Son dakika deniz kaplumbağası haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan deniz kaplumbağası ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını deniz kaplumbağası haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan deniz kaplumbağası gelişmeleri de dahil olmak üzere 77 deniz kaplumbağası haberi bulunmuştur. Tüm deniz kaplumbağası haberleri aşağıda listelenmiştir.
Antalya'da deniz kaplumbağalarında rekor artış: 458 bin 714 yavru denize ulaştıTürkiye'nin ve Akdeniz'in en büyük deniz kaplumbağaları yuvalama alanlarında bu yıl yuva ve yavru sayılarında yaklaşık 2 kat artış oldu. Antalya'daki 9 yuvalama kumsalında 2023'te 297 bin 334 olan caretta caretta yavru sayısı 2024'te 458 bini aştı.
Bu sahillere giriş yasaklandı! Cezası 387 bin TLNesli tehlike altındaki deniz kaplumbağalarının Akdeniz sahillerinde yuvalama yaptığı İztuzu, Patara, Çıralı gibi kumsallara, saat 20.00'den sabah 08.00'e kadar giriş yasaklandı. Ateş ve mangal yakmak, çadır kurmak, araçla girişin de yasak olduğu bu kumsalları geceleri deniz kaplumbağaları, gündüz insanlar kullanabilecek. Eylül sonuna kadar sürecek yasakları ihlal edenlere uygulanacak idari para cezası ise 387 bin 141 TL.
Bayramda tatilcilere uyarı geldi! BeslemeyinDeniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, Muğla'nın Fethiye, Dalaman, Köyceğiz ve Ortaca ilçelerinde 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde yaklaşık 200 bin kişinin gelmesi beklenirken caretta carettalar hakkında uyarılarda bulundu. Kaska, caretta carettalara dokunulmaması, elle beslenilmemesi ve denize naylon poşet atılmamasının altını çizdi.
Deniz kaplumbağalarını besleyene 244 bin lira ceza Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 6'ncı Bölge Müdürlüğü, nesli tehlike altındaki deniz kaplumbağalarını besleyenlere ve ekosistemini kirletenlere 244 bin 315 lira para cezası verileceğini duyurdu. Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Hayvanın elle beslenmesi doğasına aykırı. Bu hayvanı bu şekilde alıştırırsak ileride yiyecek bile bulamaz" dedi.
Bakan Kurum: Plastikler, deniz canlılarımızı tehdit ediyorÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, tek kullanımlık ürün tüketiminden kaynaklı deniz çöpü artışına dikkat çekerek, "Ne yazık ki deniz çöpleri ve özellikle tek kullanımlık plastikler denizlerimizin, deniz canlılarımızın geleceğini tehdit ediyor" dedi. Üretim, tüketim ve imha zincirinin kontrol altında tutulması gerektiğini belirten Kurum, BM çevre programı kapsamında 'Barselona Sözleşmesi' gibi sözleşme yapılmasının kaçınılmaz olduğunu kaydetti.
EndiÅŸelendiren açıklama! 'Caretta carettalar, sıcaklık 1 derece artarsa dünyaya diÅŸi gelecek'MuÄŸla'da Ä°ztuzu Plajı'ndaki Deniz KaplumbaÄŸaları AraÅŸtırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nin (DEKAMER) BaÅŸkanı Prof. Dr. Yakup Kaska, küresel iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi nedeniyle sıcaklıkların 1 derece artması durumunda yumurtadaki caretta carettaların ya öleceÄŸini ya da diÅŸi olarak çıkacağını söyledi.Â
Türkiye'de ilk kez görüldü! Ne olduÄŸunu anlamadılar, denizde yüzerken...Dünyada 7 deniz kaplumbaÄŸası türünden biri ve en büyüğü olan deri sırtlı deniz kaplumbaÄŸası kaptan Ä°lknur Asar ve gemici Buse Ä°nceler tarafından Göcek koyları Sarsakla açıklarında yüzerken görüntülendi. Ekolojik AraÅŸtırmalar DerneÄŸi (EKAD) BaÅŸkanı Dr. Ali Fuat Canpolat, "Türkiye kıyılarındaki ilk defa canlı görüntüsü oldu. Harika, çok güzel ve heyecan verici bir durum" dedi.
İşletmecilere 'ışık' ve 'şezlong' uyarısıProf. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Yumurta olan yuvaların koruma altına alınması çok önemli. Uyarıcı levhalar konulmalı ve insanlar bilinçlendirilmeli. Yuvadan çıkan yavruların denize ulaşması için ışık kısıtlamasına gidilmeli." dedi.
Marmara Denizi'nde heyecanlandıran keşif!Marmara Denizi'nde araştırma yapan uzmanlar, Türkiye'de genellikle Akdeniz'de Muğla ile Hatay sahilleri arasında görülen caretta carettalara ait bir yuva ve içinde yumurtalarından çıkan 32 yavru tespit etti. ÇOMÜ Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek, "Şimdiye kadar İzmir'in kuzeyinde, Kuzey Ege'de ve Marmara'da böyle bir yuva görülmedi. Bölgede hiçbir yuva kaydımız yok. Yuvanın Marmara Bölgesi'nde ilk kez görülmesi çok önemli. Bu aslına bakacak olursak sadece ülkemiz için değil, tüm bilim dünyası adına bütün Akdeniz için bu kadar kuzeyde bir yuvanın olması çok önemli'' dedi.
Belek kumsalında tarihi rekor! 3 bin 200 yuva, 75 bin yavru...Akdeniz'in en büyük caretta caretta yuvalama alanı Belek sahillerinde, bu yıl 3 bin 200 yuva sayısıyla tarihi rekor kırıldı. 75 bini aşkın yavrunun denize uğurlandığı kumsalda 21 yıldır görev yapan Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) Başkanı Dr. Ali Fuat Canpolat, "Antalya olarak 650 kilometre kıyı şeridimiz, 9 deniz kaplumbağası yuvalama kumsalımız var. Ancak yaralı kaplumbağaları tedavi edecek merkezimiz yok" dedi.
Emine Erdoğan ve Bakan Kurum kaplumbağaları denize uğurladıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Antalyanın Kaş ilçesinde tedavisi tamamlanıp, takip için çip takılan 4 deniz kaplumbağasını denize uğurladı.
Ä°stilacı 2 tür de Akdeniz balıkları arasına girdiAntalya'da faaliyet gösteren ve Türkiye'de yaÅŸayan balık türlerinin yer aldığı Deniz Biyolojisi Müzesi'nde, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi nedeniyle farklı denizlerden gelip Akdeniz'de yaÅŸamaya baÅŸlayan, 'istilacı' olarak bilinen aslan ve balon balığı türleri de sergilenmeye baÅŸladı. Akdeniz Ãœniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet GökoÄŸlu, bu iki türün artık Akdeniz'in balıkları arasında olduÄŸunu söyledi.
Patara Plajı'nda 5 binden fazla yavru kaplumbağa denizle buluştuDeniz kaplumbağalarının Türkiye'deki en önemli 22 yuvalama ve üreme alanından önde gelenlerinden biri olan Antalya Kaş ilçesindeki Patara Plajı'nda yavrular, Akdeniz'in mavi suları buluşmaya başladı. Bu sezonda Patara Plajı'nda tüm zamanların yuva rekoru kırıldı. Şu ana kadar tespit edilen 426 yuvadan, şu ana kadar 5 binden fazla yavru denize gönderildi. Bu sezon rakamın 20 bini bulması bekleniyor.
'2050 yılında denizlerde balıklardan çok mikroplastik olacak'Ege Ãœniversitesi Su Ãœrünleri Fakültesi Öğretim Ãœyesi Doç. Dr. Aslı BaÅŸaran, denizlerde ve okyanuslarda giderek artan mikroplastik tehlikesine dikkat çekerek, "Dünyada yılda 8.8 milyon ton plastik atık denizlere ulaşıyor. Bu atıklar deniz canlıların midesinde yer kaplıyor ve hayvanlar doyduklarını sandıkları için yetersiz beslenme nedeniyle can veriyor. Modellemelere göre, 2050 yılında denizde balıklardan çok mikroplastiklerin oluÅŸacağı iddia ediliyor" dedi.
Deniz Kaplumbağası ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki deniz kaplumbağası haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.