Son dakika Edebiyat haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan Edebiyat ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını Edebiyat haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan edebiyat gelişmeleri de dahil olmak üzere 3.874 edebiyat haberi bulunmuştur. Tüm edebiyat haberleri aşağıda listelenmiştir.
3 bin yıllık ölü dilin sırları yeniden keşfediliyor! Urartuca eski başkent Van'da yeniden canlanıyorVan'da yaklaşık 3 bin yıl önce hüküm süren Urartulara ait olup, dünyada da çok az kişinin bildiği Urartuca, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ) seçmeli ders olarak okutuluyor. Lisans ve yüksek lisans öğrencilerine yönelik verilen Urartuca dersi, Urartu yazıtlarına da ışık tutuyor. YYÜ Edebiyat Fakültesi'nden Doç. Dr. Orhan Varol, "Urartuca 3 bin yıl önce yaşamış ölü bir dil. Fakat yazıtlardaki bazı sözcükler anlamlarıyla yaşamaya devam ediyor. Yeni yazıtlar ortaya çıkıyor. Dilin anlamsal içeriği anlaşılmaya çalışıyor" dedi.
Daron Acemoğlu, Nobel Ödülü'ne kavuştuİsveç'in başkenti Stockholm'de 2024 fizik, tıp, kimya, edebiyat ve ekonomi dallarındaki Nobel Ödülleri törenle sahiplerine verildi.
Anita Taylor’ın ‘Moonbaker’ sergisi Vision Art Platform'daRessam Anita Taylor’ın ilk kişisel sergisi ‘Moonbaker’ Beşiktaş’ta sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Sanatçının çalışmalarından, A mon seul desir ‘Tek arzum’ ve Moonbaker serisinden ağırlıklı olarak iki serinin yer aldığı 30’a yakın eser bulunuyor. Sanatçı eserleri ile örtülü yapıları, gerçek ile kurgu arasındaki bulanık sınırları yansıtan bir geçicilik ve yerinden edilme hissini anlatıyor. Serginin açılışında konuşan Anita Taylor, “Kadınları güçlü temsiller olarak görüyorum. Tüm eserlerimde kadınları ana aktör olarak göstermek benim için önemliydi. Son eserler her zaman sanatçı için en güçlü bağ kurduğu çalışmalardır. Bu yüzden, büyük ‘Moonraker’ tablosunun benim için kritik bir parça olduğunu söyleyebilirim. Eserlerim birçok anlam katmanı içeriyor” dedi.
Adanalı profesör, yapay zeka yardımıyla 18 binden fazla atasözünü bir araya getirdi: Bin 200 yıllık çalışma tek bir yerdeAdana'da yapay zeka kullanılarak 18 binden fazla atasözü içeren Türkiye'nin en kapsamlı dijital atasözleri sözlüğü oluşturuldu. Bir yıl içerisinde atasözü sayısının 30 bine çıkarılması hedeflenirken, projenin yürütücüsü Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Çetin, "Okuyucu burada en eski metinlerimizden, yani Orhun yazıtlarından 20'nci yüzyılın başına kadar kaydedilmiş tüm atasözlerini bulabilecek. Projemiz aynı zamanda bin 200 yıllık bir süreci kapsayan tarihi bir çalışmadır" dedi.
Telif Hakları Genel Müdürü Erkin Yılmaz'dan 'Dijital Telif Yasası' açıklaması: Dijital yayın pay almalıAnadolu Ajansı (AA) ve Boğaziçi Üniversitesi işbirliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla düzenlenen "II. Haberin Telifi ve Medyada Yapay Zeka Sempozyumu" İstanbul'da başladı. Sempozyumda konuşan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Telif Hakları Genel Müdürü Erkin Yılmaz, Dijital Telif Yasasıyla ilgili olarak dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Milyonlarca memuru kapsıyor! Kanun değişiyor, işte detaylarAK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklifle, Devlet Memurları Kanunu'nda değişikliğe gidiliyor.
Demirören Medya Lisesi’nden unutulmaz Öğretmenler Günü etkinliğiDemirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla unutulmaz bir tören düzenlendi. Lisenin öğretmen ve öğrencilerinden oluşan koro, en güzel şarkıları bu anlamlı gün için söyledi. Öte yandan törende 2017 yılında Batman’da şehit edilen müzik öğretmeni Şenay Aybüke Yalçın ile yine aynı yıl Tunceli’de şehit edilen sınıf öğretmeni Necmettin Yılmaz da unutulmadı. Yalçın ve Yılmaz’ın fotoğrafları da alanda yerini aldı. Tören hediye takdimi ve pasta kesimi ile son buldu.
TBMM Kurtulmuş: İsrail'in BM üyeliği askıya alınmalıTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Türkiye olarak bu bölgede, bu büyük coğrafyanın birlik ve beraberlik fikrinin merkezi olarak güven ve istikrar içerisinde varlığımızı koruyoruz, Allah'ın izniyle kıyamete kadar da birlik ve beraberlik içerisinde mücadelemize devam edeceğiz." dedi.
Bakan Uraloğlu: Aşık Mahzuni Şerif Tüneli 7 Kasım'da açılıyorUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kahramanmaraş-Göksun Yolu’ndaki Aşık Mahzuni Şerif Tüneli Göksun istikametinin 7 Kasım’da trafiğe açılacağını bildirerek, “Bu tarihe kadar trafiği Püren Geçidi’nden vermeye devam edeceğiz. Tünelin Kahramanmaraş istikametindeki çalışmaları da 15 Aralık tarihine kadar tamamlamayı planlıyoruz.” dedi.
Kurtulmuş: Büyük tarihsel birikimle, şimdi ikinci asra hazırlanıyoruzTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Şimdiye kadar geçmiş dönemlerde 16 devlet kurmuş ve sonuncusu olarak da Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kurmuş olan milletimizin, tarihsel bir sürekliliği vardır. Bu devletlerin her biri birbirinin devamıdır. Başka bir milletin devleti değildir. Selçuklu da bizimdir, Osmanlı da bizimdir, Cumhuriyet de bizimdir. Bunların arasını ayıran da bizden değildir. Bu kadar açık söylüyorum.” dedi.
Çukurova Üniversitesi'nden yeni çalışma! Kanser hücreleri üzerinde de deneme yapılacakAdana'da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nden Prof. Dr. Elife Sultan Giray ve ekibi, Türkiye genelinde 5 üniversitenin katkısıyla kenevir bitkisinden şizofreni hastaları için ilaç çalışması başlattı. Çalışmada, şizofreni hastalığına yönelik testlerin yanı sıra kanser hücreleri üzerinde de denemeler yapılacak.
2024 Nobel Fizik Ödülü'nün sahibi belli oldu2024 Nobel Fizik Ödülü'ne yapay sinir ağlarıyla makine öğrenimini mümkün kılan keşifleriyle ABD'deki Princeton Üniversitesi'nden John Hopfield ve "Yapay zekanın babası" olarak tanınan Kanada'daki Toronto Üniversitesi'nden Geoffrey Hinton layık görüldü.
Burdur'da tam 5 bin yıllık iskelet bulunduBurdur’da tarihi milattan önce 3 bin yılına dayanan Hacılar Büyük Höyük'teki kazı çalışması sırasında, yaklaşık 5 bin yıllık olduğu belirlenen iskelet bulundu.
Bakan Ersoy açıkladı: 22 bin eseri başkanlığımızın arşivine kazandırdıkRami Kütüphanesinde Osmanlı tarihine dair en önemli eserlerden biri olan Gelibolulu Âlî Efendi'nin Künhü'l Ahbâr kitabı tanıtıldı. Yazma Eserler Kurumu tarafından yapılan yeni baskıyı tanıtan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy "Bu kitabı okumadan Osmanlının en ihtişamlı asrını tam olarak anlamak, yorumlamak çok zor olacaktır. Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı kurulduğu günden beri yapılan çalışmalarla 22 bin eser, müzayedelerden ya da şahıslardan satın alınarak başkanlığımızın arşivine kazandırılmıştır" dedi.
Van Gölü'nün su seviyesi yağışlarla korunduVan YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, son yıllarda Van Gölü'nde yaşanan geri çekilmenin bu yılki yağışlar sayesinde seviyesinin korunduğunu söyledi.
Edebiyat ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki edebiyat haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.