Yıkılan binadan böyle çıkarttı!
Elazığ'daki depremden etkilenen bazı aileler, geçici olarak Elazığ Tren Garı'nda bulunan trene yerleştirildi. Öte yandan Elazığ ve Malatya'ya yardımlar yağmaya devam ediyor. Enkaz'dan bir Kuran-ı Kerim ise dikkatle çıkarıldı.
Elazığ'daki depremden etkilenen bazı aileler, geçici olarak Elazığ Tren Garı'nda bulunan trene yerleştirildi. Öte yandan Elazığ ve Malatya'ya yardımlar yağmaya devam ediyor. Enkaz'dan bir
Kuran-ı Kerim ise dikkatle çıkarıldı.
Elazığ'da arama kurtarma çalışmalarında bir görevli bulduğu Kuran-ı Kerim'i yıkılan binadan böyle çıkardı. Enkazda çalışma yapan bir arama kurtarma görevlisi, bulduğu Kuran-ı Kerim'i yıkılan binadan çıkardı.
Görevlilerin Kuran-ı Kerim'i birbirlerine teslim ederken çok tedbirli olmaları dikkatlerden kaçmadı.
Elazığ'da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremden etkilenen vatandaşların barınmalarına yardımcı olmak için harekete geçen Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) yetkilileri, Elazığ Tren Garı'nda treni depremzedelerin kullanımına açtı.Vagonlara yerleşen aileler, depremin etkilerini atlatmaya çalışıyor.
Depremzede Murat Sert, aslen Tokatlı olduğunu, Elazığ'da çalıştığını belirterek, depremde evinin zarar gördüğünü, bu nedenle çocuklarıyla Tren Garı'na sığındıklarını söyledi.Sert, "Allah TCDD yetkililerinden, devletimizden, milletimizden razı olsun. Bize yardımlar yapılıyor, çok şükür. Bu imkanı bize tanıdıkları için çok teşekkür ederiz. Personel sürekli bizimle ilgileniyor. Çocuklarımız gözümüzün önünde. Deprem dolayısıyla çocuklarımızın psikolojisi bozuldu. Burası sağlam. 3 çocuğum var. Bize yetiyor. Soğuktan bizi korudu." ifadelerini kullandı.
"ALLAH BAŞKA KİMSEYE YAŞATMASIN"
Depremde evi zarar gören Nevin Polat da hislerini "Deprem anını Allah bir daha kimseye yaşatmasın. Allah bir daha tekrarını göstermesin." şeklinde dile getirdi. Polat, "Çok zordu. Evim Yenimahalle'de 5. kat. Evimde hiçbir şeyim sağlam kalmadı. Hasta küçük çocuğum var. Burası güvenli bir yer. Çocuğum iyi. Şükrediyoruz." diye konuştu.
Eray Özdemir de deprem korkusundan dolayı evlere girediklerini, bu nedenle vagonda kaldıklarını bildirdi.
Ayrıca, Türkiye Vagon Sanayi AŞ'de (TÜVASAŞ) TCDD personelinin kullanımı için hazırlanan 10 vagonlu tren de Mithatpaşa İstasyonu'ndan Elazığ'a gönderildi.Konaklama trenine, depremde evleri zarar gören aileler yerleştirilecek. İki ailenin rahatlıkla konaklayabileceği ve bir evi andıran vagonlarda, yatak odası, koltuk takımı, eşya dolabı, mutfak, buzdolabı, fırın, yemek masası, çamaşır ve bulaşık makinesi, klima, televizyon, tuvalet ve banyo bulunuyor.
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye Kömür İşletmelerince Soma ve Tunçbilek'ten sağlanan 30 bin ton kömürün, AFAD koordinasyonunda Elazığ ve Malatya'daki depremzedelere dağıtılacağını bildirdi. AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in Cezayir'den, deprem bölgesine yapılacak kömür yardımıyla ilgili talimat verdiği belirtildi.
Açıklamada, "Türkiye Kömür İşletmelerince Soma ve Tunçbilek’ten sağlanan 30 bin ton kömür, karayolu ve TCDD Genel Müdürlüğü vasıtasıyla İçişleri Bakanlığı AFAD Başkanlığı koordinasyonunda Elazığ ve Malatya’daki afetzedelere dağıtılmak üzere gönderiliyor." ifadeleri kullanıldı. Muğla'nın Marmaris ilçesinde, deprem bölgeleri Elazığ ve Malatya'ya gönderilmek üzere 250 koli temel ihtiyaç malzemesi toplandı.
Marmaris Belediyesi, depremzedelere temel ihtiyaç malzemesi yardımlarını ulaştırmak üzere harekete geçti. Yardımların Belediye Zabıta Müdürlüğü'ne ulaştırılması için sosyal medya ve cep telefonu aracılığıyla kampanyanın başlatıldığı bilgisi verildi. Bugün saat 17.00'a kadar sürecek kampanyayla toplanan malzemeler, depremzedelere gönderilecek.
Marmarisliler ve kentte yerleşik yaşayan yabancılar, battaniye, kışlık giyim ve ayakkabı, bisiklet, çocuk bezi ve kadın pedlerinden oluşan yardımlarını ulaştırdı.
Bu sabaha kadar kentte 250 koli destek paketi toplandı. Marmaris Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Oktay, "Halkımız bugünler için kenetlenir. Bunu hep birlikte gördük. Marmaris halkımız çok duyarlı. Toplanan destek kolileri Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne gönderilerek, oradan deprem bölgesine ulaştırılacaktır" dedi.
"BİZLER BUGÜNLER İÇİN VARIZ"
Üç poşet kışlık sıfır giyecek getiren esnaf Mehmet Durmaz ise, "Bizler bugün için varız. Tek iyi günde değil böyle durumlarda kenetlenmeliyiz, bir olmalıyız" dedi. Elazığ'da depremin ardından evlerine giremeyen ailelerin ihtiyacı, kriz merkezi koordinasyonunda karşılanıyor.
Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından devletin ilgili kurumları koordinasyon halinde vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi için 24 saat yoğun çaba gösteriyor.
Bu kapsamda evlerinde hasar oluşan veya yaşadıkları tedirginlik dolayısıyla evlerine giremeyen 15 bini aşkın kişi otel, okul, cami, cemevi, yurt, öğretmenevi ile spor ve konferans salonlarına yerleştirildi. Yatak ve battaniye dağıtılan, ardından Kızılay ekiplerince üç öğün sıcak yemek verilen bu mekanlarda özellikle çocuklara yönelik sosyal aktiviteler düzenleniyor.Öte yandan, Kültür Park'ta kurulan çadırlarda barınan ailelerin yemek ve ısınma ile diğer ihtiyaçlarına da hızlı şekilde cevap veriliyor.
Namık Kemal İlkokulunda barınan Melek Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremin ardından önce öğretmenevine ardından okula yerleştirildiklerini söyledi. Kendilerinin rahat etmesi için yetkililerin gösterdiği çalışmaya vurgu yapan Koca, "İki gündür okulda ne açız ne de susuzuz.
Yatacak yerimiz var, çok iyiyiz. Allah devletimizden razı olsun. Dün okulda sıcaktan neredeyse bayılacaktık, çok güzeldi. Herkese teşekkür ederiz. Allah razı olsun hepsinden, çok çok iyiyiz." dedi. Depremzedelerden Nergiz Türk de depremin ardından eşiyle barınmak için okula geldiklerine değinerek, yatma ve yemek konusunda sıkıntı yaşamadıklarını söyledi.
Şahane Mutluay da devletin barınma ve yeme içme konusunda kendilerine her türlü desteği sunduğunu dile getirerek, "Allah devletimizden razı olsun. Okul, cami ve öğretmenevinde konaklama imkanı sağladı. Evlerimizde çatlak var, giremiyoruz. Sık sık artçı depremler olduğu için o tedirginliği sürekli yaşıyoruz." ifadesini kullandı.
"KRİZ MERKEZİ KOORDİNELİ BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYOR"
Evi hasarlı olduğu için okulda barınan Duriye Yaylagülü de "Eve giremediğimiz için okula geldik, yatak ve battaniye verdiler. Kızılay tarafından da 3 öğün sıcak yemek veriliyor. Allah devletimizin eksikliğini vermesin. Devlet okulu, camileri açtı, yatak, battaniye ve sıcak yemek verdi. Sıcak yerde oturuyoruz. Deprem gecesi dışarıda kaldık, soğuktu. Çadırda kalanlara da okula gelmelerini tavsiye ederiz. Kızılay tarafından da üç öğün yemek veriliyor." diye konuştu.
Kültür Park'taki çadırda kalan Recibe Yıldırım da depremin ardından kendilerine çadır ve diğer yardımların ulaştığını aktararak, "Kamyonlarla yatak, battaniye geldi, yemek dağıtılıyor." dedi.Türk Kızılay Genel Müdürü İbrahim Altan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremin ilk anından itibaren acil şekilde gıda yardımlarını ulaştırıp, peşinden sıcak yemek çıkarmaya başladıklarını söyledi.
Kendilerine yardım ihtiyacı duyulan her yerde hazır bulunduklarını dile getiren Altan, "Özellikle burada kriz merkezi koordineli bir şekilde çalışıyor.Bu koordinasyon neticesinde okullarda barınma mekanları oluşturuldu. Buralara sıcak yemek götürüyoruz.Vatandaşlarımız sunulan bu imkandan lütfen istifade etsinler. Zira okullar hem sıcak hem de sosyal imkanları var." diye konuştu.