Dünya Sağlık Örgütü’nün 1983-2010 yıllarını kapsayan araştırmasında elde edilen sonuçlar vahim: Dünyadaki 3 kadından biri şiddet görüyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) hazırladığı son rapor ile, dünyada kadına karşı uygulanan şiddetin dehşet verici sonuçlarını açıkladı. Raporda dünya üzerinde her üç kadından birinin şimdiki ya da eski eşleri tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldığı ortaya çıktı.
DSÖ’nün, Londra’daki Hijyen ve Tropical Tıp Okulu ile birlikte yaptığı ve 1983-2010 arasını ele alan raporda, dünyada cinayete kurban giden kadınların yüzde 40’ının, sevdiği kişi tarafından öldürüldüğü belirtildi.
Bilim insanları araştırmada, aile içi şiddet rakamları için 86 ülkeden 15 yaş üstü kadınlarla ilgili bilgilere odaklandı. Aynı zamanda eşten başka birinin cinsel şiddeti üzerine 56 ülkede yapılan araştırmalar da incelendi. Araştırmaya göre eşlerinden eşlerinden şiddet gören kadınların yüzde 7’si daha önce eşleri dışında birinden şiddete gördüğünü belirtiyor.
Araştırmayı yapan uzmanlardan Charlotte Watts, “Şiddet birçok kadın için gündelik bir gerçek” dedi.
Son olarak basına da yansıyan ünlü İngiliz şef Nigella Lawson’ın sokak ortasında sanat koleksiyoncusu eşinden gördüğü şiddeti hatırlatan Watts, dünyada milyonlarca kadın, sadece evlerinde değil sokakta da fiziksel ve cinsel tacize maruz kalıyor dedi.
Afrika ilk sırada
Aile içi şiddet en yüksek oranda Afrika, Ortadoğu ve Güneydoğu Asya’da görülüyor. Bu bölgelerde kadınların yüzde 37’si eşlerinin şiddetine maruz kalıyor. Aile içi şiddet oranı Latin ve Güney Amerika’da yüzde 30, Kuzey Amerika’da yüzde 23, Avrupa ve Asya’da ise yüzde 25 oranında.
Küresel salgın boyutunda
DSÖ Yöneticisi Margaret Chan, “kadına karşı şiddetin, salgın boyutunda küresel bir sağlık sorunu” olduğunu söyledi. Örgüte göre, fiziksel şiddet içerisine, tokat, ittirme, yumruk, boğazını sıkma ya da silahla saldırma giriyor. Cinsel şiddet de zorla cinsel ilişkiye girme, kadının ne yapacağını bilmediği eşiyle korktuğu için birlikte olması ve cinsel açıdan aşağılayıcı bir şey yapmaya zorlanma olarak tanımlanıyor. DSÖ, tüm sağlık çalışanlarının, kadınların risk altında olduklarını fark etmelerini ve bu duruma doğru biçimde yaklaşmaları konusunda eğitilmeleri gerektiğini bildirerek, sorunları saptanması amacıyla yetkililer için kılavuzlar yayımladı.
Haberin Devamı