Ramazan’da mide sorunlarını önlemenin 11 yolu!Ramazan’da öğün sayısının azalması ve öğünler arasındaki sürenin uzaması nedeni ile beslenme düzeni tamamen değişiyor. Açlık durumunun uzun süre devam etmesinin halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı gibi sorunlara neden olabildiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Başak İnsel Aydın, “Ramazan ayında özellikle sıvı alımına dikkat edilmediğinde baş dönmesi, unutkanlık, dalgınlık, dikkatsizlik, uykuya meyil, sinirlilik, hazımsızlık, şişlik ve reflü gibi birçok sağlık sorunları meydana gelebiliyor. Yeterli beslenme sağlanmadığında ise bu sorunlar tekrarlayabiliyor. Bunların yanı sıra çok sık görülen reflü ve mide yanmalarını en aza indirmek için beslenmeye dikkat edilmeli” dedi.
Ramazan’da mide sorunları ve kabızlığı önleyecek 12 öneriBayram ve sonrasında ramazan alışkanlıklarını devam ettirmenin dengeli beslenme alışkanlığı kazanmada ve devam ettirmede büyük rol oynuyor. Uzmanlar ramazanda yemek yeme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi ve porsiyon kontrolünün sağlamak için fırsat olarak görülmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Gastroenteroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Hilmi Dikici, ramazan ayında beslenmeyi anlattı ve mide bağırsak sağlığının korunması için önerilerde bulundu.
Mide sorunları olanlar dikkat! Oruç tutarken bu detayı atlamayın!Mide bağırsak hastalığı olup oruç tutmak isteyenler mutlaka doktora danışması konusunda uyaran Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Birol Özer, "Özellikle yaşlı, şeker hastalığı, mide kanaması öyküsü olan ileri evre karaciğer sirozlu hastaların oruç tutmaları risklidir. Ancak kronik hepatit evresinde olan karaciğer hastalarının oruç tutması, ilaçlarını düzenli kullanmak kaydıyla hastalık seyrini etkilemez" dedi. Mide bağırsak hastalığı olanların oruçta dikkat etmesi gerekenleri Prof. Dr. Birol Özer anlattı.
Hamilelikte bulantı, gaz ve kabızlık için en etkili 5 çözüm!Genellikle anne adaylarında ikinci trimesterden itibaren yaygın olarak görülen mide sorunları hamilelik için hayli zorlu bir süreç olarak tanımlanır. Bu sorunların en önemli nedeni hormon seviyelerindeki değişiklik. Hormon seviyeleri bağırsak hareketlerini yavaşlatmanın ötesinde sindirimi etkileyebilir ve gaz birikmesine neden olabilir. Rahminizi ve içindeki bebeği beslediği için “gebelik hormonu” olarak da adlandırılan progesteron hamilelikte şikayetlerin sıklıkla görülmesine neden oluyor. Peki, Hamilelikte kabızlık için ne yapmalı? Hamilelikte mide bulantısı ve gaz problemine ne iyi gelir? Hamilelikte yanması ve kabızlık nasıl geçer? Beslenme Danışmanı Dyt. Ceren Çetin Asdemir, sindirim sistemi problemi yaşayan hamileler için en etkili 5 çözüm yolunu anlattı.