Çalışana kötü haber! İmzalayan tazminat ödüyorÇalışan milyonlarca kişi için geçerli. İş sözleşmelerindeki önemli bir ayrıntı pek çok çalışanın dikkatinden kaçıyor. Sözleşmelerde bulunan bazı maddeler iş akdi sonra erse de devam ediyor ve çalışanın yüklü miktarda tazminat ödemesine neden olabiliyor. Birçok işveren özellikle üst düzey çalışanlarına rekabet yasağı sözleşmesi imzalattırıyor. Bu sözleşmeyle gelen rekabet yasağı, çalışanın iş sözleşmesi sona erdikten sonra işverene rakip bir işletme açmasını, rakip bir işletmede işe girmesini yasaklıyor. İşverene ait bilgileri kullanarak işverene zarar verme ihtimali olan işçiler için söz konusu olan rekabet yasağı, çalışanın iş sözleşmesi sona erdikten sonra işverene rakip bir işletme açmasını, rakip bir işletmede işe girmesini veya bunların dışında rakip işletme ile herhangi bir menfaat ilişkisine girmesini yasaklayan hükümleri ifade ediyor. Bu yasağa uymayan çalışanlar ise tazminat ödemesi ile karşı karşıya kalıyor.
Özel sektörde çalışanları yakından ilgilendiren flaş karar! Artık değişti, rekabet yasağı...Özel sektörde çalışan milyonları ilgilendiren karar! Yargıtay son noktayı koydu, artık değişti. İşverenler rekabet yasağı kapsamında imzalattırıyordu, ihlal edenler ceza ödüyor. Birçok çalışan bu hakkı bilmiyor ama yasak süresi iki yılı aşamıyor, tüm faaliyet alanını kapsamaması gerekiyor. Bugüne kadar cezai şart bedellerinin Türk Ticaret Kanunu'ndaki genel hüküm nedeniyle ticaret mahkemelerinde talep edilmesi kabul edilmekteydi. Yargıtay yakın tarihli verdiği kararında rekabet yasağına ilişkin hükümlerin iş sözleşmesi ile bağlantısını vurgulayarak İş Mahkemeleri Kanunu'ndaki özel hükümden hareketle iş mahkemesinde görülmesi gerektiğine karar verdi.
Bu sözleşmeyi imzalayan işsiz kalabilir!İşçinin işverene karşı sadakat borcunun bir türü de rekabet yasağıdır. Rekabet yasağı, aynı alanda iş yapan kimselerin birbirleri ile hukuka aykırı olarak yarışa girememesi anlamına gelirken, işten ayrılırken rekabet sözleşmesi imzalayan çalışanlar da belirli bir süre boyunca belli işlerde çalışma şansını yitirebiliyor. İşte rekabet yasağı ile ilgili detaylar!
Rekabet yasağı sebebiyle işsiz kalabilirsiniz!Rekabet yasağı sözleşmesi yapıldığı takdirde çalışan, aynı sektörde, aynı bölgede ya da aynı zaman diliminde işverenle rekabet edecek bir işte çalışamıyor. İşte rekabet yasağı ile ilgili detaylar...