Son dakika hipertansiyon haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan hipertansiyon ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını hipertansiyon haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan hipertansiyon gelişmeleri de dahil olmak üzere 1.323 hipertansiyon haberi bulunmuştur. Tüm hipertansiyon haberleri aşağıda listelenmiştir.
Kalp sağlığını sağlıklı beslenme ile korumak mümkün! Uzmanlar uyardı: Kolesterol dengesi hayati önem taşıyorSağlıklı beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleriyle kalp damar hastalıklarının önlendiğini ve kontrol altına alındığını söyleyen Diyetisyen Demet Güngördü, “Kalp sağlığınızı tabağınızla koruyun. Paketli ürünler, kızartmalar ve bazı pastane mamullerinde bulunan trans yağlar kalp sağlığı için ciddi risk teşkil ediyor. Bu nedenle posa tüketimi artırılmalı; sebze, meyve, kurubaklagil ve tam tahıllı ürünler günlük diyette yer almalıdır” dedi.
Yeğenine böbreğini vermek için 15 kilo zayıfladı! Kayseri'de 59 yaşındaki kadın yeğeni için hem zayıfladı hem de böbreğini verdiKayseri'de yaşayan, tansiyon hastası Songül Canpolat (59), doğuştan tek böbreği olan ve Avusturya’da 6 aydır nakil bekleyen yeğeni Kürşat Özkan (39) için 15 kilo vererek, böbreğini bağışladı. Her gün sabah-akşam 20 bin adım atarak zayıfladığını anlatan Canpolat, “Tansiyon hastası olduğum için doktorlar zayıflayınca böbreğimi yeğenime verebileceğimi söyledi. 80 kilodan 65 kiloya düştüm. Yeğenimin kurtulması beni çok mutlu etti” dedi. Teyzesinin böbreği ile hayata tutunan Kürşat Özkan ise “Teyzemin yaptığını her insan yapmaz. Ona minnettarım” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bolu'daki faciada hatası, kusuru, ihmali olan kim varsa hesap sorulacakCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bolu'daki otel yangını faciasıyla ilgili olarak, " Facianın üzerinden geçen 2 haftaya rağmen acımız da, öfkemiz de halen çok büyük. Sorumluların hepsinin yargıya hesap vermesi ve adaletin tesellisi için gereken neyse yapıyoruz ve yapacağız" dedi.
Tansiyon nasıl ölçülmeli? Yüzde 60 yanlış yapıyorYüksek tansiyon dünyada 1 milyardan fazla insanı etkiliyor. 49 yaş üstü grupta sağlığı riske atan faktörler arasında ilk sırada yer alan tansiyon, dünya genelinde her yıl yaklaşık 11 milyon kişinin ölümüne neden oluyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin verilerine göre ülkede her yıl yaklaşık 500 bin kişi yüksek tansiyon nedeniyle hayatını kaybediyor.
'Yenidoğan çetesi' mağduru anne konuştu: Bebeklerin çığlık seslerini unutamıyorumİstanbul Özel Reyap Hastanesi'nde 2020 yılında sezaryen ile doğum yapan ve bebeklerinde yaklaşık 1 ay yoğun bakımda kaldıktan sonra kronik hastalık oluştuğunu anlatan Neslihan Ünlü P. (37), "Yoğun bakımın kapıları açıldığında bebeklerin çığlıklarını duyuyorduk ve o çığlıkları hiç unutmuyorum" dedi.
'Yenidoğan çetesi' soruşturmasında dehşete düşüren sözler: O kapılar açıldığında bebeklerin çığlıklarını unutmuyorumTürkiye'yi sarsan 'Yenidoğan çetesi' soruşturmasında kan donduran detaylar çıkmaya devam ediyor. Esenyurt'ta faaliyetine son verilen hastane ile ilgili iddialarda bulunan Cemil Imrak, "Ben ne gerekiyorsa yapın, gerekirse bebeğimi alıp başka hastaneye götüreyim dedim. 'Sen götürürsen bebeği yolda ambulansta kaybedebiliriz, öyle bir şansımız da var çünkü bebeğin durumu kritik' dedi. Beşinci gün arayıp, 'Başınız sağ olsun bebeği kaybettik' dediler" ifadelerini kullandı. Özel Reyap Hastanesi'nde 2020 yılında sezaryen ile doğum yapan ve yaklaşık 1 ay boyunca bebeği yoğun bakımda kalıp çocuğunda kronik hastalık oluştuğunu anlatan Neslihan Ünlü P. ise yoğun bakımdaki bebeği için ‘anne sütü' götürünce ‘neden bu kadar çok süt getiriyorsun' cevabını aldığını belirten anne, “O kapılar açıldığında bebeklerin çığlıklarını duyuyorduk. O çığlıkları hiç unutmuyorum” diye konuştu.
Türkiye’nin yüzde 94’ü obez olacakDSÖ’ye göre obezite artış hızının en yüksek olduğu ülkelerin başında Türkiye geliyor. 2060 yılında obezite ora-nının dünyada yüzde 70, ülkemizde ise yüzde 94’e ulaşması bekleniyor.
Kanser tedavisi gören hastalara kalp sorunu uyarısıKardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Güngören onkoloji hastalarında kalp sağlığının önemini vurgulayarak, “Araştırmalar, kanser hastalarının yüzde 20’sinin kalple ilgili sorun yaşayabileceğini gösteriyor. Kalple ilgili yan etkiler, kemoterapi alındığı dönemde saatler içerisinde görülebileceği gibi, kemoterapi sonrası haftalar veya aylar içinde de ortaya çıkabilir. Fakat kemoterapi öncesi kardiyoloji uzmanı tarafından değerlendirme yapılarak riskli hastalar belirlenebilir” dedi.
Ramazanda su tüketimi uyarısı! Uzman isim kritik miktarı açıkladıBugünlerde vücudunun susuz kalmaması için ramazan ayı boyunca iftarla başlayıp sahur bitimine kadar geçen sürede tüketilecek su miktarı büyük önem taşırken, Doç. Dr. Ramazan Danış, “Bir kişinin günde en az 2,5 litre su alması gerekiyor” diyerek uyarıda bulundu.
Sinsi seyreden glokom görme kaybına yol açabilirGenellikle sinsi seyreden glokomun görme kaybına yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Mehmet Selim Kocabora, “Glokom için risk faktörleri arasında ileri yaş, yüksek göz içi basıncı, pozitif aile öyküsü, ince merkezi kornea kalınlığı, diyabet ve hipertansiyon gibi damar hastalıkları ve kortizonlu ilaçların uzun süreli kullanımı yer alır. Çocuklarda görülen glokomların ise 2 büyük nedeni vardır. Birincisi ilk yaş içinde ortaya çıkan doğumsal glokom diğeri travmaya bağlı glokomdur. Glokomun tedavisinde ve görme kaybının önlenmesinde erken teşhis çok önemlidir” dedi.
Hipertansiyon, diyabet ve kalp hastaları oruç tutabilir mi?İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Barış Doğukan Işıkoğlu, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte günlük ortalama 13-15 saat arasında değişecek uzun süreli açlık dönemlerine dikkat çekerek, kronik hastalıkları olanlara uyarılarda bulundu. Özellikle diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalığı gibi sağlık sorunları bulunanların, oruç tutmaya karar vermeden önce mutlaka doktorlarıyla görüşmeleri gerektiğini söyledi.
Uzmanından Ramazanda ilaç kullanımını ihmal etmeyin uyarısı geldiHasta ve aşırı yaşlıların Ramazan ayında ilaçlarını aksatmamaları gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Turgay Çelik, hasta ve yaşlı kişilerin Ramazanda ilaç kullanmamasının hastalıkların alevlenmesine veya yeni hastalıkların tetiklenmesine, tedavinin durmasına, hastalıkların tekrar başlamasına yol açabileceğini ifade etti.
Kadınlarda kalp hastalıkları riskini 3-7 kat artırıyor! Uzman isimden kritik uyarılarKalp hastalıkları açısından önemli bir risk faktörünü oluşturan diyabetin özellikle 60 yaşından sonra kadınları erkeklerden daha çok etkilediğini ifade eden Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayça Türer Cabbar, kadın hastalarda diyabetin kalp damar hastalıkları oranını üç ila yedi kat artırdığını söyleyerek “Buna karşın, diyabetli erkeklerin yalnızca iki ila üç kat artan kalp damar hastalıkları riski vardır. Diyabet ayrıca kalp yetmezliğinin gelişimi ile de ilişkilidir” dedi.
Adana'nın gece yemek kültürü Adanalıları obez yaptıGece yemek kültürünün yaygın olduğu Adana, Türkiye’nin en obez ili olurken, uzmanlar vatandaşları spor yapmaları konusunda uyardı. Vatandaşlar ise Adana’nın diyet yapmak için uygun bir şehir olmadığını söyledi.
Uzmanından uyarı: Obezite karaciğer yağlanmasına davetiye çıkarabilirObezitenin tüm dünyada belirgin şekilde artarak önemli bir sağlık sorunu haline geldiğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Gül Bora Makal, "Obez bireylerde sıklıkla karaciğerde yağlanma ve eşlik eden safra kesesi taşları görülür. Bazen bu durum karaciğer fonksiyon testlerinde bozulmaya kadar gidebilir" dedi.
Soğuk havalarda kalbinizi korumanın 5 yoluKardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Onur Akpınar, kardiyovasküler hastalıkları olanların grip ve zatürre aşılarını zamanında yaptırmalarının önemli olduğunu söyledi.
Ağabeyini aynı hastalıktan kaybetti, nakil ile hayata tutundu: Başkalarının kahramanı olabilirsiniz İzmir'de yaşayan ve 14 yıl önce akciğer nakli olan Kamil Hamidullah (50), organ bağışının önemine dikkat çekmek amacıyla Pulmoner Hipertansiyon ve Skleroderma Hasta Derneği'ni kurdu. Pulmoner hipertansiyon hastalığı nedeniyle ağabeyini kaybettikten 2 yıl sonra 22 yaşında kendisinin de aynı hastalığa yakalandığını belirten Hamidullah, vatandaşlara ölümcül hastalıklarla mücadele eden hastalar için organ bağışı çağrısında bulunarak, "Sevdiklerimiz hayattayken hiç düşünmeden organlarımızı, canımızı vermeyi düşünüyoruz. Öldükten sonra da organlarımızı mezara götürmeyelim. Hiç tanımadığınız insanların kahramanı olabilirsiniz" dedi.
“Reçetesiz ve kolay ulaşılan soğuk algınlığı ilaçları tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor” Soğuk algınlığı ilaçlarının reçetesiz alınabilmesinin ve kolay ulaşılmasının tehlikeli sonuçlara yol açabildiğini söyleyen Prof. Dr. Şehmus Özmen, “Bu ilaçlar kalp hızını arttır, kaygı ve uykusuzluğa neden olur. Kalp ve damar hastalığı, hipertansiyon, diyabet, anjina ve çarpıntı sorunu olan hastalarda ise durumu kötüleştirebilir” uyarısında bulundu. �
Mide ağrısı sandı, hayatını şokunu yaşadı! Bir anda kendini ameliyathanede bulduİstanbul'da 41 yaşındaki Mustafa Turan, göğsünden karnına doğru aniden başlayan şiddetli bir ağrı ile acile kaldırıldı. Tetkikleri normal çıktı, mide ağrısı sanılıp eve gönderildi. Sonraki 24 saat boyunca ağrısı hiç azalmadı, gece 02:00 sularında Göztepe Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi aciline gitti ve nöbetçi doktorun dikkati sayesinde yapılan ileri tetkiklerle, aort damarında anevrizmaya (baloncuk) bağlı yırtık olduğu tespit edildi. Acilen ameliyata alınan Turan, şans eseri ölümden döndü. Kalp Damar Cerrahisi Klinik Şefi Prof. Dr. Ebuzer Aydın, risk grubunda olanların düzenli kontrol yaptırması gerektiğini söyledi ve "Yırtığa bağlı acil ameliyatla, planlı ameliyatlar arasında ölüm riski açısından 4-5 kat fark var" dedi.
Baş ağrısını migren sandı, felç geçirdi! O belirtiyi sakın es geçmeyinFelç, genelde yaşlıların başına gelebilecek bir şey olarak düşünülüyor. Fakat bu pek doğru değil. Araştırmalar, her yıl yüzlerce genç yetişkinin ve hatta çocukların felç geçirdiğine işaret ediyor. 20 yaşında felç geçiren Esmae Hodgetts da onlardan biri… Esmae’nin hikâyesini daha ilginç kılan şey ise felcin tam olarak belirti vermemesi. Öyle ki doktorlar bile genç kadının felç geçirdiğini iki gün boyunca anlayamadı. İşte tüm detaylar…
Çok sessiz ve sinsi ilerliyor, pimi çekilmiş bir bombadan farksız! Hastalar hastane yolunda ölüyorÇok sessiz ve sinsi bir hastalık, insan sağlığı için adeta bir saatli bomba ani ölümle sonuçlanabiliyor. Hipertansiyon, tütün kullanımı, KOAH, bazı bağ-destek doku hastalıkları ve enfeksiyona bağlı hastalıkları ile ortaya çıkıyor. Geç tespit edilen bu hastalık türünün hayati risk oluşturduğunu belirten Op. Dr. İhsan Alur, tedavi edilmemesi durumunda pimi çekilmiş bir bombadan farksız olduğunu söyledi. Bu hastalığa yakalanan hastaların büyük çoğunluğu, hastaneye ulaşamadan hayatını kaybediyor.
Hipertansiyon ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki hipertansiyon haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.