Son dakika mikroplastik haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan mikroplastik ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını mikroplastik haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan mikroplastik gelişmeleri de dahil olmak üzere 31 mikroplastik haberi bulunmuştur. Tüm mikroplastik haberleri aşağıda listelenmiştir.
KADEM İnovasyonda Kadın Programı 8. Girişimcilik Kampı Ödül Töreni İstanbul'da yapıldıKadın ve Demokrasi Vakfı’nın girişimci kadınlara destek olmak ve rehberlik etmek amacıyla başlattığı “İnovasyonda Kadın Programı”nda bu yıl finale kalan iki ayrı kategorideki 6 kadın girişimci toplam 1 milyon TL ödüle layık görüldü. Girişimci kadınlar ödüllerini Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, İstanbul Valisi Davut Gül ile KADEM Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın elinden aldı.
Damar yolu ile verilen serumda mikroplastik çıktıAdana Çukurova Üniversitesi ile Danimarka Roskilde Üniversitesi'nde görevli akademisyenler, ortak çalışma ile tıbbi tedavilerde kullanılan serumları inceleyip, 1 litrelik serumlarda 65 adet mikroplastik olduğunu tespit etti. Prof. Dr. Sedat Gündoğdu, "Bu çalışmayla damar yolu ile verilen sıvıların doğrudan mikroplastik maruziyetine neden olduğunu ortaya koyduk" dedi.
Türkiye'nin Beyaz Kıta'daki bilim diplomasisiTürkiye, Beyaz Kıta'da bilim diplomasisi başlattı. 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında Horseshoe Adası'nda 18 proje yürüten Türk araştırmacılar, yer kürenin geçmişi ve geleceğine dair önemli ipuçları barındıran kıtada 8 farklı ülkeye ait bilim üssünü ziyaret etti. Şili, Rusya, Brezilya, Polonya, Arjantin, Uruguay, Bulgaristan ve Ekvator’un bilim istasyonlarında meslektaşlarıyla bir araya gelen Türk bilim heyeti, bir taraftan ortak bilimsel çalışma imkanlarını değerlendirirken Türkiye’nin kıtada kalıcı hale gelmesi amacını da güçlendirdi.
Kirlilik her yere ulaştı! Türk bilim insanları korkutan gerçeği açıkladıTürkiye’nin bilim üssü kurma projesi kapsamında Antarktika kıtasına giden bilim insanları, Robert Adası’ndaki 3 lagün ve buzul göle dalarak örnekler topladı. Tortu örneklerinin Türkiye’de yapılan incelemelerinde 'fiber' ve 'parça' tipte mikroplastik bulunduğu tespit edildi. Araştırma sonrası açıklama yapan bilim insanları korkutan insanlık için korkutan haberi verdi.
Karadeniz'i 10 farklı toksik tehdit ediyor! Hepsi canlılar için çok tehlikeliKaradeniz Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'nce Karadeniz'de 1100 kilometrelik alandan toplanan tortu örneklerindeki analizlerde, 10 farklı toksik metal izine rastlanıldı. Deniz tabanında en fazla kirlilik yükü oluşturan ağır metallerin ise bakır, kurşun, arsenik ve çinko olduğu tespit edildi. En fazla kurşun ve bakır oranı Trabzon'un Sürmene ilçesinde, en fazla arsenik oranı da Ordu kıyılarında belirlendi.
Mikroplastik nedir, canlı yaşamına etkisi nelerdir? Anne sütünde mikroplastik görülmesi ne demek?İtalya'da yeni doğum yapmış annelerden alınan süt örneklerinde mikroplastiklere rastlandı. Araştırmaya katılan annelerin, plastik paketlerde satılan yiyecek, içecek ve hijyen ürünlerini kullandığı tespit edildi. Söz konusu araştırma sonuçlarının ardından Mikroplastik nedir, canlı yaşamına etkisi nelerdir? Anne sütünde mikroplastik görülmesi ne demek? sorularına yanıt aranmaya başlandı.
Bayram yoğunluğu yaşanan sahilde 'izmarit' kirliliğiKurban Bayramı'nı Antalya'da geçirenlerin uğrak yeri Konyaaltı Sahili'nde tatilcilerin plajda söndürüp, çakıl taşları arasına gizlediği izmaritler, kirliliğe neden oldu.
Ücretli uygulamayla 'poşet kirliliği' yüzde 81 azaldıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın, çevre kirliliğinin önlenmesi, plastik poşet ve ambalajların kullanımının azaltılması amacıyla 1 Ocak 2019'da yürürlüğe koyduğu, plastik alışveriş poşetlerinin tüketiciye ücretli verilmesi kararının ardından kirlilik yüzde 81 azaldı.
Akdeniz'de mikroplastik tehlikesi! 'Çevre için büyük bir tehdit'Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, yaz sezonu öncesinde Doğu Akdeniz sahillerinde yoğun mikroplastik kirliliğin yaşandığını söyledi. Açık suları, deniz tabanı ve kıyılarını kirleten atıkların yüzde 95'inin plastik olduğunu belirten Prof. Dr. Ayas, kirliliğin deniz canlıları ve çevre için büyük bir tehdit oluşturduğunu kaydetti.
Ücretli poşetle, Karadeniz sahillerinde kirlilik azaldıKaradeniz sahillerinde plastik kirliliği araştırmalarında, 3 yıl önce yürürlüğe konulan ücretli poşet uygulaması ile azalan kullanımla birlikte kirliliğinin gerilediği tespit edildi. Uygulama öncesi sahillerdeki çöpün yüzde 10’unu oluşturan poşetlerin yüzde 1'in altına düştüğü belirlendi. Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Su Ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Mikroplastik Araştırma Grubu Lideri Doç. Dr. Ülgen Aytan, “Bu sonuç günlük hayatta ufak değişimlerin doğada nasıl büyük fark yaratılabileceğinin güzel bir örneğidir” dedi.
Tehlike saçıyor! Bebeğinizi koruyun!Bebek ve çocukların mikroplastik ve nanoplastiklere daha fazla maruz kaldığını belirten Uzm. Dr. Akif Çelik, “Bebeklerin dışkılarında plastik bulunması şaşırtıcı değildir. Çünkü biberon, giysiler, oyuncaklar, tabaklar, çocuk bezleri gibi malzemelerin hepsinde, yani bebeklerin etrafındaki her şey plastikle yapılır. Öte yandan bilimsel araştırmalarda içme sularında, midye, karides, balık, tuz, şeker, bal gibi yiyeceklerde mikroplastik tespit edildi” dedi.
Karadeniz'de kirlilik; 500 metrekarede 2 bin 500 atık çıktıTürkiye Gürcistan, Romanya ve Bulgaristan; Karadeniz'i tehdit eden deniz çöpleri ve mikroplastik (5 milimetreden daha küçük plastik parçacıkları) kirliliğine karşı ortak mücadele başlattı. Yürütülen projede pilot bölge seçilen Trabzon’un Sürmene ve Of ilçelerinde, deniz kıyısında 500 metrekarelik alandaki kirlilik araştırmasında maske, yüz perdesi gibi tıbbi atıklar dahil 2 bin 500 atık tespit edildi. Karadeniz'de kirlilik oluştuğunu söyleyen proje koordinatörü Doç. Dr. Coşkun Erüz, “Türkiye’deki 83 milyon insan için 32 milyar maske üretiliyor. Bunun yüzde 5’i bile doğaya karışsa korkunç seviye” dedi.
Denizlerden 2 milyon 850 bin ton atık çıktıTürkiye’de deniz ve kıyı temizliği yürüten Deniz Temiz Derneği/TURMEPA gönüllüleri, 24 yılda Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz'de 2 milyon 850 bin ton atık topladı. Gönüllüler, son yıllarda mikroplastik kirliliği çoğalan Karadeniz'e yönelerek temizlik çalışmalarını artırdı. TURMEPA Samsun Şube Başkanı Tuncer Üçüncüoğlu, "Atıklar, bütün deniz canlıları için büyük bir tehlike oluşturuyor" dedi.
“7 saatten az uyku sağlığı bozar”Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, kalitesiz uykunun kalp krizi ve felç gibi durumları tetikleyebildiğine dikkati çekerek, “Günde 6 saat ve daha az uyuyorsanız sağlığınızı bozmaya yetecek kritik düzeyi aşarsınız. Süre işi basit 7 saat sağlıklı en az uykudur” dedi.
Alerjik hastalıkların oranı son 20 yılda 3 kat arttıYapılan çalışmalar sonucunda 2050 yılında her iki kişiden birinin alerjik yapıya sahip olacağını ifade eden Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Hülya Ercan Sarıçoban, 20 yıl öncesinde yüzde 3 ila 5 oranında görülen alerji hastalıklarının günümüzde 2-3 kat artış göstererek yüzde 10-15 gibi bir orana çıktığına işaret etti.
Karadeniz'de büyük tehlike! Her geçen gün artıyor, balıklarda tespit edildiTürkiye'de denizlerde 5 milimetreden daha küçük plastik parçacıklar olan mikroplastik kirliliği araştırıldı. Karadeniz'de kilometrekarede 1 milyonun üzerinde tespit edilen mikroplastikler aralarında hamsi, palamut, mezgit, barbun ve istavrit gibi 12 balık türünde görüldü. Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Su Ürünleri Fakültesi Mikroplastik Araştırma Grubu ekip lideri Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ülgen Aytan, "Mikroplastikler denizler için çok büyük bir tehlike" dedi.
Balık türlerinde mikroplastik tüketimi tespit edildiDoç. Dr. Ülgen Aytan, "Yaptığımız çalışmalarda Marmara Denizi'nde 12, Karadeniz'de 7 balık türünde mikroplastik tüketimini araştırdık ve dünyanın diğer bölgelerinde olduğu gibi bunu tespit ettik." dedi.
Paketli gıdalarda 'mikroplastik' tehlikesiÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, pandemi sürecinde dışarıdan yemek siparişlerinde, hijyenik olduğu düşüncesiyle gıdaların konulduğu tek kullanımlık plastik ambalajlarla binlerce mikroplastiğin vücuda alındığını belirtti.
'2050 yılında denizlerde balıklardan çok mikroplastik olacak'Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Başaran, denizlerde ve okyanuslarda giderek artan mikroplastik tehlikesine dikkat çekerek, "Dünyada yılda 8.8 milyon ton plastik atık denizlere ulaşıyor. Bu atıklar deniz canlıların midesinde yer kaplıyor ve hayvanlar doyduklarını sandıkları için yetersiz beslenme nedeniyle can veriyor. Modellemelere göre, 2050 yılında denizde balıklardan çok mikroplastiklerin oluşacağı iddia ediliyor" dedi.
6 saatten az uyuyanlarda büyük risk!Doç. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu ani ölümler, kalp krizleri ve felç gibi hayatı tehdit eden durumların uyku ile ilişkisine vurgu yaparak “Sağlıklı uyku en az 7 saat olmalıdır. Araştırmalar, 6 saatten az uyuyanlarda her bir saatlik düşüş için kalp ritim bozukluğu riskinin 1.7 kat artırdığını gösteriyor” dedi.
Mikroplastik ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki mikroplastik haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.