İlerleyen yaşlarda kadınların dikkat etmesi gereken 6 kuralKadınlar 40’lı yaşlarından sonra birçok fizyolojik değişim yaşıyor. Bu değişimlerle birlikte bazı sağlık problemlerini işaret eden belirtiler de ortaya çıkabiliyor. Menopoz sürecinde östrojen oranı değiştiği için miyomlarda ve poliplerde artış, adet düzensizliklerine neden olan kistler ve rahim ağzı kanseri belirtilerinde artış yaşanabiliyor. İlerleyen yaşlarda kadınların jinekolojik kontrollerini ihmal etmemesi önem taşıyor. Gerekli tetkikleri hastalıklar baş göstermeden yaptırmak hayat kurtarabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Timur Uğurlu ileri yaştaki kadınların jinekolojik açıdan dikkat etmesi gerekenleri anlattı.
Gebelikte tarama testleri ihmal edilmemeli! Uzmanlar uyarıyor!Uzmanlardan, gebelikte tarama testlerinin ruhsatlı merkezlerde yaptırmaları uyarısı geldi. Antalya Genetik Hastalıklar Merkezi Müdürü Prof. Dr. Duran Canatan, anne adaylarına sağlıklı bireyler için doktorların tavsiye ettiği tarama testlerini yaptırmaları önerisinde bulundu.
'SMA’lı Kuşaklar Kısırdöngüsü' tarama testleriyle kırılabilirSpnal Kas (Müsküler) Atrofi (SMA) hastalarının tanı testi yapılabilmesi için öncelikli olarak çocuk hastalıkları hekiminin bebekte SMA ön tanısını koyması gerektiğinin altını çizen Tıbbi Genetik Uzmanı Doç. Dr. Ayşegül Kuşkucu, “Eğer bebekte kas güçsüzlüğü, hareketsizlik, gevşeklik gibi bulgular varsa SMA’dan şüphelenilir. Ön tanı sonrası da SMA hastalığına neden olan SMN (Survival Motor Nöron) geninde mutasyon incelenmesi için tıbbi genetik uzmanlarına sevk edilir. Ancak çiftler henüz bebek sahibi olmadan önce yapılacak SMA testi ile taranır ve taşıyıcı oldukları saptanırsa tıbbi genetik uzmanlarınca birlikte planlayacakları yöntemler ve testlerle sağlıklı çocuk sahibi olmaları mümkün olabilmektedir” dedi.