Son dakika genetik haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan genetik ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını genetik haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan genetik gelişmeleri de dahil olmak üzere 4.788 genetik haberi bulunmuştur. Tüm genetik haberleri aşağıda listelenmiştir.
Erzincan'da genetik miras korunuyor! 'Atadan kalma meyve ağaçları kaybolmayacak'Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgelerindeki 11 farklı ilden toplanan yaklaşık 800 meyve ağacının genetik kaynakları, Erzincan’da özel olarak oluşturulan bir koruma bahçesinde muhafaza ediliyor. Bu proje ile bölgenin zengin biyolojik çeşitliliğini gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor. Çeşitli meyve türlerinden elde edilen genetik materyaller, hem tarımsal araştırmalar için değerli bir kaynak oluşturuyor hem de bölgedeki geleneksel tarımın sürekliliğine katkı sağlıyor.
Buğday ekim zamanı değişti! Doğru zamanda ekim yapmayanlar zarar edebilir!Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı ve Bitki Islahı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, özellikle son dönemde yaşanan küresel ısınmayla mevsim değişikliğinden dolayı buğday ekim döneminin değiştiğini belirtti.
Olimpiyat şampiyonu Imane Khelif ile ilgili şoke eden rapor!Paris 2024 Olimpiyatları’nda altın madalya kazanan boksör Cezayirli boksör Imane Khelif'in ‘Tıbbi olarak erkek” olduğu iddia edilmişti. Khelif'e ait olduğu ileri sürülen raporlar ortaya çıktı.
Yapay zeka ile kanser hücreleri saniyeler içinde tespit edilebiliyorTıbbın birçok alanında kullanılan yapay zeka teknolojisinin, kan kanserlerinin tanısında etkin rol almaya başladığı, bu sayede kanser hücrelerinin saniyeler içinde tespit edilebildiği ve kişiye özel tedavi planlamalarının çok daha kolay ve etkin yapılabildiği belirtildi.
'Yenidoğan çetesi' mağduru anne konuştu: Bebeklerin çığlık seslerini unutamıyorumİstanbul Özel Reyap Hastanesi'nde 2020 yılında sezaryen ile doğum yapan ve bebeklerinde yaklaşık 1 ay yoğun bakımda kaldıktan sonra kronik hastalık oluştuğunu anlatan Neslihan Ünlü P. (37), "Yoğun bakımın kapıları açıldığında bebeklerin çığlıklarını duyuyorduk ve o çığlıkları hiç unutmuyorum" dedi.
'Yenidoğan çetesi' soruşturmasında dehşete düşüren sözler: O kapılar açıldığında bebeklerin çığlıklarını unutmuyorumTürkiye'yi sarsan 'Yenidoğan çetesi' soruşturmasında kan donduran detaylar çıkmaya devam ediyor. Esenyurt'ta faaliyetine son verilen hastane ile ilgili iddialarda bulunan Cemil Imrak, "Ben ne gerekiyorsa yapın, gerekirse bebeğimi alıp başka hastaneye götüreyim dedim. 'Sen götürürsen bebeği yolda ambulansta kaybedebiliriz, öyle bir şansımız da var çünkü bebeğin durumu kritik' dedi. Beşinci gün arayıp, 'Başınız sağ olsun bebeği kaybettik' dediler" ifadelerini kullandı. Özel Reyap Hastanesi'nde 2020 yılında sezaryen ile doğum yapan ve yaklaşık 1 ay boyunca bebeği yoğun bakımda kalıp çocuğunda kronik hastalık oluştuğunu anlatan Neslihan Ünlü P. ise yoğun bakımdaki bebeği için ‘anne sütü' götürünce ‘neden bu kadar çok süt getiriyorsun' cevabını aldığını belirten anne, “O kapılar açıldığında bebeklerin çığlıklarını duyuyorduk. O çığlıkları hiç unutmuyorum” diye konuştu.
Kurtulmuş: Büyük tarihsel birikimle, şimdi ikinci asra hazırlanıyoruzTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Şimdiye kadar geçmiş dönemlerde 16 devlet kurmuş ve sonuncusu olarak da Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kurmuş olan milletimizin, tarihsel bir sürekliliği vardır. Bu devletlerin her biri birbirinin devamıdır. Başka bir milletin devleti değildir. Selçuklu da bizimdir, Osmanlı da bizimdir, Cumhuriyet de bizimdir. Bunların arasını ayıran da bizden değildir. Bu kadar açık söylüyorum.” dedi.
Adanalılara uzmanından topuk kanı uyarısıAdana'da 29 sene önce doğumunda topuk kanı alınmayan genç hayata engelli devam ederken topuk kanı alınan kardeşi hastalığının erken teşhis edilmesiyle engelli olmaktan kurtuldu. Çocuk Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neslihan Önenli Mungan, topuk kanının önemine dikkat çekerek, “Topuk kanı alınmasının çocuklara hiçbir zararı yoktur ve hastalıklara bu şekilde kolaylıkla tanı konulabiliyor” dedi.
2024 Nobel Tıp Ödülü'nün sahibi belli oldu2024 Nobel Tıp Ödülü'nü 'mikroRNA'nın keşfi ve gen düzenlemesi' çalışmalarından dolayı ABD'li Victor Ambros ve Gary Ruvkun kazandı.
TEKNOFEST Adana'da "Parmak izi" yazılımına birincilik ödülüSivas Cumhuriyet Üniversitesi bünyesindeki Sport Papbil Takımı'nın, parmak izi sayesinde kişilerin doğuştan gelen sportif becerilerini rapor haline getirdiği yazılım, Adana'da düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde (TEKNOFEST) İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması'nda birincilik ödülü aldı.
Türkiye’nin yüzde 94’ü obez olacakDSÖ’ye göre obezite artış hızının en yüksek olduğu ülkelerin başında Türkiye geliyor. 2060 yılında obezite ora-nının dünyada yüzde 70, ülkemizde ise yüzde 94’e ulaşması bekleniyor.
Sabri Ülker Vakfı'nda ödül töreni: Bilim Ödülü ‘Kök Hücre Biyolojisi’ alanına gittiBilimsel bilgileri topluma en doğru şekilde ulaştırma misyonuyla faaliyetlerini yürüten Sabri Ülker Vakfı tarafından 2016 yılından beri verilen Sabri Ülker Bilim Ödülü, İstanbul’da gerçekleştirilen törenle sahibini buldu. Toplum sağlığı üzerine araştırmalar yapan genç bilim insanlarına verilen en saygın ödül programları arasında yer alan Sabri Ülker Bilim Ödülü’nün bu yılki sahibi Berlin’deki Max Planck Moleküler Genetik Enstitüsü'nde Kök Hücre Kromatin Grubu’nun liderliğini yürüten Dr. Aydan Bulut Karslıoğlu oldu.
KADEM’İN “İnovasyonda Kadın” programında final haftasıKadın ve Demokrasi Vakfı KADEM’in girişimci kadınlara destek olmak ve rehberlik etmek amacıyla başlattığı İnovasyonda Kadın Programı’na bu yıl iki ayrı kategoride 31 kadın girişimci katılmaya hak kazandı. Kampa katılmaya hak kazanan kadınlar bir hafta boyunca eğitim alacak. Ödül töreni 22 Eylül’de.
Obezite prostat kanserini tetikliyor! 'Erken teşhis hayat kurtarıyor'Üroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Erdal Kukul, prostat kanseriyle ilgili önemli bilgiler paylaştı. Kukul, babası veya erkek kardeşi prostat kanserine yakalanan erkeklerin daha fazla risk altında olduğunu belirterek, “Son araştırmalar ayrıca obezitenin prostat kanseri riskini artırdığını göstermektedir” dedi.
İlaçlarını alamayınca mahkemeye gitti: SGK ödesin kararıAnkara 61'inci İş Mahkemesi, doğumundan hemen sonra 'Kistik fibrozis' tanısı alan U.T.D'nin (3) ömür boyu kullanması gereken ve yurt dışından getirilen, kutusu yaklaşık 800 bin TL'lik ilacın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmasına karar verdi.
Her yıl 1 milyon kişiyi etkiliyor! Ölümcül tehdit kansızlıkla ortaya çıkıyor, uzman isim tek tek sıraladıDünya genelinde her yıl 1 milyon kişinin yaşamını yitirdiği kalın bağırsak kanseri en sık görülen kanser türleri arasında 3. Sırada yer alıyor. 1-31 Mart Kalın Bağırsak Kanseri Farkındalık Ayı! Uzmanlar erken teşhisin önemine vurgu yaparken işlenmiş gıdalardan ve tütsülenmiş veya yanmış et tüketilmesinden kaçınılmasını öneriyor. Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alper Sözütek, Türkiye'de genellikle 50'li yaşlarda görülen kolon ve rektum kanserlerinin, Akdeniz Bölgesi'nde beslenme ve genetik faktörlerden kaynaklı olarak görülme yaşının 30'a indiğini, hastalığın belirti vermeden sinsice ilerlediğini söyledi.
Uzmanlar Yanıtlıyor: Anksiyete Bozukluğu Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? Anksiyete bozukluğu en yaygın görülen psikolojik hastalıktır. İnsanların yaklaşık %30’unun hayatının bir döneminde anksiyete bozukluğundan etkilendiği bilinmektedir. Peki anksiyete bozukluğu nedir, neden olur ve tedavi yöntemleri nelerdir?
Sivilce Nasıl Geçer? Sivilce Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?Sivilce problemleri genetik ya da çeşitli nedenlerden oluşmaktadır. Sivilce problemleri için geliştirilmiş pek çok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Kişilerin cilt yapısına uygun şekilde önerilen tarifler ile sivilce görünümü ve oluşan lekelenmeler de kısa süre içerisinde geçmeye başlamaktadır.
Genetik ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki genetik haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.