3 bin yıllık kayıp dil Türkiye'de keşfedildi
Ülkemiz toprakları için kullanılan "medeniyetler beşiği" sözünün doğruluğunu bir kez daha kanıtlayan, güzel bir haberle karşınızdayız.
Geçtiğimiz aylarda Hitit İmparatorluğu'nun başkenti Hattuşa'da (Çorum'un Boğazkale ilçesine bağlı Boğazköy'de bulunuyor) yapılan kazılarda keşfedilen bir kil tabletin üzerine çivi yazısıyla yazılmış metin bilim insanlarını şaşırttı.
Zira metin bugüne kadar kimsenin bilmediği ve 3 bin yıldan fazla zaman önce kullanıldığı tahmin edilen bir dille yazılmıştı.
Uzmanlar, bu gizemli dilin Orta Doğu'da bilinen hiçbir antik yazılı dile benzemediğini ancak Anadolu'da kullanılmış olan diğer Hint-Avrupa dilleriyle ortak kökenden geliyor gibi göründüğünü dile getirdi.
Söz konusu yazı, bilinen en eski Hint-Avrupa dili olan Hititçe yazılmış bir ayin metninin son kısmında yer alıyor. "Buradan sonrasını Kalaşma ülkesinin dilinden okuyun" cümlesinin ardından anlamı bilinmeyen cümleler geliyor.
Bronz Çağ'da yaşamış organize bir toplum olan Kalaşmalıların Hitit İmparatorluğu'nun kuzeybatı ucunda bugün Bolu-Gerede ve Karabük'e tekabül eden bölgede yaşadığı tahmin ediliyor.
Hititler çok kozmopolit bir toplumdu
Boğazköy-Hattuşa Ören Yeri Arkeoloji Kazıları Başkanı Prof. Dr. Andreas Schachner, yaptığı açıklamada, tableti ilk kez eline aldığında önemini hissettiğini belirtti. Schachner, söz konusu tabletin, kazılarda bulunan diğer 25.000'den fazla tablete kıyasla çok daha iyi korunmuş olduğuna dikkat çekti.
Hattuşa Ören Yeri'nde arkeolojik kazılar 1907 yılından bu yana devam ediyor. Bir asrı aşkındır süren çalışmalarda, Hitit İmparatorluğu dönemine ait kraliyet anlaşmaları, siyasi yazışmalar, hukuki ve dini metinler tarihçiler, arkeologlar ve dil bilimciler tarafından gün yüzüne çıkarıldı ve tercüme edildi.