Son dakika HIV haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan HIV ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını HIV haber sayfamızda bulabilirsiniz.
Hücreden AIDS’e neden olan HIV virüsünü çıkarttılar!Hollandalı bilim insanları, AIDS’e neden olan HIV virüsünü gen düzenleme teknolojisiyle laboratuvar ortamında DNA’dan makasla kesip atar gibi çıkardılar. ESCMID yaptığı açıklamada, "CRISPR-Cas gen düzenleme teknolojisinin nasıl kullanılabileceğini göstererek tedavi umutlarını artırdı” dedi.
Uzman isimden HIV uyarısıHIV virüsü nedeniyle 2022 yılında dünya genelinde 630 bin kişi hayatını kaybettiğini söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, “Ülkemizde HIV pozitif birey sayısı giderek artıyor. Şimdiye kadar tespit edilen toplam vaka sayısı 39 bin 437. Sadece son 10 ayda bin 728 yeni vaka tespit edildi" dedi.
Kanser habercisi olabilir! Bu belirtiyi hafife almayınGenelde sinsi ilerleyen HPV’nin ilerleyen dönemde kansere neden olabileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Saadet Ünsal, “Uygun yaş aralığında, tavsiye edilen dozlarda aşı uygulaması yaptırmak HPV’nin ve neden olduğu hastalıkların önlenmesini sağlar. HPV aşılarının serviks kanserinin yüzde 70'ini, anal kanserin yüzde 80'ini, vajinal kanserin yüzde 60'ını, vulva kanserinin yüzde 40'ını önleyebileceği ve HPV pozitif orofaringeal kanserlerin önlenmesinde yüzde 90'dan fazla etkinlik gösterdiği tahmin edilmektedir” dedi.
Kanserden koruyor! Yüzde 90'a varan başarı sağlıyorGenelde sinsi ilerleyen HPV’nin ilerleyen dönemde kansere neden olabileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Saadet Ünsal, “Uygun yaş aralığında, tavsiye edilen dozlarda aşı uygulaması yaptırmak HPV’nin ve neden olduğu hastalıkların önlenmesini sağlar. HPV aşılarının serviks kanserinin yüzde 70'ini, anal kanserin yüzde 80'ini, vajinal kanserin yüzde 60'ını, vulva kanserinin yüzde 40'ını önleyebileceği ve HPV pozitif orofaringeal kanserlerin önlenmesinde yüzde 90'dan fazla etkinlik gösterdiği tahmin edilmektedir” dedi.
Cinsel yolla bulaşıyor! Erken teşhis büyük önem taşıyorKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sibel Atağ, rahim ağzı (serviks) kanserinin tüm kanserlerin yüzde 10’unu oluşturduğu ve 3. sıklıkta görülen kanser olduğunu belirterek, “Rahim ağzı kanseri, tarama testleri ile erken teşhis edilebilecek bir kanserdir” dedi.
Prof. Dr. Tuğut: Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların tedavisi çok zor, hatta yok gibiSivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Tuğut, "Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların tedavisi çok zor, hatta yok gibi. En önemli risk faktörleri erken yaşta cinsel ilişkiye başlamak, birden fazla cinsel partnerin olması, korunmasız her türlü temastır. Risk faktörlerini dikkate alarak bu hastalıklardan korunmak mümkün" dedi.
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların tedavisi çok zor ama korunmak çok kolaySivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Tuğut, "Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların tedavisi çok zor, hatta yok gibi. En önemli risk faktörleri erken yaşta cinsel ilişkiye başlamak, birden fazla cinsel partnerin olması, korunmasız her türlü temastır. Risk faktörlerini dikkate alarak bu hastalıklardan korunmak mümkün" dedi.
50 yaşından sonra ayak yanmasına dikkatAyak yanması olan kişilerde özellikle geceleri ayakta yanma, ağrı, uyuşma, karıncalanma gibi şikâyetlerin arttığını ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Şekip Şimşek, “Ayak yanması konusunda yakınması olan hasta sayısı dikkat çekecek kadar fazladır. Hastalar çoğunlukla 50 yaş üstünde, aylar ve yıllar içerisinde yavaş yavaş kötüleşen, vücudun sağ ve sol tarafının benzer olarak etkilendiği, karıncalanma, uyuşma, iğnelenme, yanma, ağrı gibi şikâyetleri olduğunu belirten, duyusal liflerin etkilendiği vakalardır” dedi.
Koronavirüs, maymun çiçeği ve HIV ile ilgili korkutan açıklama! Bu ilk kez olduKoronavirüs, maymun çiçeği ve HIV virüsleri ile ilgili son dakika uyarısı! İtalyan bilim insanları, 36 yaşındaki bir İtalyan erkek hastaya uygulanan Kovid-19, maymun çiçeği ve HIV testlerinin aynı gün pozitif çıktığını duyurdu. Bilim insanları vakanın ilk ve 3 virüsünde aynı anda bulunduğu bir ‘eş bulaşma’ vakası olabileceğini vurguladı.
Maymun çiçeği virüsü kapınca dünyanın gündemine oturmuştu! O sürece anlattıÖnce HIV ile mücadele etti, ardından pandemi döneminde Kovid geçirdi. Geçtiğimiz Haziran ayında ise maymun çiçeği virüsü nedeniyle 11 günü hastanede olmak üzere yaklaşık 3 hafta karantinada kaldı. İngiltere'de yaşayan Harun Tulunay (35), maymun çiçeği ile ilgili tecrübelerini paylaşınca, bir anda dünyanın gündemine oturdu. İngiltere'den Çin'e, Kanada'dan Hindistan'a kadar dünyanın her yerinde onun hikayesi yer aldı. Avrupa'da maymun çiçeği olduğunu açıklayan ilk hasta olduğu için Dünya Sağlık Örgütü onu, hastalığın farkındalık yüzü olarak tanıttı. Tulunay, Demirören Haber Ajansı'na yaşadıklarını anlattı. Harun Tulunay, "Ne HIV, ne maymun çiçeği, damgalanmak çok daha kötü etkiliyor" dedi.
Dünya’da 3’üncü kişi HIV virüsünü yendiABD’de bilim insanları dünya üzerinde 3’üncü kişinin de HIV virüsünü yendiğini açıkladı. Etnik kökenli kadın olduğu belirtilen HIV hastasının, içinde göbek kordonu kan hücresi olan özel bir kök hücre nakli kombinasyonu aldıktan sonra hastada 14 ay boyunca virüse rastlanmadığı belirtildi.
Amansız hastalığa aşı mucizesi! mRNA teknolojisi ile üretildi, insan testleri başladıKoronavirüsle mücadele Omicron ve diğer varyantlarla ilgili endişe devam ederken, tüm mutasyonlarda etkili olacak aşı çalışmaları da sürüyor. Dünya pandemi ile yatıp kalkarken ABD’li ilaç şirketi Moderna ve Uluslararası AIDS Aşısı Girişimi’nden sürpriz bir hamle geldi. Açıklamada, mRNA teknolojisini kullanan HIV aşısının insanlarda test edilmeye başlandığı resmen ilan edildi.
Koronavirüs ile ilgili güzel haber! Pandemi bitiyor, endemi başlıyor! Sonuna geldiLiverpool Üniversitesi'nden Profesör Julian Hiscox'un bu soruma cevabı, "Neredeyse geldik, en azından İngiltere için sonun başlangıcındayız" oluyor. Hiscox "2022'de hayat neredeyse pandemi öncesi gibi olacak" görüşünü dile getiriyor. Değişen şey, virüse olan bağışıklığımız. İki yıl önce Wuhan'da ortaya çıkan virüse karşı kırılgandık. Bağışıklık sistemimiz için tamamen yeni bir virüstü; ilaç ve aşımız da yoktu. Sonrasında olanları havai fişek fabrikasına bir molotof kokteyli atmaya benzetebiliriz. Covid tüm dünyaya patlayıcı bir hızla yayıldı ancak aynı ateş sonsuza kadar aynı şiddette yanamaz. İki seçenek vardı; ya Covid yangınını biz söndürecektik ya da uzun vadede kendisi sönecekti. Grip, HİV, tüberküloz, sıtma gibi diğer endemik hastalıklar arasına karışacaktı. Birçok uzmana göre hava yoluyla, kişi farkına varmadan bulaşan bir virüs için bundan farklı bir son olamaz.
HIV virüsü tanıda geç kalınırsa AIDS’e dönüşüyorKendine özel belirgin bir belirtisi olmayan HIV virüsü, tanı ve tedavisinde geç kalınması durumunda son evrede AIDS’e dönüşüyor. HIV virüsünün 8 – 15 yıl kadar hiç belirti göstermeyebildiğini belirten uzmanlar, belirtisiz dönemin virüsün vücutta çoğaldığı ve bulaştırıcılığın da maksimum olduğu dönem olması nedeniyle hastalığı tehlikeli hale getirdiğini vurguluyor. Uzmanlar, virüsün bilinenin aksine sadece cinsel yolla bulaşmadığını ve hastaların ilaçlara ücretsiz ulaşabildikleri için şüphe duyduklarında vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmalarını tavsiye ediyor.
Koronavirüsten farkı yok! Vakalar yüzde 400 arttı, birçok kişi farkında değilÇukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova, HIV/AIDS taşıyan kişilerin yarısının durumundan farkında olmadığını ve ülkedeki vakalarda yüzde 400 artış yaşandığını söyledi. Taşova, "HIV bizim için devam eden pandemidir ve Covid'den farkı yoktur. Uzun yıllara yayılmıştır ama bugün bütün dünyayı tehdit etmektedir" dedi.
HIV virüsü kansere yol açabilirDünya AIDS Günü nedeniyle uyarılarda bulunan Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Mustafa Çağlar, “AIDS, HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) olarak kısaltılan virüsün neden olduğu bir hastalıktır. HIV virüsü bazı kişilerde vücudun bağışıklık sistemini zayıflatarak ağır enfeksiyonlar ve kanserlere yol açabilir” dedi.
AIDS'ten korunmak için bu tavsiyelere kulak verin!Edinilmiş immün yetmezlik sendromu yani insanlarda hayati tehdit oluşturan AIDS'in temel nedenini HIV virüsü oluşturuyor. Yaklaşık 38 milyon insan HIV enfeksiyonu ile yaşıyor ancak bu durumun farkına varmayabiliyor. Virüsün bulaşma yolları konusunda bilinçli olmak ve hastalıktan korunmak için gerekli önlemleri almak büyük önem taşıyor. Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Muhammet Fatih Kılınç, AIDS ile ilgili merak edilenleri anlattı.
Dövme yaptıranlar dikkat! ÖldürüyorÜroloji Uzmanı Op. Dr. Eyüp Coşar, ileri evrede tanı konulan HIV taşıyıcılarında ortalama yaşam süresinin 12 ile 18 ay arasında olduğunu söyleyerek dövme yaptıranların da risk altında olduğunu belirtti.
Erken tanı ve tedaviyle HIV hastaları normal bir yaşam sürebiliyorÇukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Behice Kurtaran, erken tanı konulan ve tedavi olan HIV/AIDS hastalarının normal bir yaşam sürebildiğini bilirdi.
Her 30 saniyede 1 kişi hepatite bağlı hastalıklara yeniliyor!Covid-19’un etkileri tüm dünyada halen devam ederken, hepatit virüsleri salgın sürecinde hastalar ve taşıyıcılar hastaneye gitmekten çekindiği için yayılmaya devam ediyor. Bu süreçte en çok hepatit B ve C gibi kronikleşmiş hastalığı olan veya bunun farkında olmayanların tedavilerini aksatması olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Gastroenteroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Koray Tuncer; 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü nedeniyle hepatit virüsü ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
Covid-19'un 'hızlanmış Alzheimer' etkisine karşı tedavi geliştirecekDünyanın en prestijli araştırma merkezlerinden Kaliforniya'daki Scripps Enstitüsü'nde HIV'in nörolojik etkileri üzerine çalışmalar yapan beyin cerrahı Prof. Dr. Murat Digiçaylıoğlu, Covid-19'un kısa ve uzun vadeli nörolojik hasarları üzerine başlatılan araştırmayla ilgili DHA'ya önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Digiçaylıoğlu, HIV hastalarında uzun vadede "hızlanmış bir Alzheimer tipi" geliştiğini, aynı riskin Covid-19'da da bulunduğunu anlatarak, "Kovid aşılarında kullanılan mRNA teknolojisi ile elde edilecek terapilerle, bunu önlemeyi veya geriletmeyi hedefliyoruz" dedi.
Kanser ama grip gibi semptomla kendini belli ediyorLenfatik sistemde gelişen kanserlerin genel adı olarak bilinen Lenfomanın çoğu zaman grip gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirten Hematoloji uzmanı Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, erken teşhis ve gerekli tedavilerin uygulanması halinde önemli iyileşme sağlanabilen bir kanser türü olduğunun altını çizdi.
Pandemi ne zaman sona erecek? Tarih verdiABD merkezli teknoloji devi Microsoft'un kurucusu Bill Gates koronavirüs pandemisinin ne zaman sonra ereceği hakkında açıklamalarda bulundu. Gates pandemi için bir de bitiş öngörüsünü tarih vererek açıkladı.
Hıv ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki hıv haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.