde benden memnun kalınca da kalmamı istediler ve sözleşmedeki opsiyon hakkını kullanarak takımda kalmamı sağladılar. O dönemde 21 yaşında genç bir oyuncuydum ve Werder Bremen'de kaldığım süre içerisinde çok şey öğrendim. Orada çalıştığım insanlar çok profesyonel, işine sadık kişilerdi ve bana da çok yardımcı oldular. Oradaki zamanım çok hızlı geçti. O ara ilk çocuğum dünyaya geldi. Benim için hem gençlik çağları hem de hayata yeni yeni adım attığım dönemler olduğu için çok özel günlerdi.

2006-2010 ARASINDA BUNDESLİGA'NIN ÖNEMLİ TAKIMLARINDAN BİRİNDE OYNADIN. ALMANYA'DA GEÇİRDİĞİN DÖNEMİN KARİYERİNİN GELİŞİMİNE NE GİBİ ETKİLERİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORSUN?

Dediğim gibi o dönemde çok gençtim. İlk zamanlarda genç olmanın heyecanı vardı ama sonra heyecan yavaş yavaş geçince daha iyi adapte olmaya başladım. Almanya ile Portekiz arasında hemen her şey birbirinden farklıydı. Değişik bir kültür, değişik bir futbol anlayışı, saha içinde ve dışında büyük farklılıklar vardı. Alman futbolunda fizik güç çok daha ön plana çıkıyordu. Antrenmanları dayanıklılık üzerine yapıyorduk. Portekiz'de daha çok topla, taktik antrenmanlar yaparken, Almanya'da ağırlıklı olarak fizik güç üzerine antrenmanlar yapıyorduk. Bu da benim için büyük bir değişiklikti. Genç yaşta bu etapları geçmek benim için çok büyük bir futbol ve hayat dersi oldu. Bir santrforun fizik gücünü sahaya nasıl yansıtması gerektiğini Almanya'da öğrendim diyebilirim. Werder Bremen'de oynadığım dönemdeki hocam Thomas Schaaf'a da ayrı bir parantez açmak istiyorum. Kendisi bana her zaman inandı ve güvendi. Bana yaptığı katkılardan dolayı da buradan kendisine bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.

BEŞİKTAŞ'IN TEKLİFİNİ KABUL ETMENDE HANGİ ETKENLERİN KATKISI OLDU? BURAYA GELMEDEN ÖNCE TÜRKİYE VE TÜRK FUTBOLU HAKKINDA NELER DÜŞÜNÜYORDUN? SONRASINDA BU DÜŞÜNCELERİNDE NE GİBİ DEĞİŞİMLER OLDU?

Tabii ki Türkiye'den ilk teklif geldiğinde o zamana kadar sadece Portekiz ve Almanya'da oynamış bir insanın kafasında soru işaretleri beliriyor. İlk başta, "Olur mu? Nasıl olur?" gibi düşünceler vardı. Ama kulübün beni ısrarla istiyor olması, benim Beşiktaş'ta büyük işler gerçekleştireceğime inanmaları gelmem konusunda etkili oldu. Buraya geldikten sonra da zaten tesislerdeki kaliteyi, çalışmaları ve oluşturulan ortamı gördükten sonra ilk baştaki tereddütlerim ortadan kalktı. Dışarıdan insanlar tabii ki değişik düşünceler içinde olabilir ama Türkiye'de iyi oyuncular ve takımlardan oluşan çok gelişmiş bir lig var. Mücadele üst düzeyde ve bence Avrupa'daki liglerden geri kalır hiçbir yanı yok.

PORTEKİZ İLE TÜRKİYE ARASINDA İNSAN YAPISI VE HAYAT TARZLARI ARASINDA NE GİBİ FARKLILIKLAR VAR?

Aslına baktığınızda dünyada çok büyük farklılıklar yok. Portekizliyim, uzun zamandır da Türkiye'de yaşıyorum. Bu süre zarfında Türk insanını tanıma fırsatım oldu. Yakın arkadaşlarım da oldu. Dünyanın neresine giderseniz gidin; ister İngiltere'ye, ister Almanya'ya, insanlar hayatlarını sürdürmek için çalışıyor. Sosyal hayatları üç aşağı-beş yukarı yaptıkları işe göre değişiyor. Sadece Türk insanının Portekizlilere göre biraz daha çalışkan olduğunu söyleyebilirim. Bildiğiniz gibi Avrupa'da son dönemde krizler oldu ve bu krizler insanların hayatlarını çok etkiledi. Ama insanların günlük iş hayatları bir bakıma sosyal hayatları oluyor. Portekiz'de de Türkiye'de de insanlar çalışıyor ve çalıştıkları çevrelere göre sosyal hayatları var. Bana genel olarak biraz monoton ve renksiz geliyor. Her yerde hayat aynı tempoda devam ediyor. Portekiz ve Türkiye'yi karşılaştırdığımda en büyük farkın din olduğunu söyleyebilirim. İş ve sosyal hayatların benzerliği dışında iki ülke arasındaki fark din. Birinde Hıristiyanlık, birinde ise Müslümanlığın sosyal yaşantıdaki etkileri farklılık gösteriyor.

PEKİ YAŞADIĞI ÜLKENİN SOSYAL SORUNLARINI BİLİYOR VE ONLARLA İLGİLENİYOR MUSUN? BİR YABANCI DA OLSAN YAŞADIĞIN ÜLKEDE BİR TAKIM OLAYLAR GELİŞİYOR. AYRICA BEŞİKTAŞ TARAFTARININ FUTBOLUN DIŞINDAKİ SOSYAL HAYATI FUTBOLA TAŞIDIĞI YÖNÜNDE BİR ALGI VAR. TARAFTARIN BU KONUDA ÖN PLANA ÇIKMASI FUTBOLCULARI ETKİLİYOR MU?

Aslında sosyal sorunlar dünyanın her yerinde yaşanıyor. Bir Portekizli olarak Almanya'da da oynadım. Dışarıdan baktığımda bu sorunları çok normal görüyorum. Biz de Portekiz'de bir çok sorun yaşıyoruz. Her geçen gün hayat şartları biraz daha zorlaşıyor. Devletlerin yaptığı bazı şeyler, bazı vatandaşların hoşuna gitmiyor ve protestolar oluyor. Her gün zamlar geliyor, kazanılan ücretler her geçen gün aşağıya doğru çekiliyor. Bunlar her yerde olan şeyler asılında. Bence bunları saha içine taşımak futbol seyircisine yakışan şeyler değil. Futbol seyircisi her zaman futbolun içinde kalmalı. Stadyum içinde bütün ilgi odağı futbol olmalı. Taraftarlar ve futbolcular sadece futbola konsantre olmalı. O insanlar oraya futbol izlemek için gelmiş, futbolcular profesyonel olarak yaşıyor ve hayatlarını bu işten kazanıyor. İnsanların politik görüşleri, düşünceleri farklı olabilir. Herkes istediği şeyi de düşünebilir ve onun peşinden koşabilir. Ama bunun tamamen futbolun dışında kalması, iki şeyin birbirine karıştırılmaması gerekiyor.

BEŞİKTAŞ'TAKİ 3.5 YILLIK KARİYERİNİN EN VERİMLİ DÖNEMİNİ YAŞIYORSUN. GALATASARAY VE KASIMPAŞA MAÇLARINDA ATTIĞIN GOLLER DE GEÇERLİ OLMAMASINA RAĞMEN GOL KRALLIĞI YARIŞINDA İLK SIRALARDA YER ALIYORSUN. GEÇMİŞ SEZONLARA ORANLA BU SEZONKİ BAŞARINI NEYE BAĞLIYORSUN?

Hayat diyebiliriz, futbol diyebiliriz. İşler zaman zaman yolunda gider, zaman zaman da gitmez. Bu sezon bu kadar başarılı olmamın nedeni olarak takımı gösterebilirim. Yani benim başarım takım arkadaşlarımın yardımlaşması ve bütünlüğüdür. Sonuçta ne kadar çok pas gelirse bir santrforun gol atması o kadar kolay oluyor. Ama şu dönemde gerçekten çok mutluyum. En iyi ve mutlu sezonlarımdan birini yaşıyorum. Bana duyulan güven de ayriyeten beni öne doğru itiyor. İnsan desteklendiği zaman çok fazla çalışmak ve kendini göstermek istiyor.

BİRLİKTE OYNAMAKTAN EN ÇOK KEYİF ALDIĞIN OYUNCULAR KİMLER?

Sadece benim için değil, herkes için geçerli olan bir durum var. Birbirini tanıyan oyuncular her zaman birbirini daha iyi tamamlar. Sizi tanıyan oyuncularla oynamak çok daha kolaydır. Ne zaman nereye koşu yapacağınızı, ne zaman nerede olacağınızı bilirsiniz. Öyle özel bir isim yok. Takımdaki tüm arkadaşlarla oynamaktan keyif alıyorum.

DAHA ÖNCESİNDE SİMAO, QUARESMA GİBİ PORTEKİZ MİLLÎ TAKIMI'NDAN ARKADAŞLARINLA BİRLİKTE OYNADIĞIN DÖNEMDE BUGÜNKÜ KADAR BAŞARILI DEĞİLDİN. AMA ŞİMDİ GÖKHAN TÖRE, OLCAY, OĞUZHAN GİBİ OYUNCULARLA BİRLİKTE DAHA VERİMLİSİN. BUNUN HAKKINDA NE DERSİN?

Her oyuncu, özellikle hücum oyuncuları büyük oyuncularla oynamak ister. Ama sizin dediğiniz gibi biz burada ünlü oyuncularla oynadığımız zaman işler bu kadar iyi gitmedi. Şu anda da çok yetenekli ve genç oyuncularla beraber oynuyoruz. Takım olarak birbirimizi tamamlıyoruz. Belki de en büyük avantajımız bu. Örneğin Gökhan Töre çok yetenekli ve büyük bir potansiyeli var. İlerleyen yıllarda belki de Türk futbolu için önemli bir yıldız olacak.

SPOR TOTO SÜPER LİG'DE KENDİ MEVKİİNDE OYNAYAN HÜCUM OYUNCULARINDAN KİMLERİ, HANGİ ÖZELLİKLERİNDEN DOLAYI BEĞENİYORSUN?

Biraz önce dediğim gibi Süper Lig'de çok iyi oyuncular ve bunların arasında çok da başarılı ve tecrübeli hücum oyuncuları var. Bu oyuncular kendi takımlarına da büyük katkılar yapıyor. Ama ben burada isim söylemeden, biraz bencil olmak istiyorum. Benim için en iyisi bizim takımımızda olan hücum oyuncuları. Çünkü o iyi diyeceğimiz oyuncuları buraya getirip ikili üçlü kombinasyonlar yapamayacaksak, en iyisi bizim elimizde olan oyunculardır.

TÜRKİYE'DE SENİ ZORLAYAN BİR DEFANS OYUNCUSU VAR MI?
Böyle bir oyuncu yok.


WERDER BREMEN'DE OYNADIĞI DÖNEMDEKİ HOCAN THOMAS SCHAAF'IN SANA ÖNEMLİ KATKILAR YAPTIĞINI SÖYLEMİŞTİN. PEKİ ONUN DIŞINDA ÇALIŞTIĞIN TEKNİK DİREKTÖRLER ARASINDA SENİ ETKİLEYEN VE FUTBOLUNA KATKI YAPTIĞINI DÜŞÜNDÜĞÜ İSİMLER VAR MI?

Aslında her çalıştığınız teknik direktör size bir şeyler öğretiyor. Ancak gençlik dönemlerinde çalıştığınız teknik direktörler biraz daha kalıcı izler bırakabiliyor. Mourinho olsun, Schaaf olsun benim gençlik dönemime denk geldiği için daha derin izler bıraktılar. Ama dediğim gibi her çalıştığımız teknik direktörden bir şeyler öğreniyoruz.

PEKİ BİLİC'İN SENCE TAKIMA NE GİBİ KATKILARI OLDU? BİLİC'İN BEŞİKTAŞ'TA ÇALIŞTIĞIN DİĞER TEKNİK ADAMLARDAN NE FARKI VAR?

Bilic, her hoca gibi kendi fikirleri, çalışma düzeni ve sistemi olan bir teknik direktör. Aslında bir çok teknik direktörle çalıştığımız için bir zaman sonra bu tarz değişikliklerine alışıyoruz. Her yeni gelen teknik direktör kendi sistemini, kendi çalışma düzenini, kendi metotlarını uygulamak ister. Bilic de bu bakımdan pek farklı değil. Yakın zamana kadar futbol oynamış, yakın zamanda bırakmış sayılır. Bu yüzden futbolcunun dilinden iyi anlıyor. Biz de takım olarak onun metotlarına uyum sağlamaya çalışıyoruz. Şu ana kadar da her şey yolunda gidiyor. Umarım bundan sonra da böyle devam eder.

PORTEKİZ, ALMANYA VE TÜRKİYE LİGLERİNİ YAKINDAN TANIYORSUN. SENCE BU ÜÇ LİGİN BİRBİRİNDEN FARKLARI NELERDİR?

Futbol aslında kültür gibi, dil gibi ülkeler arasında farklılık gösteriyor. İnsanlar farklı kültürler ürettiği, farklı diller konuştuğu gibi futbol da ülkeler arasında değişiklik gösteriyor. Bu bazı ülkelerde fizik gücün, bazı ülkelerde teknik oyunun ön planda olması gibi bazı ülkelerde de tempolu ve temposuz futbol olarak kendini gösteriyor. Alman ligini çok beğeniyorum, bence çok iyi bir lig. İngiltere liginden sonra dünyanın en iyi ikinci ligi olduğunu söyleyebilirim. Türkiye ligi de sürekli gelişmekte olan bir lig. Zaten belli bir düzeye geldi ve gelişmeye de devam ediyor.

SAHAYA YANSIYAN OYUNUN DIŞINDA BU ÜÇ ÜLKEDEKİ FUTBOLCU-MEDYA, FUTBOLCU-TARAFTAR VE FUTBOLCU-YÖNETİCİ İLİŞKİLERİ ARASINDA NE GİBİ FARKLILIKLAR GÖRÜYORSUN?

Medya-futbolcu ilişkisinin her ülkede aynı olduğunu söyleyebiliriz. Kötü ya da iyi bir şey söylenmesi gerektiğinde ilk söyleyen onlar oluyor. Yönetimle futbolcu arasındaki ilişkilere gelince, Türkiye ve Portekiz'e nazaran Almanya'da daha şeffaf yönetici profilleri var. Daha çok özen gösteriyorlar. Taraftar olarak baktığımızda ise tabii ki Almanlar da futboldan haz ediyorlar, Portekizliler de çok seviyor ama en ateşli taraftarlar Türkiye'de.

DÜNYA KUPASI'NDA ALMANYA, ABD VE GANA İLE AYNI GRUPTA YER ALIYORSUNUZ. GRUPTAKİ VE ŞAMPİYONADAKİ ŞANSINIZI NASIL DEĞERLENDİRİYORSUN.

Çok zor bir gruba düştük. İlk maçımızı Almanya gibi şampiyon olma ihtimali yüksek bir takımla oynayacağız. Ülke olarak şu an tek düşüncemiz gruptan çıkabilmek. Gruptan çıkmamız bizim için bir başarı olacaktır. Ondan sonrasında her şey şampiyonluğa kadar doğal olarak gelişebilir. Kendi açımdan baktığımda ise şu an için orada olabilmek adına her zaman olduğu gibi elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorum. Dünya Kupası kadrosunda yer alır mıyım, yer alırsam ilk 11 oynar mıyım, yedek mi otururum, bunların hepsi teknik direktörün bileceği işler. Açıkçası çok fazla düşünüp kafa yormuyorum. Teknik direktörümüz en iyisini düşünecek ve uygulayacaktır.

Haberin Devamı