Son dakika Deri kanseri haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan Deri kanseri ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını Deri kanseri haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan deri kanseri gelişmeleri de dahil olmak üzere 313 deri kanseri haberi bulunmuştur. Tüm deri kanseri haberleri aşağıda listelenmiştir.
Cilt Kanseri Farkındalık Ayı'nda uzmanından uyarı; yüz bölgesindeki kanser beyne ilerleyebilirÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erol Kesiktaş, yüz bölgesinde oluşan bir cilt kanserinin geç tanı konulması ya da tedavi edilmemesi durumunda göz ve beyne ilerleyebildiğini belirterek, Bu kanser, kişinin gözünün kaybına veya beyine yürüdüğü zaman ölümüne sebebiyet verebilir. Erken tanı deri kanseri için de son derece önemlidir. Vakaların yüzde 90'ı güneş ışınlarından kaynaklıdır. Bu ışınlarında en çok tehdit ettiği kişiler açık tenli vatandaşlar, derisi ince olan çocuk ve yaşlılardır dedi.
Son 10 yılda 50 kat arttı! ‘Eskiden dosttu artık baş düşman’9 günlük bayram tatili vesilesi ile turizmcinin yüzü güldü, sahil şeritleri hıncahınç dolu. Bodrum’un nüfusu neredeyse bir milyona yaklaştı. Çeşme, Foça, Kuşadası, Antalya’da da durum aynı; adım atacak yer yok. Kimi de trafiğin azalmasını bekledi, bugün itibarı ile düşüyor yola, sonraki haftayı yıllık izne bağlayarak... Yazın bu ilk günlerinde, denizin kucağında ama en çok da güneşin altında sere serpe yatıp dinlenmek, bir tatlı huzur aramak hele de şehirlilerin şüphesiz ‘olmazsa olmazı’. Ancak eskiden dost olan güneş bugün artık baş düşman. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, son 10 yılda deri kanseri vakalarının 50 kat arttığını söylüyor. Bu da haftada en az 3-4 tanılı hasta demek. Peki hem D vitamini alıp hem kanserden korunmak nasıl mümkün olacak? İşte yanıtı...
Mutsuzsanız dikkat! Uzmanlar sebebini açıkladıHavaların soğumasıyla birlikte güneşli günlere artık veda ediyoruz. En büyük D vitamini kaynağı olan güneş ışınlarının kişileri depresyondan korumaya yardımcı olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Huri Özkarabulut, D vitamini eksikliğinin birçok hastalık riskini artırdığını belirtti.
Hızlı büyüyen güneş lekelerine dikkatDermatoloji (Cildiye) Uzm. Dr. Enkhjargal (Egi) Losol, “Bazı hızlı büyüyen güneş lekeleri; ‘lentigo maligna’ olarak adlandırılan deri kanseri türüyle karışabileceği için iyi huylu veya kötü huylu ayrımının doğru yapılabilmesi açısından dermatoloji uzmanlarınca dermatoskopi ile kontrol edilmesi gerekir” dedi.
Posalı beslenme kanser tedavisini olumlu etkiliyor!Araştırmalar, yüksek posalı gıdaların kanser hastalığının tedavisine olumlu katkı sağladığını gösteriyor. Son yapılan çalışmaya göre, posalı gıda verilen 37 melanom hastasının ortalama hastalıksız sağ kalımının posalı gıda almayan 91 hastaya kıyasla daha iyi olduğu saptandı. Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, kanser hastaları üzerinde yapılan çalışmanın sonuçlarını değerlendirdi.
BioNTech kolon kanseri aşısının Faz 2 denemelerine başladıKovid-19 salgınından önce kanser tedavisi üzerinde çalışan Alman biyoteknoloji firması BioNTech, deneysel kolon kanser aşısının (BNT122) Faz-2 denemelerine başladığını bildirdi.
Uzun süreli güneş teması deri kanserlerinin görülme oranını artırdıDeri kanserlerinin görülme oranlarının son yıllarda arttığını belirten Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ebru Karagün, “Bunun en önemli nedenleri arasında ozon tabakasındaki incelme ile bronzlaşma amacı ile uzun süreli güneş temasıdır. Hem UVA hem de UVB, malign melanom (cilt kanseri) gelişimine neden olmaktadır” dedi.
Hatalı güneşlenmeyle ilgili uyarı! Cilt kanseri...Türk Dermatoonkoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Melih Akyol: "Çocukluk çağında oluşan, yanık derecesine varacak hatalı güneşlenmeye bağlı tablolar sonucunda ileri yaşlarda deri kanserleri gelişebiliyor"
Sedef, egzama ya da vitiligoyu kontrol altına almak mümkün!Sedef, liken planus, egzama, vitiligo gibi cilt hastalıkları hem fizyolojik hem de psikolojik etkileri ile hastaların yaşamını zorlaştırabiliyor. Ciltte döküntü, leke ve renk farklılıklarına yol açabilen bu rahatsızlıklar, günümüzde fototerapi uygulamaları ile kontrol altına alınabiliyor. Peki, Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Özer Arıcan dermatolojik hastalıklarda fototerapi ile ilgili merak edilenleri anlattı.
Güneş yanığına karşı 12 etkili öneriCiltte kızarıklık, şişlik, su kabarcıkları, kaşıntı, ağrı… Genellikle hassas ciltlerde oluşan güneş yanığı, yaz mevsiminde sıkça görülen cilt problemlerinde ilk sıralarda yer alıyor. Toplumda sadece estetik bir problem olarak görülse de, tedavisinde gecikildiğinde ciltteki bağışıklık sistemini baskılayarak uçuk ve zona gibi enfeksiyonları tetikleyebiliyor. Güneş yanığının en önemli uzun dönem komplikasyonu ise yanan alanlarda deri kanseri riskinin artmasıdır ki bu kanser türünün bazıları ölümcül olabiliyor.
Güneş lekelerinden kurtulmanın yolları!Yaz aylarıyla birlikte ortaya çıkan cilt sorunlarının başında güneş lekeleri geliyor. Uzun süreli ve tekrarlayan güneş ışığına maruz kalındığında özellikle yüz el göğüs sırt kol ve bacaklar gibi açık alanlarda kahve renkli güneş lekeleri oluşabileceğini söyleyen Uzman Dr. Ayşen Sağdıç Coşkuner, güneş lekeleri için kullanılan tedavi yöntemlerini anlattı.
Uzmandan uyarı: Deri kanseri riskini artırıyorÇocuklukta özellikle birden fazla kez geçirilen güneş yanıklarının ilerideki deri kanseri riskini artırdığına dikkat çeken Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Sıla Kılıç Sayar, “Yapılan araştırmalarda, 5 kereden fazla özellikle su toplamalarının da görüldüğü güneş yanığı geçiren kişilerde oldukça tehlikeli bir kanser türü olan melanom tipi deri kanserinin gelişme riskinin yaklaşık 2 kat arttığı görülmüştür” dedi.
Kanserojen madde tespit edilmişti! Güneş kremini kullananlar...Bazı güneş kremleri, içeriğinde kansere neden olan benzen tespit edilince piyasadan toplatılmıştı. Cerrahpaşa Başhekimi Doç. Dr. Zekai Kutlubay, bu kremi kullananların paniklememesi gerektiğini söyledi. Kutlubay, benzenin kanser yaratabilmesi için on yıllarca bu maddeye maruz kalınması gerektiğini ifade etti.
Evde de güneşten korunmaya devam edinKontrolsüz güneşlenmenin ciltte lekeler oluşturmanın yanı sıra deri kanserlerine de sebep olduğunu kaydeden Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Onur Çapkan, 3 adımda ultraviyole ışınlardan korunmanın mümkün olduğunu söyleyerek, “Direkt güneş ışığından kaçının, gölgede kalmak UV ışının yüzde 75 oranında azaltır. Güneşten koruyucu özelliği bulunan kıyafetler ve kremler kullanmaya özen gösterin. UVA ışınları pencere ve araç camlarını geçebilmektedir. Bu sebeple güneşten korunmaya ev içinde de devam edilmesi önerilmektedir” dedi.
Cilt kanserine karşı ayna karşısında düzenli muayene önerisiProf. Dr. Borlu, tehlikeli bir kanser türü olan deri kanserinin görülme yaşının 50-60'lardan 30'lara kadar düştüğünü, kolay belirti vermemesi nedeniyle düzenli olarak ayna karşısında vücutta çıkan benleri kontrol etmenin büyük önem taşıdığını söyledi
SGK parayı faiziyle ödeyecek! 186 bin lira...Türkiye'de yaşayan milyonlarca kişi için çok önemli karar. SGK o parayı faiziyle ödeyecek. Deri kanseri tedavisi gördükten sonra sağlığına kavuşan Yakup Aydın (39), tedavi gördüğü süreçte aylık dozu 15 bin TL civarı olan kanser ilacına harcadığı 186 bin 500 TL'nin kendisine iade edilmesi için açtığı davayı kazandı. Aydın 1'inci İş Mahkemesi'nde görülen davada, 'Yaşam hakkının kutsallığı ve sosyal devlet' ilkesine vurgu yapan mahkeme heyeti, paranın dava tarihinden itibaren işleyecek faiziyle birlikte SGK'dan tahsil edilip, Aydın'a ödenmesine karar verdi.Öte yandan devlet, kanser ilaçlarına geçen yıl 5,6 milyar lira kaynak aktardı
Çocuklar ve ergenlerde ultraviyole tehdidiÇocukluk ve ergenlik dönemindeki güneş yanıklarının, ileriki yaşlarda gelişebilecek deri kanserleri açısından çok riskli olduğunu dile getiren Dermatoloji Uzmanı Burak Sezen, güneşten korunmanın yollarını anlattı.
Solaryum ışıkları deri kanserine sebep olabilir!Dermatoloji Uzmanı Dr. Dilek Peker, solaryum ışıklarının deri kanserine neden olabileceğini belirterek güneş kremi kullanmanın çok önemli olduğunu kaydetti.
Zeytinyağındaki skualen böbreklere iyi geliyorDokuz Eylül Üniversitesinden bir grup bilim insanı, zeytinyağının içeriğinde bulunan skualen adlı maddenin böbrek hasarını azalttığını saptadı.
Güneşleneyim derken kanser olmayınDermatoloji Uzmanı Oğuz Küçükçakır, güneşli günleri doyasıya yaşamanın D vitamini açısından faydası olduğu kadar, krem kullanılmadığı takdirde UV-A ve UV-B ışınlarının ise kansere sebep olabileceğini söyledi.
"Güneş ışınlarının oluşturduğu yanıklara dikkat" uyarısıZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rafet Koca, özellikle çocukluk çağında oluşan güneş yanıklarının ileride ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, güneşe çıkmadan en az 20 dakika önce güneşten koruyucuların sürülmesinin önemli olduğunu söyledi.
Güneş yanığına kesinlikle bunları sürmeyinYaz aylarıyla birlikte deniz sezonu da açıldı. Kişiler cilt tiplerini önemsemeden bronzlaşmak uğruna uzun süre güneşte kalabiliyor. Doğru güneşlenmede saatin ve sürenin önemli olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Serpil Özyılmaz, güneş yanıklarına uygulanan yanlış tedavilere dikkat çekti. Özyılmaz, yanığa sürülen diş macunu ve yoğurt gibi maddelerin alerjik reaksiyona yol açabileceğini uyarısında bulundu.
'Koruyucu kremler yalancı güvenlik'Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertan Yılmaz, bronz tene sahip olmak ya da D vitamini ihtiyacı giderme düşüncesiyle uzun süre güneş ışıklarına maruz kalmanın kırışıklıklara neden olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yılmaz, bu durumun da cildi erken yaşlandırdığını ve deri kanserine yatkınlığı artırdığını kaydetti.
Yazın cilt bakımında en sık yapılan 5 hataYazın cilt bakımında dikkat edilmesi gerekenler konusunda önerilerde bulunan Dermatoloji Uzmanı Dr. Ada Bozkurt, “Yazın sadece plajda ya da havuz başında güneş koruyucu kullanmak, doğru aralıklarla ve yeterli miktarda koruyucu sürmemek en sık yapılan hataların başında gelmektedir. Güneş kremini yüze ¼ çay kaşığından az sürmek ve krem sürmenin verdiği yalancı güvenlik hissiyle güneşlenme saatlerini artırmak da en riskli diğer hatalar olarak göze çarpmaktadır” dedi.
'Güzelleşmek uğruna cildinizden olmayın'DERMATOLOG Uzm. Dr. Ceylan Emir, özellikle pazar yerlerinde satılan ve Sağlık Bakanlığı'ndan onaylı olmayan kozmetik ürünlerin cilde zarar verdiğini ifade ederek, bu ürünlerin kullanılmaması konusunda uyarıda bulundu.
Deri Kanseri ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki deri kanseri haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.