Ürküten tahmin!
Muğla’da gerçekleşen 250 deprem paniğe yol açtı
Deprem bilimci Oğuz Gündoğdu, “Gökova, Bodrum tarafında kırılma ihtimali olan hasar verici alanlar var. 6 ve üzeri orta büyüklükte bir deprem yaratabilir” dedi.
MUĞLA, son günlerde üst üste yaşanan depremlerle sarsılıyor. Bu güne kadar 2 ile 5 şiddeti arasında yaklaşık 250 depremin meydana geldiği kentte, son olarak önceki gün akşam saatlerinde 4.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Saat 19.35’te merkez üssü Marmaris’e 50 kilometre uzaklıktaki Bozburun Beldesi’nin açıklarında gerçekleşen depremde , Marmaris ve çevresinde de hissedildi. Herhangi bir can ve mal kaybına yol açmayan depremin, denizin 11.1 kilometre derinliğinde meydana geldiği belirlendi.
DİKKATLİ OLUNMALI: Muğla Marmaris’te geçen cumartesi günü 4.4 şiddetinde gerçekleşen depremin ardından halk zaten endişe içindeyken, yaşanan son deprem büyük bir paniğe neden oldu. İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği bölümünden Oğuz Gündoğdu, “Daha önce Muğla’da yaşanan depremleri, deprem fırtınası olarak düşünüyorduk. Ama bu düşüncemiz 4.8’lik depremden sonra yavaş yavaş değişti. Deprem fırtınası volkanik alanlarda olan depremlerdir ve çok önemli yüksekliklere çıkmaz. Burada ise durum biraz karışık. Denizin içerisindeki faylanmaları bilmiyoruz. Gökova körfezi, Bodrum tarafında kırılma ihtimali olan hasar verici alanları var. 6 ve üzeri orta büyüklükte bir deprem yaratabilir. Bu nedenle yetkililerin dikkatli olması gerekiyor” dedi.
GERİLME YAŞANIYOR: Kocaeli Üniversitesi Yer Fiziği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Şerif Barış da, “Bölgede dalma batma zonları var. Levhalar karşı karşıya geldiğinde ağır olanlar batıyor gerilme yaşanıyor. Deprem fırtınası türünde bir etkinlik ama çok fazla deprem istaysonu YOK. Bu nedenle fazla veri alamıyoruz. Ancak 6.1 büyüklüğünde olan Dinar ve Köyceğiz depremleri de 4.5 ve 5 büyüklüklerinde depremler üretmişti. Küçük de olsa bu tür depremler üretme ihtimali var” diye konuştu.
Deprem dede iyileşiyor
YAKLAŞIK bir haftadır Medical Park Göztepe Hastanesi yoğun bakım servisinde tedavi gören Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara’nın, solunum cihazından ayrılarak normal odaya alındığı öğrenildi. Geçen 16 Kasım’da solunum yetmezliği nedeniyle hastaneye yatan Işıkara, nefes darlığı, yüksek tansiyona bağlı kalp yetersizliği nedeniyle yoğun bakıma alınmıştı. Işıkara, cumartesi Günü, sağlık durumunun daha iyi olması nedeniyle solunum cihazından ayrılarak yoğun bakımdan çıkarıldı. Medical Park Göztepe Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yalçın Karakoca, “hastamız, solunum cihazından ayrıldı, oda havasında solunumu ve sağlık durumu daha iyi, bundan sonraki tedavisine normal odada devam edeceğiz” dedi.