Akdeniz'i istila etmişlerdi! Yerlisi haline geldiler
Akdeniz'i istila etmişlerdi! Yerlisi haline geldilerKızıldeniz’den Akdeniz’e gelerek körfeze yerleşen balık türleri, yerli türler haline gelmeye başladı. Bu balıklardan balon balığı dışındaki aslan balığı, barbun, lokum ve diğer türler, ekonomik olarak da karşılık buldu. Balıkçılar bu türleri satıp gelir elde ettiklerini vurguladı.
3.04.2024Gündem
Balon balığı, aslan balığı, barbun, lokum! Akdeniz'i ele geçirip yerli tür haline geldiler
Balon balığı, aslan balığı, barbun, lokum! Akdeniz'i ele geçirip yerli tür haline geldilerKızıldeniz’den Akdeniz’e gelerek körfeze yerleşen balık türleri, yerli türler haline gelmeye başladı. Bu balıklardan balon balığı dışındaki aslan balığı, barbun, lokum ve diğer türler, ekonomik olarak da karşılık buldu. Balıkçılar bu türleri satıp gelir elde ediyor.
3.04.2024Gündem
Marmara Denizi'nde su sıcaklığı 3 derece daha yüksek!
Marmara Denizi'nde su sıcaklığı 3 derece daha yüksek!Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nde su sıcaklığının uzun yıllar ortalamasına göre 3 derece daha yüksek olduğunu açıkladı.
16.03.2024Gündem
Korkutan uyarı geldi: Bildiğimiz sineklerden değil! Hastalıkları bulaştırıyor
Korkutan uyarı geldi: Bildiğimiz sineklerden değil! Hastalıkları bulaştırıyorTürkiye'de ilk olarak Edirne'de tespit edilip daha sonra Türkiye'ye yayılan Asya kaplan sivrisineğine karşı uzmanlardan korkutan uyarı geldi. Zika, sarı humma ile Batı Nil gibi hastalıkları bulaştıran bu sinek özellikle kıyı kesimlerde hızla çoğalmaya başladı.
28.07.2023Yaşam
Tehdit altındaki balıklara 'kırmızı liste' koruması
Tehdit altındaki balıklara 'kırmızı liste' korumasıTarım ve Orman Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nce, denizlerde ve iç sulardaki balıkların korunması amacıyla 'kırmızı liste' projesi başlatıldı. Çalışma kapsamında tüm balık türlerinin nesillerinin tehdit veya tehlike altında olup olmadığı belirlenerek, buna göre liste oluşturulacak. Popülasyonu azalan tehdit altındaki balık türleri kırmızı listeye alınacak ve koruma tedbirleri geliştirilecek.
7.07.2023Yaşam
Marmara Denizi'nde yabancı tür tehlikesi
Marmara Denizi'nde yabancı tür tehlikesiİstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, Marmara Denizi'nde balıkçılığı ve ekosistemi tehdit eden yabancı türlerin her geçen gün arttığını belirterek, "Hayvan çeşitliliğinin yüzde 10'undan fazlasını artık yabancı türler oluşturuyor. Marmara Denizi'nde 100'ü aşkın, Karadeniz'de ise 60 kadar yabancı tür var. Marmara Denizi'ne gözümüz gibi bakmamız lazım çünkü yabancı türler artıyor. Bunların bir kısmı zehirli, bir kısmı ise yakıcı nitelikte. Sadece yabancı türler değil istilacı türler de var, bu istilacı türlerin kontrol edilmesi lazım. Ekosistem, biyoçeşitlilik, sağlık ve balıkçılık için tehdit içeriyor. Marmara Denizi'nde izlemeyle birlikte erken uyarı sistemi yapılması lazım. Belli bölgelerde balıkçılık, turizm, insan etkinliği yasaklanmalı" dedi.
27.01.2023Gündem
Tüm istilacı türlere, balon balığı teşviki istendi
Tüm istilacı türlere, balon balığı teşviki istendiAntalya'da düzenlenen Doğu ve Güney Avrupa İstilacı Yabancı türler İletişim Ağı 11'inci Konferansı'nda, Türkiye'de balon balığı avlayan balıkçılara 5 liradan 12,5 TL'ye kadar kuyruk başı ödenen teşvikin, diğer istilacı türler için de genişletilmesi talep edildi.
22.11.2022Gündem
İstilacı türler, yerli balıkların yerini alıyor
İstilacı türler, yerli balıkların yerini alıyorAkdeniz'e Kızıldeniz üzerinden gelen istilacı türler arasında yer alan, halk arasında 'gırt gırt' veya çizgili gargur balığı olarak bilinen 'Pomadasys Stridens', Antalya Körfezi'nde kilometrekarede 600 kilo ile 3 ton arasında bulunuyor. İstilacı türlerin, yerli türlerin yerini almaya başladığını söyleyen Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Eti lezzetli ve fiyatının düşük olması nedeniyle herkesin tüketebileceği bir balık. Tüketimi teşvik edilmeli" dedi.
23.10.2022Yaşam
Marmara Denizi için tehlike çanları çalıyor: "İstilacı türler kapıda"
Marmara Denizi için tehlike çanları çalıyor: "İstilacı türler kapıda"Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’nde görülmeye başlanan istilacı türler Marmara Denizi’nde endişeye neden oldu. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadet Karakulak, önlemlerin alınmaması durumunda Marmara Denizi’ni büyük bir tehlikenin beklediğini söyleyerek, “Ekosisteme yabancı türler girerse Marmara Denizi’ndeki tüm biyoçeşitliliği kaybedebiliriz” dedi.
22.10.2022Yaşam
Akdeniz'i istila etti! Tek çözüm yemek
Akdeniz'i istila etti! Tek çözüm yemekİstilacı pijamalı gargur balığının aşırı artışından endişe eden uzmanlar, “Bu balığı durduramayız ama yiyebiliriz. Pijamalı garguru tüketmeden Akdeniz’i koruyamayız” diyor.
18.10.2022Yaşam
Keşif dalışında ilk defa görüldü: Zehirli dikenli çizgili kedi balığı Akdeniz'e yerleşti
Keşif dalışında ilk defa görüldü: Zehirli dikenli çizgili kedi balığı Akdeniz'e yerleştiAkdeniz'e 321 kilometre kıyısı bulunan Mersin'de alanında uzman akademisyenlerin keşif dalışında bu kez bölge de ilk defa istilacı türlerden zehirli dikenleri bulunan çizgili kedi balığı (Plotosus lineatus) görüntülenirken kıyıya kadar yerleştiği belirlendi. Çizgili kedi balığı türünün dikenlerinde zehir bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Deniz Ayas, "Hem sırt yüzgeci, hem göğüs yüzgeçlerinde çok sayıda ışın bulunuyor, kemiksi ışın. Ve bunların içerisinde de zehirler var. Turizmin yaygın olduğu bu bölgede insan temelli ciddi yaralanmalara sebep olabilir." dedi.
10.10.2022Yaşam
Bilim adamlarından Akdeniz'de 6 santimetre uyarısı!
Bilim adamlarından Akdeniz'de 6 santimetre uyarısı!Son dakika haberi... ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün "İklim Değişikliği, Ekosistem Servisleri ve Bölgesel Yönetim Stratejileri" başlıklı araştırmasına göre, küresel ısınma nedeniyle son 20 yılda Akdeniz'de deniz seviyesi 6 santimetre yükseldi ve önlem alınmazsa yükselme artarak devam edecek. Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, "Eğer önlem alınmazsa önümüzdeki 10 yıllarda ek bir 6 santimetre üzerine deniz seviyesinin yükselmesini bekliyoruz. Su kalitesi özellikle Doğu Akdeniz'de düşük. Sıcaklık baskısı, av baskısı gibi nedenler üst üste bindiğinde bazı sıkıntılar ortaya çıkıyor. Bu sıkıntıları ortadan kaldırmak için önlemler almamız, çeşitli yönetim politikaları geliştirmemiz gerekiyor" dedi
25.08.2021Yaşam
Süs balığı dehşeti! Dev gibi oluyorlar
Süs balığı dehşeti! Dev gibi oluyorlarÇin Sazanı, İsrail Sazanı derken göllerdeki istilacı balıklar, canlı çeşitliliğini tehdit etmeye devam ediyor. Tüm bunlara ev ve ofislerde beslendikten sonra 'hevesimiz kaçtı' denilip, göl ve barajlara salınan Japon balıkları da eklenince tehlikenin boyutu büyüyor. Onlarca balık çeşidinin bulunduğu göller birkaç türün yaşayabildiği dev akvaryumlara dönüşüyor.
17.07.2021Yaşam
Marmara Denizi’ndeki müsilajdan sonra Ege ve Akdeniz kıyılarında yeni tehlike: Sargassum!
Marmara Denizi’ndeki müsilajdan sonra Ege ve Akdeniz kıyılarında yeni tehlike: Sargassum!Marmara Denizi’ndeki deniz salyası kabusunun ardından Ege ve Akdeniz kıyılarında sargassum türü algler görülmeye başlandı. Peki önlem alınmazsa bu da müsilaj gibi etki yaratır mı? Denize girmek riskli mi? Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin anlattı...
21.06.2021Gündem
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan akademisyenlerle 'müsilaj' toplantısı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan akademisyenlerle 'müsilaj' toplantısı!Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık ettiği müsilaj sorununun çözümüne ilişkin bilim insanlarının katılımıyla düzenlenen Külliye'deki özel toplantı sona erdi. Yayınlanan sonuç bildirgesinde alınması gereken acil önlemler sıralandı.
10.06.2021Gündem
Adrasan Sahili'nde balon balığı görüntülendi
Adrasan Sahili'nde balon balığı görüntülendiKızıldeniz'den gemilerin balans suyuyla Akdeniz'e geçen zehirli balon balığı, bu kez Antalya'nın Kumluca ilçesine bağlı Adrasan Mahallesi sahilinde görüntülendi. Balon balığı, Alanya, Kemer, Lara Plajı'nın ardından yaklaşık 100 kilometrelik alan içinde sığ sularda cep telefonuyla görüntülendi.
29.05.2021Gündem
Dokununca acı, kusma ve baş ağrısına yol açıyor! Akdeniz'de alarm, çoğaldı...
Dokununca acı, kusma ve baş ağrısına yol açıyor! Akdeniz'de alarm, çoğaldı...Antalya kıyılarında ilk kez 11 yıl önce görülen ve hızla üreyip çoğalan Pasifik kökenli aslan balığının falezler bölgesindeki yaşam alanında yapılan incelemelerde diğer tür balıklara rastlanmamasının, bölge habitatının alarm verdiği anlamına geldiği belirtildi. Bölgede 25 yıla yakındır dalış yaptığını söyleyen İsa Alemdar, "Yaşadığı bölgede üreyen diğer balıkların yumurtalarını ve yavrularını yediği için bölge habitatına zarar veriyor, diğer türleri ciddi tehlikeye sokuyor" dedi.
15.04.2021Yaşam
Hamsi yasağı ne zaman kalkıyor? Hamsi avı yasağı uzatıldı mı?
Hamsi yasağı ne zaman kalkıyor? Hamsi avı yasağı uzatıldı mı?Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, denizlerde hamsinin bol olduğunu ancak yeteri kadar büyümediğini belirterek, "Avcılık yasağı konusunda eğer 10 günlük süre yetmezse bir 10 gün daha uzayabilir" ifadesini kullandı. Hamsi yasağı ne zaman kalkıyor?
13.01.2021Gündem
Araştırmalar her yıl böceklerin yüzde 2’sinin yok olduğunu gösterdi
Araştırmalar her yıl böceklerin yüzde 2’sinin yok olduğunu gösterdiBöceklerin iklim değişikliği, böcek ilaçları, herbisitler, ışık kirliliği ve istilacı türler ile tarımsal faktörler ve arazi kullanımındaki değişiklikler sebebiyle yok olduğu belirtildi.
Tatil cennetinde tedirgin eden görüntü! 1 metre, 6 kilo, zehirli...
Tatil cennetinde tedirgin eden görüntü! 1 metre, 6 kilo, zehirli...Muğla'nın Bodrum ilçesinde bir amatör balıkçı, 1 metre uzunluğunda, 6 kilogram ağırlığında zehirli balon balığı avladı. Görenleri şaşkına çeviren ve istilacı olarak bilinen balık, tedirgin etti.
24.10.2020Yaşam
İstanbul'u istila ettiler! Hastalık bulaştırıyor
İstanbul'u istila ettiler! Hastalık bulaştırıyorSıtma, Dang Humması, Batı Nil Virüsü gibi pek çok hastalığı taşıdığı bilinen sivrisineklerden sonra, şimdi de İstanbul için ‘Asya Kaplan Sivrisineği’ türüne dikkat çekildi. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veterinerlik Fakültesi Parazitoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Kerem Öter, son üç yıldır İstanbul’da Beykoz, Sarıyer, Zeytinburnu ve Arnavutköy’de görülen bu sivrisinek için, “Oldukça istilacı bir tür. Açıkhava otururken gün içerisinde sizi çok rahatsız ediyor. Diğer sivrisineklere göre çok daha fazla saldırgan. Bunların yanı sıra naklettikleri rahatsızlıklar da var" dedi.
22.09.2020Yaşam
Doğanın yaşam örgüsü alarm veriyor!
Doğanın yaşam örgüsü alarm veriyor!İklim değişikliği, tüketici tercihleri, kentleşme, demografi, tarımsal kirlilik ve aşırı hasat gibi unsurlar, doğada biyolojik çeşitliliği olumsuz etkileyerek yaklaşık 1 milyon canlı türünü yok olma tehlikesiyle baş başa bıraktı.
Felaket senaryosu ortaya çıktı! Türkiye çok etkilenecek
Felaket senaryosu ortaya çıktı! Türkiye çok etkilenecekHükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, iklim krizinin etkilerini araştıran bir rapor yayımladı. Buna göre, gerekli önlemlerin alınmaması halinde okyanus ve deniz seviyeleri önemli oranda yükselecek. İstanbul ve İzmir, Avrupa’da bu durumdan en çok etkilenecek 3 kent arasında yer alıyor. Ege ve Akdeniz’de kıyılarda 50-75 cm yükselme bekleniyor.
26.09.2019Gündem
Balıkçılar sezonda umduğunu bulamadı
Balıkçılar sezonda umduğunu bulamadıAv yasağının bitmesiyle denize ağ atan balıkçılar iskeleye elleri boş döndü. Deniz sıcaklıklarının artması ve ekosistemdeki değişimler balık türlerini olumsuz etkiledi. Uzmanlara göre bu yıl denizlerde hamsi ve sardalya çok lüfer ve palamut ise yok.
12.09.2019Gündem
Denizdeki katil balon çıktı
Denizdeki katil balon çıktıKüresel ısınma nedeniyle Hint Okyanusu’ndan Akdeniz’e göç eden ve siyanürden 50 kat tehlikeli olan balon balığı denizlerimizi tehdit ediyor.
18.11.2017Arşiv