Son dakika küresel iklim değişikliği haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan küresel iklim değişikliği ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını küresel iklim değişikliği haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan küresel iklim değişikliği gelişmeleri de dahil olmak üzere 944 küresel iklim değişikliği haberi bulunmuştur. Tüm küresel iklim değişikliği haberleri aşağıda listelenmiştir.
Klima satışı resmen patlayacak! 2 milyonu bulacakİklimlerndirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) Başkanı Mehmet Şanal, split klimalarda iç pazar satış adedinin bu yıl 2 milyonu bulacağının tahmin edildiğini söyledi.
Prof. Dr. Mesut Başıbüyük açıkladı! "30 yılda afet sayısı 40'tan bin 475'e çıktı"Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Başıbüyük, iklim değişikliği nedeniyle maruz kalınan meteorolojik afetlerin sayısının artacağını söyleyerek, "30 sene önce yılda 35-40 civarında meteorolojik afet kaydedilirken, 2023 yılında bu rakam bin 475’e ulaşmış" dedi.
Hızlı tüketim ürünleri pazarı 2023’te yüzde 81 büyüdüYapılan bir araştırma Türkiye'de sigara ve alkol hariç Hızlı Tüketim Ürünleri (FMCG) pazarının 2023 yılında yüzde 81 oranında ciro büyümesi kaydettiğini ortaya koydu.
Planlı üretimle üretici de ülke de kazanacakTarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2024 yılından itibaren uygulanmaya başlanılan Tarımsal Üretim Planlaması projesi ile hem üreticinin hem de ülkenin kazanacağı vurgulanarak ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan yaşanan gelişmeler ile küresel iklim değişikliği ve su kısıtının planlı üretimi zorunlu hale getirdiği vurgulandı.
Tutanak Nedir, Nasıl Yazılır? Tutanak Örnekleri...Tutanaklar, bir etkinlik sırasında yapılan konuşmaların, kararların ve görüşlerin kaydedildiği bir belge olarak düşünülebilir. Ayrıca, tutanaklar, bir kuruluşun yaptığı çalışmaların ve etkinliklerin bir kaydı olarak da kullanılabilir.
Bakan Yumaklı duyurdu! 2024'te hayvancılığa 19,1 milyar lira destek sağlayacağızTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Son 21 yılda hayvancılık sektörüne 312 milyar lira destek sağladık. 2024 yılında da 19,1 milyar lira sağlayacağız. Uygun oranlı krediler sayesinde yetiştiricilerimiz 114 milyar lira hayvancılık kredisi kullandı. TARSİM ile hayvancılıkta 16 milyar lira hasar tazminatı ödedik" dedi.
'Balık sezonunda sıcaklığa bağlı olarak bir kayma görüyoruz'Çanakkale'de, balık tezgahlarında deniz suyu sıcaklığının yüksek olması nedeniyle beklenen bolluk yaşanmadı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz, "Balıklar üremek için su sıcaklığıyla birlikte hareket ediyor. Yaptığımız bir proje ile hamsinin yumurtasının ekim ayının sonunda bitmesi gerekirken, aralık ayı içinde hamsi yumurtalarına rastladık. Bu da yaklaşık 1,5 ay kadar bir kayma olduğunu, gösteriyor. Göçleri ne düzeyde etkilediği konusunda yapılmış net çalışma olmamasına karşın gözlemlere dayalı baktığımızda balık sezonunda bu sıcaklığa bağlı olarak bir kayma görüyoruz" dedi.
Bakan Özhaseki: 100 milyon metrekare yeşil alan için proje başlattıkÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 100 milyon metrekare yeşil alan ve millet bahçesi yapılması için zamanında bakanlığımızda proje başlattık. Şu anda 213'ü tamamlandı, 280'den fazlası da devam ediyor” dedi.
Sivas'ta TÜBİTAK destekli proje çalışmasında yeni bir tür keşfedildi: Medon turcicusManisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Alaşehir Meslek Yüksek Okulu'nda görev yapan Prof. Dr. Sinan Anlaş ve Doç. Dr. Semih Örgel TÜBİTAK destekli bir proje çalışmasında Sivas'ta yeni bir böcek türü buldu. 2019 yılında Sivas, Yıldız Dağları'na yapılan bir arazi çalışması sırasında bulunan yeni türe 'Medon turcicus' ismi verildi.
Büyükşehirlerin suyu kritik seviyelere geldi! 'Kanun çıkmalı'Dünyanın olduğu kadar Türkiye’nin de en önemli sorunu su sıkıntısı ve kuraklık. İstanbul ve diğer kentleri besleyen barajlardaki su seviyeleri endişe verici boyutta. İstanbul’un 68, Ankara’nın 225, İzmir’in ise 400 günlük suyu kaldı. Uzmanlar önlem çağrısı yaptı.
Dünyayı bekleyen büyük felaket! Küresel iklim değişikliği nedeniyle AMOC her an çökebilir...Dünya günlerdir rekor sıcaklıklarla kavruluyor. Dünya iklim dengesini sağlayan “Gulf Stream” olarak bilinen Atlantik Meridyonel Devir Dolaşımı’nın (AMOC) küresel iklim değişikliği nedeniyle çökebileceği açıklandı. Peki bu olasılık gerçekleşirse dünyayı nasıl bir değişim bekliyor? İşte detaylar...
Van Gölü Havzası'nda yağış miktarı düştü! Barajlar kısıntılı sulama sürecine girecekVan Gölü Havzası'nda son yıllarda azalan yağışlar nedeniyle kentte bulunan 4 baraj gölünden 2'si alarm vermeye başladı. DSİ 17’nci Bölge Müdürü Ayhan Şahna, su seviyesi istenilen düzeyde olmayan baraj göllerinin bulunduğu bölgelerde kısıntılı su verileceğini ve çiftçileri de şeker pancarı gibi fazla su isteyen ürünleri yetiştirmemesi konusunda uyardıklarını söyledi.
Dünyaca ünlü oyuncu belgesel için Türkiye’deKüresel iklim değişikliği hakkında çekimleri süren tek bölümden oluşan uzun metraj belgeselde Türkiye’de sorunun çözümü ile ilgili atılan adımlar ve gerçekleştirilen projeler ve dünyadaki uygulamalar ile farkındalık kazandırmak hedefleniyor. Belgeselin sunuculuğunu üstlenmesi için dünyaca ünlü oyuncu Adrian Grenier TRT World tarafından Türkiye’ye getirildi.
Kilosu 80 liraya kadar çıktı! Hiçbir masrafı yok, büyük getiri sağlıyorKuraklığa dayanıklı, geliriyle yüz güldürüyor. Bu sezon kilosu 80 liraya kadar alıcı buluyor. Mersin'in yüksek kesimlerinde kuraklığa dayanıklı gelir getirici ürün olarak yetiştirilmeye başlandı. Üreticilere verim ve kalitenin daha da arttırılmasına yönelik teknik destek de sağlanacak.
Türkiye risk altında! 'Dünyanın en tehlikeli hayvanı' diyerek uyarıyı yaptıİstanbul Teknik Üniversitesi İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "Türkiye ısındıkça biraz daha tropiklere benzer hastalıklarda, zoonatik hastalıklar yani hayvanlardan insanlara geçen hastalıklarda artış oluyor. Bunun başında dünyanın en tehlikeli hayvanı sivrisineklerde bir artış var. Yılda 1 milyon insan öldüren sivrisinekler sıtma ve benzeri hastalıklara neden oluyor." ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Alaeddinoğlu: Van Gölü havzası küresel iklim değişikliğinden daha çok etkilenecekSon yıllarda artan buharlaşma ve azalan yağışlarla Van Gölü havzasındaki bazı göletler kurudu, bazılarının debileri düştü. Dünyanın en büyük sodalı gölü, Türkiye'nin de en büyük gölü olma özelliği taşıyan 3 bin 712 kilometrekarelik Van Gölü'nün su seviyesinde ise düşüş yaşandı. Küresel iklim değişikliğinin bütün dünyayı etkileyeceğini belirten Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, "Van Gölü havzası daha çok etkilenecek. Çünkü kapalı bir havza. Kullanma su ihtiyacını siz dışarıdan temin edemezsiniz" dedi.
Ülke ekonomisine yıllık 230 milyon TL katkı sağlayacak! Projede sona gelindiTarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen, Çorum ve Çankırı’daki tarım arazilerini suyla buluşturacak olan Kızılırmak Tımarlı Sulama Projesi 2. kısım proje inşaatında çalışmalar hızla devam ediyor. Yüzde 93'ü tamamlanan proje 50 yıllık rüyanın gerçeğe dönüşmesini sağlarken, 15 bin kişiye de istihdam sağlayacak.
Tuz Gölü'ne borularla taşınan su, flamingolara can olduTuz Gölünde kuraklık nedeniyle yon yıllarda yaşanan flamingo ölümlerinin önüne geçilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirilen proje, sonuç verdi. Projeyle 4 kilometrelik boru hattıyla su taşınan Tuz Gölü'nde geçen yıl yaklaşık 3 bin olan yavru flamingo sayısı, bu yıl 9 bin 371 olarak tespit edildi.
'Yurt dışında arazi kiralanma' iddiasına ilişkin Tarım Bakanlığı'ndan flaş açıklamaTarım ve Orman Bakanlığı, son günlerde gündemde olan yurt dışında tarım için arazi kiralandığı iddiaları hakkında açıklama yaptı. Yapılanan açıklamada, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına yurt dışında arazi kiralanması söz konusu değildir" ifadeleri kullanıldı.
Salda Gölü'yle ilgili flaş açıklama: Su seviyesinde 5 santim yükselme olduÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Hacı Abdullah Uçan, Salda Gölü ile ilgili açıklamada bulundu. Uçan "Bu bölgede kuyu açılmasına, su sondajlarına, yeni bir gölet veya baraj yapımına kesinlikle müsaade edilmemektedir. Bölgede buharlaşma oranının yüksek olmasına rağmen Salda Gölü'nün su seviyesinde ocak ayından bu zamana kadar 5 santim yükselme olmuştur" dedi.
Dünyanın nazar boncuğu Meke Gölü’nden kötü haber!Konya’nın Karapınar ilçesinde “dünyanın nazar boncuğu” olarak tanınan ve kuruyan Meke Gölü’ne bu yıl yoğun geçen kış mevsimindeki yağışlar da fayda etmedi. Uzmanlar, milyonlarca yıl biriken yer altı suyunun son 70-80 yılda çok hızlı bir şekilde çekildiğini, Meke’nin eski haline dönmesi gibi bir şansın olmadığını belirtiyor.
İklim değişikliği nedir, nedenleri nelerdir, nasıl önlenir? Google’da doodle olan küresel iklim değişikliği sonuçları, etkileri…İklim değişikliği 2022 dünyanın en çok kullanılan arama motoru Google tarafından doodle oldu. Google iklim değişikliğine dikkat çekti ve 22 Nisan Dünya Günü için bir doodle yayınladı. Araştırma yapmak, merak ettiği bir şeyi sorgulamak ya da sadece haber sitelerini girerek gündemi takip etmek isteyenler yeni doodle ile karşılaştı. Google tarafından hazırlanan doodle ile bilgi sahibi olmak isteyenler "İklim değişikliği nedir, nasıl önlenir, neden olur, etkileri ve sonuçları nelerdir?" gibi sorulara yanıt arama başladı.
Küresel İklim Değişikliği ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki küresel iklim değişikliği haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.