At etinde bir skandal daha!
O ilacın kalıntılarına da rastlandı
Avrupa çapında yapılan denetimlerde sığır eti adı altında satılan ürünlerin yüzde 5'inin at eti olduğu belirlendi. Fransa, yasadışı at eti kullanımında yüzde 13'le başı çekiyor
Avrupa’daki işlenmiş gıda ürünlerinde sığır eti olarak etiketlenen pek çok üründe at eti tespit edilmesiyle başlayan skandalın boyutlarını belirlemek için yürütülen geniş çaplı denetimlerde, numunelerin yüzde 4,66’sında at DNA’sına rastlandı.
Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen denetimlerin sonuçları Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı tarafından açıklandı. Buna göre, AB ülkelerinde incelenen 4 bin 144 numunenin 193’ünde yani yüzde 4,66’sında at DNA’sı tespit edildi.
Sadece at etlerine yönelik bir diğer denetimde ise, 193 numunenin 16’sında, ölümcül yan etkileri nedeniyle insanlarda kullanımı yasaklanan "phenylbutazone" (buta) adlı ilacın kalıntısına rastlandı.
Denetimlerde, yasadışı olarak at eti kullanılmasına en fazla, yüzde 13’le Fransa’da, yüzde 12,5’le Yunanistan’da ve yüzde 8’le Bulgaristan’da rastlanırken, İngiltere’de incelenen 150 numunenin hiçbirinde at DNA’sı bulunamadı. Ancak İngiltere, buta ilaç kalıntısının en yüksek çıktığı ülke oldu. İngiltere’de kesilen 836 atın 14’ünde, insanlara zararlı ilaç kalıntısı tespit edildi.
Denetim sonuçlarını değerlendiren tüketici ve sağlıktan sorumlu AB Komiseri Tonio Borg, bu skandaldan ders alarak Avrupalı tüketicilerin ve ithalatçı ülkelerin güvenini tekrar kazanmak amacıyla gıda zincirinde denetimleri güçlendirecek öneriler sunacaklarını ifade etti.