Terminatör böcekler gal arısıyla mücadele için ormana salındı!
Terminatör böcekler gal arısıyla mücadele için ormana salındı!Ana vatanı Çin olan, Türkiye'de ilk kez 2014’te Yalova'da ortaya çıkan, halk arasında 'katil arı' ya da 'gal arısı' olarak bilinen 'Dryocosmus kuriphilus' türü böcekler Zonguldak ve Bartın'da görüldü. Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi'nde görevli Doç. Dr. Yafes Yıldız, "Biyoteknik mücadele kapsamında sarı malt özüyle kombine ettiğimiz sarı yapışkan tuzaklarımızı geçtiğimiz yıl bölgemizde kullanmaya başladık, bundan da başarılı sonuçları aldık" dedi.
15.05.2024Gündem
Karadeniz'de 'katil arı'ya karşı yapışkanlı tuzaklar devrede
Karadeniz'de 'katil arı'ya karşı yapışkanlı tuzaklar devredeDoğu Karadeniz'de kestane ağaçlarının kurumasına yol açan, halk arasında 'katil arı' olarak da bilinen böceğe karşı ‘Torymus sinensis’ türü böcekle sürdürülen biyolojik mücadeleye takviye olarak, yapışkan tuzaklı biyoteknik mücadele yöntemi geliştirildi. Denemelerde, malt ve şeker içerikli preparatın yaydığı kokuya gelen böceğin ağaçlara asılan sarı renkli yapışkan tuzaklara yakalandığı gözlendi. Başarılı sonuç veren yöntem, bölgedeki ormanlarda uygulanmaya başlandı.
21.06.2023Yaşam
Katil arı! O ilde de görüldü, yardım istediler
Katil arı! O ilde de görüldü, yardım istedilerKestane üreticileri arasında 'katil arı' olarak bilinen ve kestane ağaçlarının tamamen kurumasına neden olan 'gal arısı' Kastamonu ormanlarında görüldü. Geçimini arıcılıkla sağlayan vatandaşlar yetkililerden yardım istedi.
14.06.2021Gündem